Dilemma: ‘Zal ik ons kind mijn achternaam, een dubbele of die van mijn vriend geven?’

Persoonlijk Vera Guldemeester 24 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Regelmatig krijgen we bij Famme vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Alina (36) haar dilemma voor: “Zal ik ons kind mijn achternaam, een dubbele of die van mijn vriend geven?”

Na een relatie van vier maanden kwam ik erachter dat ik zwanger was. Ik vond het best heftig, want we kenden elkaar nog niet zo goed. Mijn vriend is dol op baby’s en zei direct dat we er gewoon voor moesten gaan. Na wikken en wegen was ik er ook mee eens dat ik de zwangerschap voort wilde zetten, want misschien was dit ook wel mijn enige kans om een kind te krijgen. Inmiddels ben ik vier maanden zwanger. De afgelopen maanden waren niet altijd makkelijk. Mijn vriend en ik liggen helaas vaak niet op één lijn. Ik ben dan ook benieuwd hoe dit in de toekomst zal gaan.

Welke achternaam?

Vanaf de eerste dag van mijn zwangerschap ging mijn vriend er vanuit dat ons kind zijn achternaam zou krijgen. Ik daarentegen vind het veel makkelijker als onze baby mijn achternaam krijgt. Ik ben degene die alles voor hem of haar zal gaan regelen en ook wordt de baby op mijn adres ingeschreven. Mijn vriend wil namelijk hoe dan ook in zijn eigen huis blijven wonen. Hij wil in de weekenden komen logeren. Prima, maar dan vind ik het wel zo makkelijk om voor mijn eigen achternaam te kiezen, aangezien ik er toch bijna alleen voor kom te staan.

Dubbele achternaam

Ik zag een tijdje terug in het nieuws dat een dubbele achternaam nu ook mogelijk is. Ik vond dat ook een goede optie, want zo zou ons kind allebei onze achternamen krijgen. Mijn vriend was het daar alleen niet mee eens. Hij vindt dat een kind alleen de naam van de vader moet krijgen. Opeens noemde hij zichzelf traditioneel, terwijl hij dat totaal niet is. Vanaf dat moment hebben we nog meer discussies met elkaar.

Twijfelen

Wat zal ik doen? Zal ik naar mezelf luisteren en ons kind mijn achternaam geven? Of zal ik voor een dubbele of toch voor die van mijn vriend kiezen? Voor mij is het in alle opzichten makkelijker als de baby mijn achternaam krijgt, maar ik snap ook dat mijn vriend het leuk vindt om zijn achternaam door te geven. Ik vind het maar een moeilijk dilemma.”

Dilemma: ‘Mijn vriendin wil de eerste verjaardag van ons zoontje groots vieren, moet ik daarin meegaan of niet?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme