Corinda (34) over haar positieve ervaring met een keizersnede: ‘Er heerst nog een negatief stigma’

Persoonlijk Japke Janneke Sybesma 9 feb 2023
Leestijd: 5 minuten

Corinda (34) heeft het twee keer meegemaakt: een keizersnede. Beide ervaringen waren positief. ”Ik vind het jammer om te horen of te lezen dat het stigma rondom bevallen door middel van een keizersnede nog vaak zo negatief is. Veel vrouwen krijgen daardoor het gevoel dat ze ‘niet echt zijn bevallen’ of zelfs dat hun lichaam ze in de steek heeft gelaten.”

”Toen Boudewijn en ik ongeveer vier jaar samen waren ben ik gestopt met de pil. Al vrij snel bleek ik zwanger te zijn. We waren dolgelukkig. Na een goede echo met zeven weken bleek het hartje bij de echo van 12 weken opeens gestopt te zijn. Een missed abortion. Na een curettage en heel wat tranen bleek ik drie maanden later opnieuw zwanger te zijn.

Ik had een hele fijne en goede zwangerschap met weinig klachten. Ook heb ik tot 36 weken kunnen sporten. Rond week 36 weken kreeg ik steeds vaker jeuk en pijn in mijn bovenbuik. Na een extra controle bij de verloskundige werd ik doorgestuurd naar het ziekenhuis met een veel te hoge bloeddruk. Daar bleek na verschillende onderzoeken dat ik zwangerschaps-cholestase had en mijn leverwaarden veel te hoog waren. De gynaecoloog zei letterlijk: jij gaat vandaag nog bevallen. Op dat moment was ik 36+5 zwanger. Ik mocht nog even snel naar huis om spullen pakken en diezelfde avond werd ik ingeleid.

Positieve ervaring keizersnede

Na tweemaal de maximale dosis weeënopwekkers werden mijn vliezen gebroken. Echter kwam de ontsluiting maar niet op gang. Ik was ondertussen al bijna 30 uur verder, geen slaap, nauwelijks weeën en maar drie centimeter ontsluiting. Op een gegeven moment werd mijn bloeddruk steeds hoger en mijn zicht steeds slechter. Na een controle door de neuroloog werd besloten dat het, voor zowel mij als het kindje, beter was als er werd overgegaan op een keizersnede. Ik vond ondertussen alles al lang prima. Enkele uren later kwam onze zoon Brody helemaal gezond te wereld. Met zijn bijna zeven pond was het ook een flinke kerel voor het termijn.

De eerste dagen had ik veel last van de wond. Doordat Brody al in het geboortekanaal had gezeten, hebben ze op de OK flink moeten trekken en duwen. Na drie dagen mocht ik naar huis en na ongeveer twee weken was ik zelf ook weer mobiel om het huishouden en de zorg voor Brody op mij te nemen. Na ongeveer twee maanden ben ik weer begonnen met sporten. Ondanks de lange aanloop van de bevalling keek ik met een positief en fijn gevoel terug op de keizersnede.

Opnieuw zwanger

Na een jaar wilde Boudewijn en ik heel graag een broertje of zusje voor Brody. Wederom heb ik een miskraam gehad voordat ik zwanger raakte van Lucy. Ook dit was een hele fijne en goede zwangerschap met weinig klachten. Ik heb al vrij snel aangegeven dat ik weer graag door middel van een keizersnede zou willen bevallen. Met 37 weken werd er een datum geprikt. Het is heel raar, maar ook bijzonder om dan naar deze datum toe te leven.

Met 39+1 werden we in de ochtend om zes uur verwacht in het ziekenhuis. Na een CTG en het aantrekken van de beschermende pakken kwamen wij al snel op de operatiekamer waar ook de ruggenprik werd gezet. Ik merkte toen gelijk hoe anders de sfeer op de OK was in vergelijking met de spoedkeizersnede twee en een half jaar daarvoor. De artsen en gynaecologen waren allemaal heel rustig en er was ruimte voor een grapje en gesprekje. Het blijft bijzonder als dan het doek wordt opgetild en je samen met je partner mag mee kijken hoe jullie kindje uit de buik wordt getild.

Lucy is toen heel vlot en rustig geboren. Lucy woog acht pond en was zo genoemd ‘macrosoom’. Een lekker gevulde dame in verhouding tot de termijn en mijn lichaamsbouw. Om het een en ander uit te sluiten moest zij de eerste uren geregeld geprikt worden om haar glucose waarden in de gaten te houden. Gelukkig was dit allemaal goed. Doordat ik mij ook zo goed voelde mochten Lucy en ik na een nachtje al lekker naar huis.

Herstel

Thuis ging mijn herstel ook heel erg vlot. Per dag voelde ik mij lichamelijk weer sterker worden en in no time voelde ik mij weer de oude. Binnen enkele weken ben ik toen ook weer gestart met hardlopen en groepslessen op de sportschool. Ik kijk ontzettend positief terug op mijn beide keizersnede’s en het voorspoedige herstel.

Positieve ervaring

Ik vind het jammer om te horen of te lezen dat het stigma rondom bevallen door middel van een keizersnede nog vaak zo negatief is. Veel vrouwen krijgen daardoor het gevoel dat ze ‘niet echt zijn bevallen’ of zelfs dat hun lichaam ze in de steek heeft gelaten. Dit vind ik jammer. Ik vind het belangrijk dat er meer oog en aandacht komt voor de positieve en juist mooie kant van bevallen op deze manier.

Het is als zwangere vrouw allemaal al spannend genoeg. Er moet tijdens de zwangerschap al meer aandacht zijn voor het feit dat een bevalling kan uitlopen op een keizersnede. Het is dan belangrijk om te weten wat je ongeveer kunt verwachten. Dit hoeft niet altijd een negatieve ervaring te zijn.

Tijdens mijn eerste zwangerschap heb ik mijn controles en afspraken bij de verloskundige gehad via Centering Pregnancy. Er zijn toen tien bijeenkomsten geweest, maar er is geen enkele keer concreet besproken hoe een keizersnede verloopt of hoe het traject na een keizersnede eruit ziet. Ik hoop dat hier in de toekomst meer aandacht voor gaat komen. En dan vooral vanuit een positieve benadering.”

Bevallingsverhaal Amber: ‘Binnen een kwartier een natuurlijke bevalling én een keizersnede’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme