Chiara Izelaar
Chiara Izelaar Gezondheid 25 feb 2019
Leestijd: 3 minuten

Veelvoorkomende redenen waarom vrouwen bloeden na de seks

Seks kan heel fijn zijn, maar in sommige gevallen kan geslachtsgemeenschap ook gepaard gaan met pijn en/of bloedingen. Dit hoeft niet te betekenen dat er iets aan de hand is, maar als er een bloeding optreedt na iedere vrijpartij kan hier een medische oorzaak achterzitten. In de meeste gevallen gaat het om helderrode bloeding die een paar uurtjes aanhoudt. Deze bloedingen komen vaak voort uit de baarmoederhals. Is het bloed donkerbruin van kleur en houdt het bloeden langer dan 12 uur aan? Dan komt het bloed waarschijnlijk af van de baarmoederwand. Het is goed om je alvast in te lezen over de mogelijke oorzaak, maar het is nog verstandiger om de huisarts na het lezen van dit artikel in te schakelen.

Te droog

Droogte in combinatie met wrijving staat gelijk aan wondjes. Vaginale droogheid komt voornamelijk voor bij vrouwen in de menopauze, maar je kunt ook simpelweg niet opgewonden genoeg zijn. Lang(er) voorspel of glijmiddel kunnen de perfecte oplossing bieden. Het heeft in ieder geval geen zin om penetratie te forceren bij een droge vagina!

Geslachtsziekte

Als er bloedingen optreden na de seks kan dit een symptoom zijn van chlamydia. Deze SOA is een infectie die ervoor zorgt dat je baarmoederhals ontstoken raakt. Deze ontsteking zorgt ervoor dat de bloedvaten in je baarmoeder zwellen. Iedere keer dat je baarmoeder wordt geraakt – wat vaak voorkomt tijdens de seks – is de kans groot dat de bloedvaten scheuren. Heb je onveilige seks gehad? Dan kan een SOA-test natuurlijk geen kwaad!

Ontstekingen

Niet alleen overdraagbare ontstekingen, maar ook andere infecties kunnen de oorzaak van een bloeding zijn. Er kunnen bacteriën in je geslachtsorgaan terecht komen die infecties, zoals een bekkenontsteking, Candida of een blaasontsteking. Vaak gaan deze infecties gepaard met andere kwaaltjes, zoals pijn en een branderig gevoel. In de meeste gevallen zijn deze bijwerkingen zo heftig, dat een bezoekje aan de dokter vanzelfsprekend is.

Cyste

Een cyste is een holte gevuld met vocht, bloed of slijm en worden veroorzaakt door een continue veranderende hormoonhuishouding. De meeste cysten zijn goedaardig en verdwijnen vanzelf, maar het is wel slim om bepaalde symptomen in de gaten te houden. Als de pijn in je onderbuik, veranderingen in je menstruatie en een druk op je blaas aan blijven houden is ‘t verstandig om een arts in te schakelen.

Ectropion

Bij deze aandoening komt de bekledende laag van de baarmoederhals aan de buitenkant te liggen. In principe is de baarmoederhals binnenstebuiten gedraaid. Deze ziekte gaat vaak samen met overmatige, slijmerige afscheiding waar bloed in zit. Ectropion kan ontstaan door het inscheuren van de baarmoederhals tijdens de bevalling, een baarmoederhals ontsteking en bij vrouwen – wiens moeder – het medicijn DES gebruik(t)en. In de meeste gevallen is er geen ingreep nodig, maar een bezoekje aan een deskundige arts schaadt niet.

Andere mogelijkheden

De bovenstaande redenen komen dan wel vaak voor, maar dit wil nog niet zeggen dat er geen andere oorzaken voor bloedingen na de seks bestaan. Als je de pil slikt kan het zo zijn dat je een tussentijdse bloeding hebt. Maar bloedingen kunnen ook duiden op iets veel heftigers, zoals eierstok- of baarmoederhalskanker. Als je vaak last hebt van bloedingen tijdens de seks raden we je aan om zo snel mogelijk een afspraak bij de huisarts te maken. Better safe than sorry! 

 

Lees deze tips voor een gezond seksleven:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme