6 bizarre dingen die er met je lichaam gebeuren als je ongesteld bent

Gezondheid Lizette van Loenen 21 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Omdat veel vrouwen alleen last hebben van buik- en/of rugpijn tijdens hun menstruatie, hebben ze niet door dat er ook een heleboel andere dingen veranderen aan je lichaam als die tijd van de maand is aangebroken. Deze bizarre dingen gebeuren er met je lichaam als je ongesteld.

Je menstruatie doet meer met je dan je denkt, want als je ongesteld bent gebeuren er veel meer dingen in je lichaam dan alleen bloedverlies.

Je lichaam als je ongesteld bent

De kans is groot dat je onderstaande ‘symptomen’ nooit doorhebt, terwijl ze er wel degelijk zijn.

1. Je stem verandert

Uit een recent onderzoek blijkt dat vrouwen die geen anticonceptie slikken, over het algemeen een iets lagere stem hebben dan vrouwen die wel hormonale anticonceptie gebruiken. Dit komt door de hoeveelheid oestrogeen dat er in anticonceptie zitten. Deze verandering in je hormoonhuishouding vindt ook plaats als je ongesteld bent, waardoor je stem wat lager uitvalt. Uit ander onderzoek blijkt dat dit merkbaar is als je professioneel zangeres bent. Tijdens je menstruatie zou je dan kunnen merken dat je die hoge noten minder soepel pakt dan op andere punten in je cyclus.

2. Je kunt last van je mond hebben

Experts beweren dat je tijdens je menstruatie sneller last kunt krijgen van ontstekingen aan je tandvlees, of dat je eerder last hebt van gevoelige tanden. Ook dit komt door de verandering in je hormoonhuishouding. Volgens klein onderzoek stroomt er minder bloed naar je tandvlees, waardoor er ontstekingen op de loer liggen. Dit komt met name doordat het hormoon progesteron in meerdere mate aanwezig is in je lichaam als je ongesteld bent. Meestal merk je hier twee dagen voor je menstruatie iets van en trekt het enkele dagen erna weer weg.

3. Je bent een stuk kleinzeriger

Heel fijn dit, als je al kapot gaat van de buikkrampen. Omdat je oestrogeenlevel in je bloed sterk daalt aan het eind van je menstruatie, kunnen sommige vrouwen extra veel hoofdpijn hebben tijdens hun ongesteldheid. Dit geldt niet alleen voor hoofd- en buikpijn, maar voor alle pijntjes. Je bent gewoon wat overgevoelig, zeg maar.

4. Je hebt problemen met de grote boodschap

Kun je heel moeilijk poepen, of zit je juist de hele tijd op de pot als je ongesteld bent? Geen paniek, dit is normaal. De toename van progesteron zorgt ervoor dat je darmen op hol slaan, of juist minder aan het werk gaan. Met alle gevolgen van dien. Heb je doorgaans last van een gevoelig darmkanaal, dan is de kans groot dat je diarree krijgt tijdens je menstruatie en zul je meer last hebben van buikpijn. De oplossing volgens dokter Alyssa Dweck is een gezonde maaltijd, zonder al teveel vet.

5. Je bent een stuk onhandiger

Dat je meer uit je handen laat vallen, over je eigen benen struikelt en onhandige dingen zegt komt niet door jou, maar door de vermoeidheid die menstruatie met zich meebrengt. Daarnaast houdt je lichaam meer vocht vast als je ongesteld bent, waar je (letterlijk) een stukje instabieler door bent.

6. Je slaapt onrustig

Uit resultaten van een onderzoek van de National Sleep Foundation blijkt dat 23 procent van de vrouwen vaker last hebben van gebroken nachten in de week voor hun menstruatie. 30 procent van de vrouwen uit het onderzoek zegt last te hebben van slaapproblemen tijdens hun menstruatie. Het fenomeen heeft zelfs een naam: periodsomnia. In dit artikel vertellen we je bovendien dat vrouwen gemiddeld 5 maanden (!) slaap verliezen in hun leven door hun menstruatie.

Altijd last van je menstruatie? Dan kun je deze dingen het beste eten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen