Moeder schrijft: ‘Ik heb het uitgemaakt met mijn beste vriendin’

Persoonlijk Susan Dalstra 12 nov 2020
Leestijd: 3 minuten

Je beste vriendin is iemand die je waarschijnlijk al jaren kent. Jullie hebben samen triomfen gevierd, uitgehuild op elkaars bank, ruzie gemaakt om stomme dingen en eindeloos de slappe lach gehad. Voelen dat een vriendschap niet meer werkt, is daarom minstens zo pijnlijk als een relatiebreuk. Tocht heeft deze moeder het uitgemaakt.

Golden girls

Maar soms komt die beste vriendin niet in de vorm van iemand van vlees en bloed, schrijft Harmony Hobbs.

‘Ik dacht dat ze m’n beste vriendin was. We zouden samen oud worden, lachend op de veranda van het bejaardentehuis zitten met felgekleurde lipsticks en in foeilelijke kaftans. We zouden de Golden Girls worden: onbezonnen, sprankelend, funky en zo levendig dat niemand het in z’n hoofd zou halen naar onze leeftijd te vragen. We zouden onze mannen overleven en misschien een minnaar of twee nemen. Onze kinderen zouden ons komen bezoeken met hun kinderen en op een dag zouden we vredig sterven in ons slaap.

Ik kon me mijn leven niet voorstellen zonder haar.

‘IJskoude trut’

Ik heb onze vriendschap negen maanden geleden abrupt geëindigd en ze liet een gat achter in m’n hart die ik heb opgevuld met andere, minder giftige dingen. Dat was het probleem: ze was uiteindelijk een ijskoude trut. Ik hield teveel van haar om het te zien, maar nu ze uit m’n leven is en ik het uitgemaakt heb, zie ik helder dat ze niet anders wilde dan mij dood hebben.

Ze gaf me het gevoel dat ik haar gelukkig moest maken. Ze liet me denken dat ik haar overal mee naartoe moest nemen, dat mensen mij niet leuk zouden vinden zonder haar en dat ik zonder haar niks voorstel.

Black-out

Door haar heb ik mezelf in gevaarlijke situaties gebracht. Ik dwaalde alleen en dronken middenin de nacht door Manhattan, te ver de weg kwijt om uit te vinden hoe ik een Uber kon bestellen. Ik maakte ruzie met mijn man, smeet met dingen, kreeg een black-out en maakte vreselijke beslissingen.

Leugen

Haar invloed raakte ieder aspect van mijn leven. Ik verdiende mijn brood door grappen en verhalen te schrijven over onze vriendschap. Ik miste geen dag zonder haar, ook niet als ik aan de antibiotica of een ander medicijn dat je niet moet mengen met alcohol zat. Ik geloofde in de leugen dat er niks verkeerd zou kunnen gaan.

Depressief

Ze zette me achter het stuur van iedere auto die ik ooit heb gehad, te dronken om de lijnen op de snelweg te zien. Ze fluisterde dat nog een shot wodka of tequila geen kwaad kon, dat ik het aan zou kunnen als ik maar genoeg water zou drinken. Als ik boos of depressief was, wat tegen het eind van onze vriendschap steeds vaker voorkwam, overtuigde ze me ervan dat het de schuld van anderen was. Mijn problemen kwamen nooit door haar. Zij was mijn vertrouweling, mijn hechtste gezelschap, degene naar wie ik toerende als het leven teveel werd.

Het was altijd teveel.

Rouw

Tegen het einde verpestte ze iedere relatie die ik had om mij alleen voor haarzelf te hebben. Stoppen met alcohol was bevrijdend, doodeng en levensveranderend, maar ik rouw ook om het verdriet van een vriendin kwijtraken, die mijn diepste angsten kende. Zij kende de duisternis achter mijn vrolijke uiterlijk, de wonden die nooit zijn geheeld en de gebroken stukjes van mezelf die ik weer aan elkaar probeerde te lijmen zonder hulp. Dat ik het met haar uitgemaakt heb en dat zo houd, was het moeilijkste wat ik ooit gedaan heb.

Maar bitch, we zijn geen frenemies meer. We hebben geen connectie meer omdat ik alle bruggen die mij aan jou verbonden achter me heb verbrand. En ik ben niet eens verdrietig, omdat ik niet dood wil.

Ik wil leven.

Daarom.’

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Babble

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen