Deze 5 momenten zijn belangrijk voor een sterke band met je kind

Algemeen Valéry de Voijs 24 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Superfijn, zo’n hechte relatie met je kids. Maar op drukke dagen, of in tijden als we het zelf even moeilijk hebben is zo’n goede band kweken met je kind nog niet zo vanzelfsprekend. Dan denk je op vrijdagavond terug aan de week en voel je alsof je niet genoeg tijd met jouw zoon of dochter hebt gespendeerd. Of misschien spendeer je juist zoveel tijd met ze dat er paniek uitbreekt als je even wegloopt. Een paar momenten zijn juist extra belangrijk bij het creëren van een hechte, healthy band met je kind.

Ieder kind is natuurlijk verschillend. Zo zal het ene kind meer waarde hechten aan bepaalde momenten dan het andere kind. Toch zijn er een paar momenten die ieder kind (en ouder) kan waarderen.

Belangrijke momenten voor een sterke band met je kind

Deze momenten kunnen dan juist belangrijk zijn bij het creëren van een goede binding met je kind.

1. Gedag zeggen

Het klinkt vast heel logisch om even stil te staan bij dit moment. Waarschijnlijk heb je er automatisch al een ritueeltje van gemaakt: het gedag zeggen. Het is voor kinderen namelijk heel belangrijk om zich niet alleen fysiek veilig bij ons te voelen, maar ook een mentale veiligheid te ervaren. Zo’n veilig gevoel ontstaat al op het moment dat we ze gedag zeggen. Als we onze kinderen een knuffel geven voor we weggaan, zal het knuffelhormoon oxytocin worden aangemaakt in hun lichaam. Dit fijne stofje hebben we gelukkig allemaal, en wordt aangemaakt als we knuffelen, kussen, maar ook onze huisdieren aaien. Even een dikke knuffel voor ze weggaan is dus niet alleen heel fijn, maar ook ontzettend belangrijk. (Huggen maar!)

2. Bedtijd

Misschien val je zelf meteen als een blok in slaap, maar toch kunnen al een paar minuutjes pillowtalk fijn zijn na zo’n drukke dag. Even met je partner een beetje mijmeren over de dag.. heerlijk. Niet alleen kunnen volwassenen hier van genieten, ook kinderen zullen dit waarderen. Misschien vind jouw zoon of dochter om naar hun favoriete verhaal te luisteren, samen een liedje te zingen, of gewoon even lekker te liggen en samen kletsen. Het zijn vaak die momentjes wat heel klein lijken, maar eigenlijk heel belangrijk zijn,

3. Quality time

Ook als je zelf druk bent, of andere dingen aan je hoofd hebt is het belangrijk om toch heel even die momentjes samen te beleven. Naast de piollowtalk kan samen spelen ook bijdragen aan een hechte relatie tussen ouders en kinderen. Juist als je niet veel tijd hebt is het belangrijk die momentjes ultiem te beleven. Zonder telefoon, zonder afleiding. Juist door veel oogcontact te maken en je kind zelf het spel te laten leiden creëer je intieme momenten.

4. Samen lachen

Misschien wel de meest logische van het rijtje: samen flink lachen. Zelf vinden we het toch ook heerlijk om lekker even los te gaan? Niets is zo lekker om de tranen van het lachen uit je ogen te moeten wrijven, of na een goede lachbui je buikspieren te voelen. Niet alleen voor ons is dit dus een heerlijk momentje, ook samen lachen is erg waardevol. Voor jou én je kids.

5. Five positive for one negative

Volgens John Gottman is de magische ratio 5:1. Hier bedoelt hij mee dat voor iedere ‘negatieve’ interactie, er vijf positieve momenten zouden moeten plaatsvinden. Dit kunnen ouders dus ook toepassen in de opvoeding. Een vervelend incident met je kind? Maak er daarna vijf gezellige momenten van.

Oeps! Dit vergeten moeders hun tweede en derde kinderen te leren…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Instagram

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme