Vaders opgelet: meer seks vermindert de kans op prostaatkanker

Gezondheid Valéry de Voijs 28 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

13.500. Zoveel mannen hebben vorig jaar te maken gehad met prostaatkanker. Helaas is het lastig om je tegen deze vorm te beschermen. Toch is het volgens dit onderzoek mogelijk om de kans op prostaatkanker te verkleinen. En wel op deze manier.

Dus… lieve vaders opgelet: op deze manier kan de kans op prostaatkanker verkleind worden.

Prostaatkanker

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen in Nederland. Genoeg redenen dus om even stil te staan bij deze nare ziekte. Vorig jaar zijn maar liefst 13.500 mannen behandeld, waarvan ongeveer 3000 mannen zijn gestorven.

Het grootste misverstand rondom prostaatkanker is waarschijnlijk dat mensen vaak denken dat het alleen bij oude mannen voorkomt. Maar toch is de helft van de mannen die de diagnose krijgt jonger dan 70 jaar. Zo’n 10 procent is zelfs jonger dan 60 jaar.

Maar even back to basic. Want wat is een prostaat precies? Dit orgaan ligt namelijk onder de blaas, rondom de urinebuis. Het hoort bij de mannelijke voortplantingsorganen. Wanneer een man klaarkomt komt er naast zaadcellen ook prostaatvocht naar buiten.

En over die zaadlozing willen wij het even over hebben.

Onderzoek: meer zaadlozingen kunnen mannen helpen

Harvard heeft namelijk een onderzoek uitgevoerd waarbij maar liefst 30.000 mannen onderzocht zijn in een periode van 20 jaar. Tijdens deze twintig jaar hebben de onderzoekers een nogal intieme relatie opgebouwd met de mannen. Ze vroegen hen namelijk naar hun uhmm…. ‘private hobbies’. Er werd namelijk gekeken naar hoevaak mannen gemiddeld klaarkomen.

En de resultaten liegen er niet om. Mannen die gemiddeld meer dan 20 keer per maand klaarkomen hebben 20 procent minder kans op prostaatkanker vergeleken met mannen die zo’n 4-7 keer per maand klaarkomen.

De reden hierachter is nog niet helemaal duidelijk, maar onderzoekers denken dat het ermee te maken heeft dat bij mannen die weinig klaarkomen de kankerverwekkende stoffen langere tijd in de prostaat blijven hangen, waardoor het risico op kanker toeneemt.

Of je nu de risico’s op prostaatkanker wilt verkleinen, of je gezondheid in het algemeen wilt verbeteren: volgens deze onderzoekers is seks the way to go. Dr. Lorelei Mucci laat weten dat seks een gezond aspect is van relaties, en seks (net als masturberen) positieve en gezonde effecten kan hebben.

Heeft dit artikel je nog niet overtuigd om er vanavond een intiem feestje van te maken? Dan kunnen deze redenen je wellicht overtuigen.

Deze pijnstiller maakt jouw partner minder vruchtbaar

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme