florine duif
florine duif Relatie 22 sep 2022
Leestijd: 4 minuten

De verrassende reden dat zoveel vrouwen een moeilijke relatie met hun schoonmoeder hebben

Kan jij je schoonmoeder niet luchten of zien en is ze ook niet bepaald dol op jou? Het komt in de beste families voor. Maar wat is dat toch dat het heel vaak niet botert tussen schoondochters en schoonmoeders? Terwijl mannen toch veel minder moeite lijken te hebben met de schoonfamilie. Famme’s Florine ging op onderzoek uit.

‘Florine, je trouwt niet alleen met je man, maar ook met z’n familie’, klonk het jaren geleden uit mijn vaders mond. En hier zit zeker een kern van waarheid in. Maar hoe komt het dat ik vooral ‘onenigheid’ met de schoonmoeders heb gehad die in mijn leven voorbij zijn gekomen en niet met de schoonvaders? En dat geldt trouwens ook voor mijn vriendinnen. Wat blijkt; de oorzaak ligt vaak – duh! – bij de schoonmoeders. Zij hebben namelijk allerlei redenen om niet blij te zijn met hun schoondochter. En dat komt de relatie natuurlijk niet ten goede.

Waarom zoveel vrouwen een moeilijke relatie met hun schoonmoeder hebben

Dit zijn de mogelijke redenen dat je schoonmoeder je niet mag. Met als bonus een paar handige tips om de relatie te verbeteren. (Al doe je het maar voor je man.)

1. De statusrol van ‘eerste vrouw’

Dat vrouwen competitief zijn en snel jaloers op elkaar, zal geen verrassing voor je zijn. En dat geldt dus ook voor schoonmoeders en -dochters. Doordat jij in het leven van je man kwam, staat zijn moeder minder in de spotlights en krijgt ze minder aandacht van haar zoon. Ze moet de statusrol van ‘eerste vrouw’ opeens delen en dat vinden veel moeders helemaal niet leuk.

2. Je schoonmoeder had op een ander type schoondochter gehoopt

Wij kiezen onze liefdes uit op karaktereigenschappen, mate van aantrekkelijkheid, raakvlakken, humor en wellicht intelligentie. Ouders van kinderen kijken meer naar de achtergrond van hun schoonzonen of -dochters. Komt hij of zij wel uit een goede familie? Heeft hij of zij wel dezelfde normen en waarden? Dit kan betekenen dat jouw schoonmoeder jou nooit had uitgekozen als zij had mogen kiezen. Pijnlijk? Voor haar misschien. Voor jou niet, want jij bent van plan om samen oud te worden met haar zoon. Dan komen we direct bij het volgende punt.

3. Lange relaties worden – onbewust – niet aangemoedigd door schoonmoeders

Jij denkt ‘Ik ga samen oud worden met deze knapperd’. Je schoonmoeder denkt ‘Ho, wacht, hij moet zich zoveel mogelijk voortplanten’. Dit denkt ze niet bewust (hopelijk), maar zo zijn wij mensen nou eenmaal geprogrammeerd. Iets met mannen, evolutie en je zaad verspreiden bij zoveel mogelijk vrouwen. Nu is dat natuurlijk niet meer van deze tijd, maar het zou zomaar kunnen dat deze oergedachte nog ergens in je schoonmoeder schuilt.

4. Je bent te knap

Ook weer iets dat met de evolutie theorie te maken heeft, want vrouwen die knapper zijn dan hun partners zouden eerder geneigd zijn hun partner te verlaten voor een ander. En schoonmoeder wil natuurlijk niet dat het hart van haar allerliefste zoon wordt gebroken. Hoewel ze dan wel van jou af is. Maar dat heeft ze nog niet bedacht waarschijnlijk.

5. Jullie zijn elkaars type gewoon niet

Geforceerd twee vrouwen in een kamer stoppen die ook nog eens verschillen in leeftijd en interesses gaat niet altijd goed. In veel gevallen kun je weglopen, maar aan je schoonmoeder zit je de rest van je huwelijk vast. Vinden jullie elkaar niet leuk dan is het pech. Gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om de relatie – in elk geval een beetje – te verbeteren.

Tips voor een betere relatie met je schoonmoeder

Laat het los

Misschien zijn er in het verleden dingen met je schoonmoeder voorgevallen die je niet lekker zitten. Wees de wijste, vergeef het haar en laat het los. Op deze manier kunnen jullie met een schone lei beginnen.

Wees goed voor je lief

Je schoonmoeder heeft haar zoon losgelaten en aan jou toevertrouwd. Zie dit als een eer. Als ze ziet hoe lief je voor hem bent en hoe goed je voor hem zorgt, gaat ze je vanzelf aardiger vinden.

Toon interesse in haar

Vraag hoe het gaat, stuur foto’s op van de kinderen, nodig haar eens uit op de koffie. En vergeet ook niet af en toe een compliment te geven. Dit siert je en zij voelt zich vereerd.

Toon respect

Het is lastig om elkaar te respecteren als zij jou niet respecteert of accepteert, maar één van jullie moet het voortouw nemen en de vicieuze cirkel doorbreken.

Zorgt dat ze jou respecteert

Dit kan alleen als jullie goede afspraken maken. Je bent een volwassen vrouw en hebt een eigen leven waarin ze zich niet als een ‘indringer’ hoeft op te stellen. Dit hoef je natuurlijk niet keihard te zeggen, maar geef duidelijk je grenzen aan. Dit geldt ook voor wanneer ze een keer oppast. Het is jouw gezin met jouw regels en daar mag best naar geluisterd worden.

En straks ben jij die schoonmoeder… Daarom: 7 vriendjes waarvan je hoopt dat je dochter (of zoon) er nooit mee thuis komt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme