Onderzoek wijst uit: ovulatietesten kunnen de kans op een zwangerschap echt vergroten

Zwanger worden Gina Koninkx 20 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Een geliefde manier om zekerder te weten wanneer je ovulatie plaatsvindt, is het gebruik van ovulatietesten. Zo’n test meet je LH-piek, het luteïniserend hormoon in je urine. Zo weet je wanneer de ovulatie plaatsvindt en wat voor jullie het beste moment is om seks te hebben. Veel koppels maken hier gebruik van als ze zwanger proberen te worden.

Uit onderzoek blijkt nu dat deze manier van zwanger proberen te raken succesvoller blijkt te zijn dan het niet gebruiken van deze testen.

Het gebruik van ovulatietesten

Vrijwel alle ovulatietesten werken op eenzelfde manier. Je plast over een stickje en binnen enkele minuten lees je de uitslag af van de test. Hoe je de uitslag moet aflezen, verschilt per fabrikant. Over het algemeen verschijnen er twee streepjes (of eentje blijft helemaal uit). Zolang de ene streep lichter blijft dan de ander ovuleer je (nog) niet. Zijn beide strepen even dik of kleurt er eentje zelfs donkerder, dan is dat het juiste moment om seks te hebben om te proberen zwanger te raken.

Uit het onderzoek blijkt dat 20 tot 28 procent van de stellen die seks hadden op basis van wat de ovulatietest aangaf, een grotere kans hadden om zwanger te worden dan stellen die hier geen gebruik van maakte. Dat percentage stokte namelijk op 18 procent. Echter stellen onderzoekers wel de kanttekening dat meer onderzoek nodig is om met 100 procent zekerheid te zeggen dat ovulatietesten de kans op een zwangerschap daadwerkelijk vergroten.

Andere methoden

Het gebruik van deze sticks is niet de enige ovulatiemethode. Een andere methode die erg populair is, is bijvoorbeeld de Billings ovulatiemethode. Daarbij houd je zelf je afscheiding nauwlettend in de gaten. Uit bovenstaand onderzoek blijkt in ieder geval dat het gebruik van de LH-sticks succesvoller is dan deze andere methoden. Bij andere methoden heb je nét wat meer geluk (en kennis van je lichaam) nodig voor een betrouwbare ‘uitslag’.

Dankzij de spermaspons nooit meer last van plakkerig sperma tussen je benen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Pubmed

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme