Dankjewel! Bas start platform voor mannen na een miskraam

Algemeen Valéry de Voijs 4 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

Waarschijnlijk één van de allerergste dingen die je kan overkomen: je verliest tijdens de zwangerschap je kind. Een miskraam is een heftige gebeurtenis, waar je fysiek en mentaal enorme last van kunt hebben. In dit soort situaties wordt dan ook aangeraden er met vrienden of familie over te praten. Of misschien vind je in andere lotgenoten wel steun. Websites waar lotgenoten met elkaar in contact kunnen komen zijn vaak voor en door vrouwen ontworpen. Nu is er ook een platform voor mannen, die na een miskraam hun gevoelens met anderen kunnen delen.

En wat bleek? Juist aan zo’n platform was enorm veel behoeften onder mannen die een miskraam meemaakte.

Mannen

Vaak is het verdriet bij moeders ondraaglijk. En dat is ook logisch. Als moeder draag jij je baby in jouw buik, en ervaart dus niet alleen de fysieke pijn, en hormoonschommelingen die erbij komen kijken. Je lichaam is letterlijk in de war. En dan hebben we het nog niet eens over het diepe verdriet dat je voelt of schade aan je zelfvertrouwen. Het verwerkingsproces kan dan ook soms jaren duren. We vergeten dan nog weleens dat mannen na een miskraam ook verdriet voelen, en hier (net als veel vrouwen) behoefte hebben om hun ervaringen te delen.

Platform voor mannen na een miskraam

En dat ook mannen die behoefte hebben, ervaarde Bas Janse: oprichter van het platform voor mannen na een miskraam. Toen Bas en zijn vriendin onlangs te maken kregen met een miskraam, viel hem op dat zijn vriendin online op allerlei websites en Facebookpagina’s terecht kon. Het leek wel alsof hij nergens terecht kon met zijn verhaal. Dat bleek bij meerderde mannen zo het geval te zijn. Vandaar dat Bas het idee kreeg om een platform op te zetten, waar ook mannen na een miskraam hun hart kunnen luchten.

Hoe groot is de kans op een miskraam? Een overzicht per week

Emoties

‘Echte mannen huilen niet’. Zo was ie toch? Het oude stereotype over ‘echte’ mannelijkheid. Dat mannen wel degelijk emoties willen/kunnen toelaten is ook best logisch, maar toch lijkt er nog een taboe over te bestaan. Zo kwam Bas er in gesprekken met andere mannen achter dat ook zij gevoelens als verwarring of machteloosheid ervaarde. Met de aandacht op de partner werden deze behoeften en emoties bij mannen vaak over het hoofd gezien. Bas schenkt aandacht aan het omgaan van dit verdriet, schuldgevoelens, en het gevoel te moeten vechten tegen deze ‘mannelijkheid’: het gevoel te moeten vechten tegen tranen, omdat tranen gelijk is aan zwakte.

De Vergeten Vader

Het platform De Vergeten Vader , is volgens Bas ”om het gesprek te openen tussen mannen hoe mannen omgaan met alle emoties die gepaard gaan bij de zwangerschap, maar vooral wanneer een zwangerschap vroegtijdig eindigt.” Op de website kun je zijn hele verhaal lezen, waarin hij schrijft dat hij zich vergeten voelde. Vandaar dat hij dit platform startte, voor alle andere vaders die zich (na een miskraam) vergeten voelen.

Samenwerking

‘De Vergeten Vader’ werkt daarbij samen met verschillende klinieken en ziekenhuizen. Eén van die samenwerkingen is met Miriam van Kreij van Miskraambegeleiding Nederland. Zij vindt het platform een goed idee. Tijdens gesprekken die zij voert met koppels die met een miskraam te maken hebben gehad, merkt ze dat mannen hier juist veel baat bij kunnen hebben: “Thuis proberen ze ook ‘de sterke’ te zijn, daardoor komen ze vaak niet toe aan hun eigen verdriet.” Dit terwijl een miskraam ook een enorme impact kan hebben op de man. “Het is belangrijk dat er een manier wordt gevonden om om te gaan met het verdriet en verlies.”

Deze 10 celebrities spraken openlijk over hun miskraam

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

RTL nieuws

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme