10x dit moet je weten over je postpartum lichaam

Body Wilma Groothuis 24 apr 2023
Leestijd: 4 minuten

Dat je lichaam na een bevalling er anders uitziet, is logisch. En bij de ene vrouw verandert er natuurlijk meer dan bij een andere vrouw. Toch kan het fijn zijn om van tevoren al meer over je postpartum lichaam te weten. Wij zullen je dat vertellen.

Tijdens de zwangerschap gebeurt er veel met je lichaam: je buik groeit, je wordt op bepaalde plekken voller en je borsten groeien. Deze veranderingen houden na de bevalling niet opeens op.

Feiten over je postpartum lichaam

Na de bevalling gebeurt er nog een hoop met je postpartum lichaam. Bereid je op de volgende dingen voor:

1. Pijn in het lichaam

Een bevalling is nu eenmaal een pijnlijke ervaring. Met al je kracht moet je duwen en persen, dat vergt een hoop energie. Het is dus normaal dat je je na de bevalling nog dagen moe en uitgeput voelt. Ook is je postpartum lichaam vaak nog een tijdje pijnlijk. Zo is er natuurlijk van alles gebeurd met je baarmoeder en hebben veel vrouwen last van buikpijn. Gelukkig duurt dit meestal maar een paar dagen.

2. Lochia

Als je na de bevalling nog bloedverlies hebt, is dat heel normaal. Dat wordt ook wel lochia genoemd, een combinatie van overgebleven bloed, slijm, placentaresten en baarmoederslijmvlies. Dit bloedverlies kan een maand of nog iets langer duren, maar na zes weken zou het afgelopen moeten zijn. Is dit niet het geval? Neem dan contact met je huisarts op.

3. Spataderen

Er zijn ook vrouwen die na de bevalling meer last hebben van spataderen. Tijdens een zwangerschap verwijden de bloedvaten, meestal op de kuiten en dijen. Niet elke zwangere vrouw heeft hier last van, zo spelen erfelijkheid, hormonen en de druk op de aderen van zwangerschapsbanden mee. Meestal is deze aandoening maar tijdelijk en kunnen de spataderen verbeteren na de bevalling, maar toch kan het nog twaalf weken duren voordat ze helemaal verdwijnen.

4. Rugpijn

Na de bevalling duurt het even voordat je core weer sterk is, waardoor je lichaam de spieren in je rug extra belast. Hierdoor kun je rugpijn krijgen. Ook kun je na de bevalling rugpijn krijgen door houdingsveranderingen tijdens je zwangerschap of door het vaak vooroverbuigen om je baby op te pakken. Meestal verdwijnen deze klachten in de eerste zes weken weer, maar het is nooit verkeerd om je te verdiepen in een goede houding en oefeningen te doen bij bijvoorbeeld een fysiotherapeut.

5. urineverlies

Tegen het einde van je zwangerschap belast het gewicht van je baby je bekkenbodemspieren. Deze helpen je normaliter om je blaas te controleren. Doordat ze nu zijn verzwakt, kan je na de bevalling urine verliezen als je bijvoorbeeld hoest, niest of iets zwaars tilt. Hoewel dit dus niet erg is, kun je ook hiervoor oefeningen doen om je bekkenbodemspieren te versterken. De kegel-oefeningen zijn de beste methode om dit te doen.

6. Zwakke armen

Als je tijdens de zwangerschap niet regelmatig je bovenlichaam traint, kan het zijn dat je daar na de bevalling last van hebt. Je kunt hierdoor zwakke of vermoeide armen, polsen of schouders krijgen. Wanneer je je armen, rug en schouderspieren versterkt door middel van oefeningen en trainingen, kan dat helpen om de spanning op je bovenlichaam te verlichten. Probeer dit al tijdens de zwangerschap te doen, daar heb je na de geboorte van je kind zeker profijt van.

7. Nachtzweet

Zweten in de nacht hoort erbij in de eerste dagen na je bevalling. Je hormonen moeten zich weer aanpassen aan je ‘nieuwe’ lichaam. Je houdt na de bevalling door de zwangerschap veel vocht vast en dat vocht wordt door zweten uit je lichaam gedreven. Binnen een paar dagen zou dit veel minder moeten zijn, maar slapen in een comfortabele, ademende pyjama en een dunne deken kan wel prettig zijn.

8. Huidverkleuring

Veel aanstaande moeders krijgen tijdens de zwangerschap te maken met melasma, een pigmentstoornis waarbij je donkerbruine vlekken in je gezicht krijgt. Het wordt ook wel het zwangerschapsmasker genoemd. Dit heeft te maken met hormonale schommelingen en ze vervagen na de bevalling vaak, maar het kan wat langer duren voor ze ook daadwerkelijk verdwijnen. Het kan gelukkig geen kwaad en het verdwijnt meestal ook vanzelf.

9. Acne

Naast melasma kunnen kersverse moeders ook last krijgen van acne, een vette huid of vlekken in het gezicht. Hoewel dit waarschijnlijk ook na een tijdje gewoon weer overgaat, kun je altijd kijken naar wat je zelf alvast kan doen. Wel is het goed om te beseffen dat niet alle producten even goed zijn na een bevalling of als je borstvoeding geeft. Vraag hiervoor advies aan je huisarts of aan een schoonheidsspecialist die gespecialiseerd is in behandelingen na een zwangerschap en bevalling.

10. Spanning

Wanneer je net bent bevallen, staat je leven opeens op zijn kop. Logisch dat je dat soms spannend of eng vindt. Sommige moeders worden opeens angstig of krijgen nachtmerries. Dit is niet erg, zolang het de zorg voor je kind niet in de weg staat. Is dit wel het geval? Dan is het goed om met een (huis)arts hierover te praten en te kijken welke behandeling geschikt voor je is. Hoewel spanning erbij hoort, is een postpartum depressie wel wat ernstiger en is het goed om sowieso hulp te vragen.

5 manieren om al het moois aan je postpartum lichaam te vieren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme