Sanne Verweij
Sanne Verweij Mind 16 feb 2023
Leestijd: 4 minuten

De positieve bevestiging: wat is het en werkt het echt?

Je hebt vast weleens van positieve bevestigingen gehoord, ook wel positive affirmations genoemd, waardoor je meer zelfvertrouwen kunt krijgen. Misschien ben je zelfs een keer voor de spiegel gaan staan om ermee aan de slag te gaan. “Ik ben mooi”, zei je toen bijvoorbeeld tegen jezelf, maar werkt dit echt?

Van tijd tot tijd kunnen we allemaal wel een oppepper gebruiken. Na die ene afgang wil je weer lekker in je vel zitten. Lezen hoe je positieve opmerkingen in je dagelijks leven kunt gebruiken voor jou of voor je kind? Hieronder lees je het!

Positieve bevestiging

Simpel gezegd zijn het zinnetjes om jezelf, hardop of in je hoofd, op te peppen. Het is een zelfhulp-strategie om je zelfverzekerdheid te boosten. Sommigen gebruiken dit ook wanneer ze het niet doorhebben. Herken jij het volgende? Er lukt iets niet en je zegt tegen jezelf: “Het geeft niet.” Zo simpel is een positieve bevestiging!

Hoe werkt het?

Door positieve opmerkingen over jezelf te blijven herhalen, stimuleer je je brein om de gedachtes als een feit te gaan zien. Als je iets positiefs vaak genoeg zegt, ga je dat zelf ook geloven. Omgekeerd is dat helaas ook zo: als je blijft herhalen dat een sollicitatie slecht gaat, dan ga je je daar helaas ook naar gedragen.

Wat zijn de effecten hiervan?

Verschillende psychologen en onderzoekers zeggen dat positieve bevestigingen kunnen zorgen voor vele voordelen, onder andere stress-verminderende effecten. Het geheim is dat je het op de juiste manier moet inzetten.

Lieve gedachten kunnen je helpen met je ‘zelfverdediging.’ Als je je zekerder voelt over jezelf, voelen dreigende situaties minder erg. Zo kan je beter omgaan met kritiek op werk als je voor jezelf hebt benadrukt dat je een goede ouder of vriend bent. Door aan die andere dingen waar je van houdt te denken, bijvoorbeeld vriendschap, krijg je een gevoel van veiligheid.

Tips voor jouw positieve opmerkingen

Voor de spiegel staan en zeggen dat je geweldig bent, helpt toch niet zo goed. Dat zegt Dr. Alexander in een stuk van HealthEssentials. Het is belangrijk om het dichtbij jezelf te houden: neem een mooie eigenschap of een goede keuze die je hebt gemaakt mee in je lieve positieve bevestiging. Iedereen heeft goede eigenschappen. Als je ze niet weet, vraag ze dan aan een ander. Deze talenten kan je gebruiken als focus. In plaats van “Ik ben mooi”, zeg je “Ik heb een mooie lach”.

Als het even tegenzit is het belangrijk om te denken aan wat je wél hebt. Door een lijstje te maken van dingen die wel meezitten, ga je het positiever inzien. Zo zeg je bijvoorbeeld: “Het is moeilijk, maar er zijn andere dingen in mijn leven waar ik wel heel blij mee ben, zoals…”

Om je positieve gedachtes kracht bij te zetten, moet je je negatieve gedachtes laten zien dat ze ongelijk hebben. Als je denkt dat niemand je leuk vindt, kan je bijvoorbeeld naar mensen lachen of een keer iemand uitnodigen zodat je ziet dat wat je denkt, niet waar is.

Oefen je self love

Oefen met het zeggen van lieve woorden tegen jezelf. Als je het in je systeem hebt, werkt het veel beter als je ze nodig hebt omdat je ze dan ook écht gelooft. Tips om jouw self love te oefenen:

  • Schrijf de lieve woorden voor jezelf op of maak elke dag een lijstje in je telefoon.
  • Bedenk ze zodra je opstaat en leg ze op je nachtkastje zodat je ze ziet als je weer gaat slapen.
  • Zet een mooie quote op de achtergrond van je telefoon, die zie je elke keer als je hem opent.
  • Soms heeft het meer impact om het te horen en dus hardop uit te spreken.
  • Probeer er elke dag even aan te denken.
  • Vraag vrienden of familie om hulp als je er zelf niet uitkomt. Anderen horen zeggen wat je goed doet, kan erg fijn zijn én helpen met je eigen geloofwaardigheid.

Als jouw lieve gedachtes niet willen blijven hangen

Positieve gedachten kunnen je helpen vertrouwen in jezelf te houden, ook in moeilijke tijden. Kan je je nare gedachtes en gevoelens, zoals onzekerheid, niet van je af schudden? Dan is het misschien goed om een keer professionele hulp te zoeken zodat zij jou kunnen helpen goed in je vel te komen.

Feel the love: 20 quotes om de liefde voor jezelf een boost te geven

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme