Nadia (28) had extreme nesteldrang: ‘Het werd obsessief’

Persoonlijk Laura Saija 9 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Na drie lange jaren proberen had Nadia hem eindelijk in haar handen: een positieve zwangerschapstest. De voorpret kon beginnen en de nesteldrang begon. Helaas werd de nesteldrang bij Nadia obsessief. “De babykleertjes wilde ik keer op keer opnieuw wassen, omdat ik bang was dat er in de tussentijd stof op gekomen was en dat mijn kindje hierin zou stikken”, vertelt ze aan Famme.

“Alles was perfect, we waren net verhuisd naar ons nieuwbouwhuis en ik had te horen gekregen dat mijn contract op werk verlengd was. Ik kon mij dus volledig richten op de zwangerschap en alles wat daarbij kwam kijken. Omdat wij drie jaar bezig zijn geweest met zwanger worden, stonden de Pinterest-borden al vol met inspiratie. Mijn eerste tripje naar Babypark was daarom al met zeven weken zwangerschap.

Nesteldrang

Omdat ik precies wist wat ik wilde begon ik ook meteen met kopen. Mijn man David vond dat ik rustig aan moest doen omdat de zwangerschap zo pril was, maar ik kon het niet laten. De weken daarna stonden ook in het teken van het bij elkaar zoeken van de babyuitzet.

Ik was al mijn vrije uren bezig met het zoeken van het perfecte wiegje, de beste kinderstoel en de mooiste babykleertjes en de meest comfortabele kinderwagen. Ik was zo lang bezig met het babyuitzetinternet afzoeken naar reviews en babywinkels bezoeken dat ik er zelf zenuwachtig van werd.

Babyuitzet

Toen ik ongeveer zestien weken zwanger was, had ik de hele babyuitzet bij elkaar en de babykamer was af. Toch bleef de angst dat mijn kindje iets tekort zou komen of zich niet comfortabel zou voelen bestaan. Daarom wilde ik alles perfect voorbereiden voor mijn eerste baby, maar mijn drang naar perfectie begon een obsessie te worden.

Zo kon ik dagenlang niet slapen omdat we de box geverfd hadden met verf waarvan ik niet honderd procent zeker was dat er geen giftige stoffen inzaten. De babykleertjes wilde ik keer op keer opnieuw wassen, omdat ik bang was dat er in de tussentijd stof op gekomen was en dat mijn kindje hierin zou stikken.

Verloskundige

Dagelijks was ik bezig met het huis ontsmetten en de kleertjes opnieuw opvouwen en sorteren opmaat. Als ik dit niet deed, raakte ik in paniek. Wat als de baby zou komen en ik was niet klaar? Mijn man David confronteerde mij met mijn gedrag, maar ik vond dat hij zich niet zo moest aanstellen en wuifde alles wat hij zei weg. Ik moest mij toch voorbereiden op de komst van de baby?

Rond 22 weken zwangerschap ging ik met David naar de verloskundige voor een controle. Daar heeft hij aan de verloskundige gevraagd of mijn gedrag normaal was. Ik voelde mij verraden, hoe kon hij dit tegen haar zeggen?

Genieten

Toch ben ik uiteindelijk blij dat hij het gezegd heeft, want ik kon mijn gedrag wel vanuit een ander perspectief gaan bekijken. De verloskundige wees mij er namelijk op dat mijn gedrag voortkwam uit angst en dat dat heel jammer was omdat dit juist de tijd was om te gaan genieten van de zwangerschap.

Ik was nog maar net over de helft van de zwangerschap en als ik obsessief bezig bleef met nesteldrang zou ik hierin doorslaan. Terwijl ik juist moest genieten de positieve dingen van de zwangerschap. Een leuke zwangerschapscursus volgen, de bewegingen in de buik voelen en leuke datenights plannen met mijn man en met vriendinnen.

Dubbel gecheckt

Gelukkig zag ik zelf in dat ik deze tijd nooit meer terug zou krijgen en kon ik eindelijk gaan genieten van de zwangerschap. De laatste maanden van de zwangerschap was ik blij dat ik klaar was met de babyuitzet en kon ik leuke dingen doen, maar de laatste weken begon het wel weer te kriebelen maar op een gezonde manier. Ik heb nog even de babyuitzet dubbel gecheckt en de kleertjes gewassen.”

Hoe kom je toch aan die nesteldrang als je zwanger bent?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme