Sabrina stopte met hormoontherapie om zwanger te worden: ‘De angst dat de kanker terugkwam was groot’

Gezondheid Wilma Groothuis 9 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Het begin van een nieuw jaar brengt altijd hoop met zich mee. De POSITIVE – BIG Time for Baby-studie doet haar naam alvast eer aan: ze geeft hoop aan jonge vrouwen die aan hormoongevoelige borstkanker in een vroeg stadium lijden en die ervan dromen ooit moeder te worden.

Uit de eerste studieresultaten blijkt dat het pauzeren van de antihormoontherapie bij vrouwen die zwanger proberen te raken, geen extra risico geeft op herhaling van de ziekte op korte termijn.

Hormonale behandeling onderbreken

Het is mogelijk om bij jonge vrouwen met een kinderwens de hormonale behandeling te onderbreken, zonder extra risico’s op herhaling van de ziekte op korte termijn. De eerste resultaten van de studie tonen aan dat het percentage vrouwen bij wie de borstkanker terugkwam vergelijkbaar was met het percentage vrouwen die hun behandeling niet hadden onderbroken.

Borstkankerpatiënt Sabrina nam deel aan de studie. Ze had altijd een kinderwens, maar na de diagnose verdween deze naar de achtergrond. “De angst dat de kanker terugkwam was groot en daarom had onze kinderwens niet meer de hoogste prioriteit voor mijn man en mij. Kortom, ik wilde het eerste jaar overleven en het tweede jaar eindigen zonder terugval”, vertelt Sabrina.

Zorgen maken

Sabrina vond het spannend om mee te doen aan de studie. Logisch, want de hormonale behandeling stoppen, is niet niks. Sabrina: “Natuurlijk maakte ik me zorgen over een herhaling, ik was ook bang dat ik hierdoor niet zwanger kon worden of dat mijn baby ziek werd. Ondanks het gebrek aan gecontroleerde wetenschappelijke gegevens op dat moment, kon mijn oncoloog mij geruststellen.”

“Mijn oncoloog was fantastisch, ze beantwoordde al mijn vragen, want ja, ik had veel vragen. Omdat ik tot de Google-generatie behoor, googelde ik allerlei ziektes en risico’s. Toch bleef mijn oncoloog altijd feitelijk, transparant en eerlijk over ontbrekende wetenschappelijke gegevens. Dankzij deze medische zorg en de mogelijkheid om deel te nemen aan een studie werd mijn kinderwens weer ‘tastbaar’. Mijn deelname aan het onderzoek gaf mij hoop en moed.”

Gezonde baby

De meeste vrouwen uit de studie zagen ondanks hun borstkanker hun kinderwens in vervulling gaan en brachten een gezonde baby op de wereld. De deelneemsters zullen in de toekomst meerdere jaren worden opgevolgd om te zien of de resultaten ook standhouden in de tijd na het onderzoek. Hiervoor is verdere studiefinanciering nodig.

Sabrina is enorm dankbaar voor de studie en wat het haar gebracht heeft. “Zwanger worden is voor veel gezonde vrouwen ook niet vanzelfsprekend. Ondanks mijn geschiedenis met kanker had ik veel geluk en kon ik twee keer zwanger worden in een korte tijd, binnen 18 maanden, en heb ik nu twee slimme en gezonde kinderen.”

Klap in het gezicht

“Ik ben dankbaar en blij dat we allemaal gezond zijn. Ik ben na allebei de zwangerschappen weer begonnen met antihormonale therapie en dat gaat tot nu toe erg goed. Elke kanker is een klap in het gezicht dat eerst moet worden verwerkt, maar vertrouw op het medicijn, de feiten en je onderbuikgevoel. Vertrouw ook zeker je arts toe, praat over al je zorgen en zorg ervoor dat je de onderzoeksresultaten krijgt voorgelegd.”

Joyce heeft endometriose en een kinderwens: ‘Begin maar snel aan kinderen, zei de gynaecoloog’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme