8 x waarom seks behalve lekker, ook heel erg gezond is!

Gezondheid Redactie 16 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

“Iedereen doet het”. Dit liedje van de overleden artiest Robert Long was laatst weer op de radio. Seks is niet alleen ontzettend lekker, het is ook heel erg gezond. Je wordt er fitter, energieker en meer ontspannen van en het vergroot je zelfvertrouwen. Waarom seks behalve lekker, ook heel erg gezond is? Ofwel 8 redenen om vaker van bil te gaan.

8 x waarom het goed is om vaker te vrijen

1. Hart, bloedvaten, immuunsysteem, cholesterol

Al die lichaamsfuncties hebben baat bij seks. Daarnaast lijkt het erop dat de kans op bepaalde typen kanker zoals prostaatkanker en borstkanker vermindert door een regelmatige vrijpartij. Bovendien wordt je er fitter van, je oefent met allerlei standjes bepaalde spieren, je hartslag gaat omhoog en je uithoudingsvermogen verbetert.

2. Je wordt er vrolijker van en daar profiteert je werk ook van

Onderzoek van de Oregon State University toonde aan dat mensen die de avond ervoor seks hadden, vrolijker waren, fitter en beter presteerden op hun werk. Ze gingen met frisse energie aan de slag zogezegd. Een extra reden om ‘s avonds niet te lang door te gaan met werken, maar in plaats daarvan vroeg tussen de lakens te kruipen.

3. Het gaat incontinentie en verzakkingen tegen

Terwijl je seks hebt, worden ook je bekkenbodemspieren getraind. Dat is goed nieuws voor je blaas, darmen en baarmoeder, die daardoor minder kans hebben om te verzakken. Je bekkenbodemspieren zijn ook belangrijk voor het ophouden van je urine en ontlasting en zowel voor mannen als vrouwen werkt seks dus preventief. Een veel leukere manier van je bekkenbodem trainen dan met oefeningen van de fysio.

4. Seks helpt je om beter te slapen

Na een vrijpartij kun je voldaan, maar ook best wel moe zijn. Daarna kun je vaak heerlijk slapen. Door seks en het orgasme komen bovendien hormonen vrij zoals oxytocine en endorfine die zorgen voor een ontspannen, rozig en slaperig gevoel. Goed slapen is net als seks behalve lekker heel erg gezond.

Dit gebeurt er in je lichaam als je een orgasme krijgt

5. Seks vermindert stress

Misschien heb je het zelf ook al eens ervaren. Als je een fijne vrijpartij hebt gehad lijken alle zorgen wat naar de achtergrond verdwenen en kan je er weer even tegen. Dat is ook aangetoond in een Schotse studie gepubliceerd in Biological Psychology. Dit geldt met name voor seks waarbij er ook vaginale penetratie plaatsvindt. Deelnemers hielden een dagboek bij van hun seksactiviteit en werden vervolgens onderworpen aan stressvolle situaties zoals spreken in het openbaar. De deelnemers met meer seks hadden minder stresshormonen in hun bloed en hun bloeddruk bleef lager dan die van de deelnemers met minder seks.

Op deze 9 manieren vertelt jouw lichaam je dat je al te lang gestrest bent

6. Mooie huid en haren

Tijdens de seks produceer je zweet en het vrouwelijk hormoon oestrogeen, waardoor de poriën gereinigd worden. Daardoor krijg je een mooiere huid en haren. Ook worden feromonen aangemaakt waardoor je nog aantrekkelijker wordt voor anderen. En dat kan weer leiden tot…

7. Meer intimiteit met anderen

Door seks komt het hormoon oxytocine vrij, ook wel het knuffelhormoon genoemd. Je ervaart meer intimiteit met je partner, maar het maakt je ook trouwer, socialer en minder bang. Het is hetzelfde hormoon dat vrijkomt als moeders borstvoeding geven en vlak na de bevalling, en dat bijdraagt aan de hechting tussen moeder en kind.

8. Goed voor de lijn

Met een gemiddelde sessie tussen de lakens verbrand je zo’n 100 calorieën. Het is misschien niet veel, maar wel een fijne manier om calorieën te verbranden. En als je er veel werk van maakt, wordt je sexercise uiteraard nog beter.

Iets te saai tussen de lakens? Zo geef je je seksleven een boost

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Gezondheidsnet.nl

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme