Priya (28): ‘De luieremmer voelde als een vieze ophoopstapel’

Zwanger Jana Witteman 23 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Met luxe babyzaken, hippe Instagram-merken, Marktplaats en Vinted kun je de uitzet voor je baby zo duur en goedkoop maken als je zelf wilt. In de rubriek ‘De babyuitzet van …’ vragen we iedere week een moeder of vader naar de euro’s die zijn uitgegeven aan de babykamer, babykleertjes en alles wat je nodig hebt wanneer er een baby op komst is. Deze week Priya, die dankzij haar grote familie heel veel spullen niet zelf hoefde te kopen.

Bio van Priya

Leeftijd: 28 jaar
Kinderen: Zoon (4)
Kosten babyuitzet: Eigen besteding 4000 euro

De babyuitzet van Priya

Het is inmiddels alweer 4 jaar geleden dat Priya zich bezig heeft gehouden met de babyuitzet voor haar zoontje, maar ze weet het nog precies.

Hoe hebben jullie het aangepakt met de babyuitzet?

“Nog steeds heb ik veel spullen van toen in huis. Ik ben begonnen met plaatjes zoeken op internet en heb artikelen gelezen om inspiratie op te doen. Daarnaast heb ik een grote familie met veel kindjes. Zij hebben ons allemaal ontzettend geholpen. Ik kon eigenlijk gewoon echt kiezen wat ik leuk vond.”

“Van te voren hadden we geen budget in gedachten, maar ik ben wel even op onderzoek uitgegaan wat het allemaal zou kosten. Zelf hebben we uiteindelijk een bedrag van 1180 euro betaald.”

Wat hebben jullie van dat geld gekocht?

“We hebben zelf de kinderwagen, een autostoel en de peuterkamer gekocht. De kinderwagen was met alles erop en eraan 900 euro van het merk Mutsy, inclusief Maxi Cosi. We zijn van babykamer heel snel naar peuterkamer overgestapt omdat ons zoontje heel bewegelijk was. Het werd gewoon onveilig om hem op de commode te leggen. We konden het peuterbed, de kledingkast en speelgoedkist via via overnemen via kennissen voor 100 euro.”

“Verder hebben we bijna alles gekregen en geleend. De wieg, box en badje konden we allemaal krijgen. En ook het wipstoeltje en het babynestje kregen we cadeau. Daarnaast kregen we voor twee jaar aan speelgoed en kleding van mensen om ons heen. We hebben echt twee jaar lang niets hoeven kopen.”

Heb je ook miskopen gedaan?

“De luieremmer heb ik heel snel weggedaan. Ik vond dat echt een soort ophoopstapel en dat gaf een vies gevoel in de babykamer. Daarna heb ik de luiers altijd direct in de prullenbak gedaan en die werd dan meteen opgeruimd.”

“En doordat ons kindje zoveel bewoog hebben we de commode nog geen half jaar gebruikt. Hij wilde gewoon echt niet stilliggen en klom overal op en af. Daarom kozen we snel voor de peuterkamer.”

(Afbeelding: Privéfoto's Priya)

“De autostoel had ik achteraf ook anders gekozen. Ik ben voor een relatief goedkope stoel gegaan van 80 euro. Daar had ik liever toch meer aan uitgegeven. De stoel die we nu hebben heeft geen Isofix en de bandjes draaien constant, bloedirritant. Hij zit er wel prima in en het is een veilige stoel, maar hij is toch echt onpraktisch.”

Wat is onmisbaar voor andere ouders?

“Wat mij betreft is dat het babynestje. Ik vond het echt heerlijk om die er steeds even bij te pakken zodat ik mijn zoontje lekker naast me neer kon leggen. Hij wilde constant bij mij zijn, maar soms wil je toch even je handen vrij hebben. Een draagdoek en draagzak hebben we ook geprobeerd – die konden we lenen – maar dat werkte niet. Dan schreeuwde hij echt moord en brand, dus die pogingen hebben we snel losgelaten.”

Wat is je beste tip voor andere ouders?

“Doe wat goed voelt. Laat je niet teveel meeslepen door allerlei mooie plaatjes. Je baby ziet daar namelijk niets van, want die kijkt toch nog maar 25 centimeter naar voren. Luister naar je kind en kijk naar zijn of haar behoeftes, dan weet je zelf wat goed is.”

Cheyenne (26): ‘Ik ben vooral voor het uiterlijk gegaan’

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme