Waarom introverte moeders geweldige mama’s zijn

Ouderschap Valéry de Voijs 20 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Introvert of extravert: weet jij wat je bent? Als jij je mag aansluiten bij de introverte moeders mag je stiekem best in je handjes klappen. Hoezo? Wij zetten een aantal redenen op een rijtje.

Introvert versus extravert

Wanneer jij aan de begrippen extravert of introvert denkt, zie je beslist een typetje voor je. Bij extravert denk je aan die uitbundige collega die altijd op de voorgrond treedt, terwijl je bij introvert aan je rustige vriendin denkt die zich vaak op de achtergrond houdt.

Maar klopt dit eigenlijk wel? Extravert of introvert heeft namelijk niet perse te maken met je aanwezigheid in een groep. Zo hoeven introverte mensen helemaal niet stil te zijn. De focus bij introverte mensen ligt bij hun binnenwereld, en ze krijgen energie wanneer ze alleen zijn. Hun tegenpolen laden juist op wanneer ze in een gezelschap zijn en krijgen energie van andere mensen. Nu valt niemand in één categorie, en hebben de meeste mensen zowel extraverte als introverte trekken.

Introverte moeders

Wanneer jij energie krijgt wanneer je eventjes helemaal alleen bent, zul je het als moeder zwaar te verduren hebben. Echt alleen ben je namelijk niet meer zo vaak als je zou willen. Wanneer jij je vergelijkt met die andere moeders die als professionele social butterflies op dat kinderfeestje rondrennen kun je je misschien een tikkeltje onzeker voelen. Please don’t.

Om deze redenen zijn introverte moeders namelijk de beste mama’s van de wereld.

1. Je kunt goed luisteren

Herken jij jezelf in de karaktereigenschappen van een introvert? Dan kun jij beslist heel goed luisteren. Je bent namelijk niet bezig met jezelf, maar geeft een ander de ruimte om zijn verhaal te kunnen doen. En dit is nu precies waar kinderen behoefte aan hebben.

2. Veel empathie

Introverte moeders hebben over het algemeen veel empathie. Je voelt feilloos aan wat je kinderen willen of waar ze behoefte aan hebben, en zult alle grote en kleine tranen met liefde opvangen. Doordat je je zo goed in hen kunt verplaatsen weet je altijd het juiste advies te geven.

3. Je hebt veel aandacht voor je kinderen

Een extravert krijgt aandacht van allerlei activiteiten en andere mensen. In het weekend zullen ze een keuze moeten maken tussen dat vrijwilligerswerk, die borrel met vrienden of die sportwedstrijd. Introverte moeders zijn juist het gelukkigst wanneer ze thuis zijn, en tijd kunnen spenderen met hun loved ones.

4. Minder vergelijken

Introverte moeders zijn minder gefocust op de buitenwereld waardoor ze zich minder van anderen zullen aantrekken. Ze vergelijken zich niet met andere moeders en zijn al helemaal niet snel onder de indruk. Ze voelen geen competitie, FOMO en voelen ook geen druk om groot uit te pakken op dat kinderfeestje.

10x kleine me-time-momenten die iedere ouder dagelijks kan hebben

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme