De portemonnee van Kim: ‘Het is misschien niet handig met mijn inkomen, maar ik heb een dure kinderkleding smaak.’

Persoonlijk Lisa van den Akker 13 nov 2020
Leestijd: 6 minuten

Waar doet ze het toch van? Die moeder met vier kinderen die altijd merkkleding dragen. Of die alleenstaande moeder die toch iedere maand de eindjes aan elkaar weet te knopen. Het is een vraag die we onszelf regelmatig stellen. In deze rubriek krijgen we eindelijk de kans om ongegeneerd mee te kijken op de bankrekening van andere moeders. Deze week de portemonnee van Kim.

Hoe veel geef je uit aan boodschappen?

Ongeveer 60 tot 70 euro per week. Ik heb een aparte boodschappen rekening waar ik maandelijks 400 euro op stort. Ook de verzorgingsproducten, luiers en benzine gaan hier vanaf. Zo weet ik exact hoeveel ik nog te besteden heb en alles wat dan overblijft op mijn normale rekening hoef ik niet meer apart te houden.

Vóór Nola er was probeerde ik 50 euro per week aan boodschappen te besteden, 50 euro aan benzine, 50 euro aan verzorgingsproducten en dan had ik nog wat over. Nu Nola steeds meer mee eet worden de boodschappen wel wat duurder. Ik vind het soms een behoorlijke uitdaging om binnen dit bedrag te blijven. Ik zou eens wat vaker naar een Aldi of Lidl moeten gaan maar ik ben wel zo’n pietlut die bepaalde producten bij de Jumbo lekkerder vindt. En om twee winkels af te struinen, daar heb ik dan weer geen zin in.

Hoe veel geld geef je uit aan (kinder)kleding?

Te veel. Het is misschien niet heel handig met mijn inkomen, maar ik heb een dure kinderkleding smaak. Outfits stijlen voor Nola is echt een hobby van me en ik word dan ook heel blij van een nieuw setje kleding voor haar. Voor mezelf daarentegen, koop ik veel te weinig. Ik koop liever een badpak van 50 euro voor Nola die ze misschien tien keer aan doet, dan een bikini voor mezelf van 30 euro die jaren mee kan. Erg hé!?

Nola’s kast hangt dan ook behoorlijk vol, in de eerste maanden heeft ze bepaalde setjes niet eens gedragen omdat ze gewoon te veel had. Hier probeer ik nu wel meer op te letten door geen impulsieve aankopen te doen en ook echt alleen maar kleding te kopen die met elkaar te combineren valt. Ik combineer dure kleding ook met goedkopere kleding van bijvoorbeeld de Zara én ik koop bepaalde merken ook veel tweedehands. Kleding wordt door kleine kinderen maar zo kort gedragen en is vaak nog erg mooi en zo een stuk goedkoper. Zelf verkoop ik ook weer veel door, dat scheelt wel. Hiervan kan ik dan weer een nieuw setje kopen.

Ik gebruik voornamelijk de kinderbijslag om kleding te kopen, dat gebruik ik niet allemaal in één keer maar bewaar ik en gebruik ik dan als Nola iets nodig heeft. Dat bedrag vul ik aan met wat ik verdien met haar kleding verkopen of soms wat van mijn eigen rekening. Ik denk dat ik gemiddeld tussen de 50 tot 100 euro per maand uitgeef aan kinderkleding.

Hoe veel geld geef je uit aan uitjes?

Heel weinig. Onze uitjes bestaan voornamelijk uit een wandeling, de kinderboerderij of struinen door de stad. Dat kost natuurlijk niet zo veel. Af en toe doen we een “groter” uitje zoals de dierentuin. De Efteling staat ook nog op mijn wensenlijstje, maar ik vind het behoorlijk veel geld voor iets waarbij je meer dan de helft van de tijd in de rij moet staan. Nola krijgt er nu toch nog weinig van mee en wordt net zo blij van een bezoekje aan de speeltuin, dus dat stellen we nog maar even uit. Wel doen we aan babyzwemmen vanaf dat Nola 5 maanden is, dat vinden we beide heerlijk. Dit kost 60 euro voor 12 keer, dus dat is geen maandelijkse uitgave.

Hoe veel geld geef je uit aan speelgoed en luiers?

Luiers gaan ook van de boodschappen rekening. Ik reken ongeveer 60 euro per maand voor verzorgingsproducten, daar vallen de luiers en luierdoekjes onder maar ook shampoo voor mezelf. Speelgoed koop ik eigenlijk nauwelijks, Nola heeft veel voor haar geboorte gekregen waar ze nu nog mee speelt en verder krijgt ze genoeg nieuws op haar verjaardag en met Sinterklaas. Dat vind ik voldoende.

Wat is het duurste dat je voor je kind hebt gekocht? 

Ik ben ontzettend gezegend met lieve familie die me financieel af en toe steunt waardoor ik zelf ook wat vaker iets overhoud voor andere leuke dingen. De meeste grote uitgaven zoals de kinderwagen en box heb ik dan ook van hen cadeau gekregen en verder heb ik de grote dingen 2e hands aangeschaft. Het duurste wat ik dit jaar voor Nola gekocht heb is denk ik haar verjaardagscadeau, een trybike van 140 euro, waar ze overigens nog lang niet op past…

Hoe veel spaargeld heb je?

Er staat nu 7000 euro op mijn spaarrekening. Ik kan niet veel sparen, maar ik vind het een fijn idee om wat achter de hand te hebben. Zeker gezien ik voornamelijk afhankelijk ben van toeslagen, en ik dit soms een enge gedachte vind. Standaard spaar ik 100 euro per maand, maar soms ook iets minder als ik wat te kort kom of iets meer als ik eens wat extra’s heb, bijvoorbeeld als het vakantiegeld gestort is.

Wat is jouw beste spaartip?

Spaar een vast bedrag per maand, hoe klein dat ook is. Uiteindelijk tikt het toch aan en mocht je in nood zitten, heb je iets achter de hand. En houd alles bij. Ik ben een echte “lijstjes-freak”, ik houd alles bij wat er uit gaat. Zo weet ik precies wat ik over houd en voorkom ik dat ik wat van mijn spaarrekening moet halen. 

Spaar je voor je kind?

Ja, vanaf Nola’s geboorte heb ik direct een spaarrekening geopend. Ik vind het erg belangrijk haar een stukje financiële zekerheid te kunnen meegeven. Zeker gezien ik het zelf niet zo breed heb, en ik niet weet of ik in de toekomst haar studie of rijbewijs zou kunnen betalen. Nola’s vader betaalt geen alimentatie, maar wij maken wel beide 50 euro per maand over naar haar spaarrekening.

Grootste financiële meevaller of tegenvaller?

De grootste financiële tegenvaller van dit jaar is dan denk ik toch een rekening van de belastingdienst waar ik zo’n vrees voor heb, waarbij ik €400,- huurtoeslag moest terugbetalen. Voor dit soort dingen heb ik gelukkig het buffertje op mijn spaarrekening, maar ik baal er altijd flink van als mijn hard gespaarde geld aan zoiets moet worden uitbesteedt.

Lees ook:

De portemonnee van Aïsha: ‘Het enige wat ik nieuw koop voor mezelf zijn ondergoed en sokken.

De portemonnee van Fauve: ‘Ik hou van mooie kinderkleding, maar het moet ook niet te gek.’

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen