De portemonnee van Fauve: ‘Ik hou van mooie kinderkleding, maar het moet ook niet te gek.’

Persoonlijk Lisa van den Akker 15 okt 2020
Leestijd: 4 minuten

Waar doet ze het toch van? Die moeder met vier kinderen die altijd merkkleding dragen. Of die alleenstaande moeder die toch iedere maand de eindjes aan elkaar weet te knopen. Het is een vraag die we onszelf regelmatig stellen. In deze rubriek krijgen we eindelijk de kans om ongegeneerd mee te kijken op de bankrekening van andere moeders. Deze week de portemonnee van Fauve.

de portemonnee van
Famme

Hoeveel geef je uit aan boodschappen?

We besteden tussen de 130 en 150 euro per week aan boodschappen. Dat is exclusief luiers en doekjes. Ik doe één keer per week de weekboodschappen bij de Albert Heijn. Ik let dan wel op de aanbiedingen maar ik volg vooral mijn lijstje. Van tevoren maak ik namelijk een weekmenu met wat we iedere dag gaan eten die week. Zo weet ik precies wat ik moet halen.

Kevin gaat daarnaast nog naar de Lidl, omdat hij daar het broodbeleg lekkerder vindt. En ik ga twee keer per week nog wel terug naar de Albert Heijn omdat ik iets ben vergeten. Stiekem ben ik dan altijd geneigd om dan ook nog wat extra snacks mee te nemen, maar daarvan geef ik de zwangerschap gewoon de schuld. 

Hoeveel geld geef je uit aan (kinder)kleding?

Voor mezelf koop ik eigenlijk niet veel, ik shop liever voor Charlie en de baby. Hoeveel we uitgeven varieert erg, maar denk gemiddeld tussen de 200 en 250 euro per maand. Ik hou van mooie kinderkleding maar het moet ook niet te gek. 70 euro voor een gewone blouse voor Charlie vind ik bijvoorbeeld te veel. En simpele leggings hoeven van mij niet meer dan 10 euro te kosten. Maar bij een mooi kledingstuk waarvan ik weet dat het lang mee gaat en wat ze vaak zal dragen, let ik minder op de prijs.

Zo kocht ik laatst twee vintage spijkerbroekjes voor Charlie. Die kosten 60 euro per stuk. Die broekjes zijn al dertig jaar oud en nog steeds mooi, dus ik weet zeker dat de volgende baby daar ook nog plezier van gaat hebben. Dan vind ik het wel het geld waard. Hetzelfde geldt voor een goede winterjas en goede schoenen. Die mogen van mij wel wat meer kosten.

Verder koop ik zoveel mogelijk lokaal en shop ik ook regelmatig tweedehands.

Hoeveel geld geef je uit aan uitjes?

Ik denk dat we aan uitjes relatief gezien weinig uitgeven. We doen wel leuke dingen maar dan in de vorm van lekker fietsen om ergens een ijsje te halen, wandelen met de hond of naar de kinderboerderij. Dat kost allemaal vrij weinig. Af en toe gaan we met Charlie naar een dierentuin of lekker zwemmen. Of we gaan samen ergens lunchen of dineren. Al met al denk ik dat we gemiddeld zo’n 200 euro per maand aan uitjes uitgeven.

Hoeveel geld geef je uit aan speelgoed en luiers?

Aan luiers en doekjes besteden we gemiddeld 60 euro. We gebruiken Pampers Pure Protection en Water Wipes voor Charlie omdat ze nogal snel luieruitslag heeft.

Wat betreft speelgoed kopen we vooral “duurzaam”. Merken als Holztiger of Maileg vind ik erg leuk. Soms kopen een “groot” item wat dan ineens een stuk duurder is, zoals haar keukentje, Wobbel of ballenbak. Ik denk dat we gemiddeld zo’n 50 euro per maand aan de kleinere items uitgeven.

Wat is het duurste dat je voor je kind hebt gekocht? 

Ik denk dan toch de Artipoppe draagdoeken en draagzak. Ik zag er voor het eerst eentje toen ik met mijn moeder aan het winkelen was in Haarlem. Ik was meteen verliefd. Toen ik er eenmaal thuis achter kwam dat de goedkoopste draagdoek van Artipoppe nog meer dan 200 euro kost dacht ik: laat maar.

Toch bleef het in mijn hoofd zitten. Uiteindelijk zei Kevin, als je het écht gaat gebruiken, koop het dan maar. Dus zo schafte ik mijn eerste doek aan. Uiteindelijk heb ik er nog twee gekocht en ook nog een ringsling, en ik heb er geen moment spijt van gehad. Ik heb ze ook zonder verlies weer kunnen doorverkopen dus het was de investering zeker waard!

Hoeveel spaargeld heb je?

Er staat ongeveer 18 000 euro op de spaarrekening. Maar met een tweede baby op komst moeten we nog wel opzoek naar een nieuwe auto. We sparen niet een vast bedrag per maand, eigenlijk kijken we naar wat er over is. Meestal is dat tussen de 500 en 1000 euro.

Wat is jouw beste spaartip?

Laat je geld beheren door je man, tenzij hij degene is met een gat in zijn hand.

Spaar je voor je kind?

Op het moment nog niet, we gooien wel de muntjes in haar spaarvarkentje maar daar is het tot nu toe bij gebleven. Wel willen ze in de toekomst zeker voor haar gaan sparen. Het idee is om binnenkort haar kinderbijslag apart te zetten op een spaarrekening.

Lees ook:

Heb je een groot gezin? Met deze 12 tips weet je geld te besparen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen