Quirine: ‘Wij voeden ons kind vegan op, maar kan dit wel?’

Persoonlijk Quirine Smit 3 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

“Tijdens mijn zwangerschap was de meest gestelde vraag aan ons: gaan wij ons kind vegan opvoeden? Niet zo gek dat onze omgeving hier benieuwd naar was. Ik ga al jaren als veganist door het leven, maar mijn vriend niet. Hoe gaan we dit doen met onze dochter? En is het wel haalbaar om haar honderd procent vegan op te voeden?

Ruim zeven jaar geleden maakte ik de keuze om veganist te worden. Met een duidelijke reden: voor de dieren. Katten, varkens, kippen en honden: voor mij is er geen verschil. Waarom is het ene dier een huisdier en waarom wordt het andere dier gebruikt voor de bio-industrie? Door mezelf deze vraag te stellen, was het een logische stap om geen dierlijke producten meer te consumeren. Het is een levensstijl met een belangrijke overtuiging waar ik niet vanaf stap.

De juiste vitaminen en voedingsstoffen

Sinds mijn zwangerschap ben ik met dit onderwerp veel bezig: hoe kan ik ons kind op een gezonde manier laten opgroeien met plantaardig eten? Gelukkig staat mijn vriend hier positief tegenover. Zolang het verantwoord is en zij de juiste vitaminen en voedingstoffen binnenkrijgt, is er geen probleem.

Inmiddels is onze dochter 16 maanden. De tijd van volledige borstvoeding en gepureerde fruit- en groentehapjes is voorbij. We zijn zover dat zij (deels) met ons mee eet. Thuis is dat plantaardig met soms een uitstapje naar vegetarisch. Het is belangrijk dat zij geen allergieën ontwikkelt, zoals een ei-allergie. Dus als mijn vriend een roerei maakt, krijgt zij dat ook.

Gezondheid voorop

Haar gezondheid staat voorop en ik zou nooit iets doen wat onverantwoord is. Daarom vond ik het ook belangrijk om langs een kinderdiëtiste te gaan. Zij was onder de indruk van onze aanpak. Zo geven we haar vitamine D2 en Omega3-vetzuren (gewonnen uit algen), B12 krijgt zij binnen via mijn borstvoeding en we zorgen voor een gevarieerd voedingspatroon. Ook het Voedingscentrum geeft aan dat het mogelijk is om een kind vegan op te voeden. Het is en blijft belangrijk dat je erop let dat jouw kindje alle benodigde voedingstoffen binnenkrijgt. Omdat kinderen in de groei zijn, wil je tekorten voorkomen.

Volgens het Centraal Bureau van de Statistiek eten 53.000 mensen in Nederland volledig plantaardig. Het is onbekend om hoeveel kinderen het gaat. De laatste meting komt wel uit 2020, dus helemaal nauwkeurig is dit niet. Bijna de helft van de Nederlanders is flexitariër, dit betekent dat zij vier dagen per week minder vlees eten. De hoofdreden om te minderen? Dierenwelzijn!

Vegan op het kinderdagverblijf

Buiten de deur ben ik minder strikt als het om plantaardig eten gaat. De wereld is (helaas) allesbehalve vegan, dat blijkt wel uit de cijfers en het valt daarom niet helemaal te vermijden. Een voorbeeld: tijdens de intake van haar kinderdagverblijf kregen we te horen dat vegan geen probleem was. In de praktijk valt dit tegen. Meermaals ben ik hierover in gesprek gegaan zonder het gewenste resultaat. Als mama heb je al genoeg kopzorgen en daarom heb ik dit losgelaten. Drie dagen in de week eet ze daar vegetarisch. Een ander voorbeeld is dat we haar bepaalde etenswaren niet willen verbieden, mocht ze daar in de toekomst nieuwsgierig naar zijn. Alleen, ik ga wel eerlijk vertellen waar het eten vandaan komt. Waarom geven koeien altijd melk? Wat gebeurt er met hanen die geen ei leggen?

Mijn wens voor de toekomst is dat er op scholen betere voorlichting wordt gegeven over waar ons eten vandaan komt. Ook hoop ik dat gezond, plantaardig eten op openbare plekken de norm wordt, zoals op kinderdagverblijven, scholen en sportverenigingen. Dit is niet alleen belangrijk om dierenleed tegen, maar ook voor het klimaat én voor de gezondheid van onze kinderen.”

Dilemma: ‘Zal ik mijn kind veganistisch gaan opvoeden of niet?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme