Sophie Nortier
Sophie Nortier Kinderen 4 feb 2023
Leestijd: 5 minuten

20 redenen waarom opa en oma helemaal geweldig zijn

Als oma langskomt stralen de gezichtjes van oor tot oor. Andere oma en opa op bezoek? Luid gejuich. Kinderen zijn dol op de opa’s en oma’s. Om heel verschillende redenen ook…

Feit is dat grootouders een vitale rol in de levens van kinderen kunnen spelen. Is het niet dat ze vanwege hun grotere vitaliteit een geweldige oppas kunnen zijn, dan is het wel omdat ze een perspectief aan kinderen meegeven over de plek in tijd. ‘Als mijn papa en mama ook ouders hebben dan is er dus een heel leven.’ Klinkt simpel, maar het geeft goed weer hoe het verloop van een leven in elkaar zit.

Tijd om de opa’s en oma’s in het zonnetje te zetten.

20 redenen waarom kinderen gek zijn op grootouders

1. Opa en oma zijn avonturiers

De opa’s en oma’s van nu blaken van de energie en hebben er gewoon ‘zin an’ om erop uit te trekken met de kleinkinderen. Een wandeling, dag dierenpark, weekendje kamperen. Wat dat betreft zijn het net kinderen…

2. Verhalenvertellers

Ze kennen een heleboel verhalen. Van sprookjes tot waargebeurde verhalen van vroeger tijden. En zijn meer dan eens bereid ze uitgebreid te vertellen. Zonder verkorte versie.

3. Groene vingers

Ze weten hoe je dingen kunt laten groeien en bloeien. Van geweldige moestuinen tot kruidenrekken. Ze kunnen een dode Orchidee weer tot leven wekken en weten alles van bloembollen. Bovendien maken ze zich geen zorgen om modderpoten en zwarte handjes.

4. Ze durven gek te doen

Komt je kind thuis met een zelfgemaakt hoedje of hebben ze zin om te schminken en zoeken ze een ‘slachtoffer?’ Grootouders zijn het gene stadium lang voorbij en lenen zich graag voor gekkigheid. Wil je kind voor de tiende keer een ‘Het is rood en zegt… mopje’ vertellen dan weten ze bij dovemansoren wie ze moeten bellen.

5. Bieb en boek

Ze hebben een bibliotheek pas en weten de weg er moeiteloos te vinden. En ze vinden het ook alleen maar leuk om urenlang rond te dwalen naar leuke kinderboeken, luisterboeken en maken er een dagje uit van.

6. Opa en oma nemen de tijd

Haast? Het woord haast is iets waar grootouders als lang geleden afscheid van hebben genomen. Kinderen kunnen dus lekker lang dralen in de speelgoedwinkel, er uren over doen om een Kapla toren te bouwen, zonder dat opa of oma de aandacht of geduld verliezen.

7. Geweldig publiek

Als je kind een toneelstukje heeft ingestudeerd, een gedicht moet instuderen en citeren of een balletvoorstelling wil geven dan zijn de grootouders degenen met het hardste applaus, de meeste ohhh’s en aaahh’s en gulste lach.

8. Reislustig

Ze houden van reizen en delen dat ook steeds meer met hun (klein)kinderen. Niet voor niets is er de opkomst van de multigeneratie reizen, waarbij ouders met hun kinderen en kleinkinderen de vakantie samen ondernemen. Ze nemen je kind ook graag mee naar Disneyland Parijs of fietsen en kanoën in de Ardennen.

9. Liedjes zingen

Ze kennen alle oud Hollandsche kinderliedjes nog uit hun hoofd en vinden niets heerlijker dan die met hun kleinkinderen te zingen. En de kennis gaat een stuk verder dan ‘de wielen van de bus….’

10. Wandelende geschiedenisboeken, die opa en oma

De meeste grootouders zijn nog van voor de televisie kleur werd of in ieder geval toen er alleen nog maar Ned 1 en 2 bestond. Telefoons waren nog draaischijven met een draad aan de muur en computers en mobieltjes bestonden nog niet. Een tripje naar Nemo staat garant voor een levendig verslag met vele anekdotes en ervaringsverhalen.

11. Huisdier

Welke opa en oma hebben geen cool huisdier. Zoals bij mijn moeder thuis de Cocker Spaniël, maar poezen, de papagaai, goudvis of het goudgele kanariepietje. De kinderen mogen er mee spelen, ze eten geven of uitlaten. Plezier gegarandeerd.

12. Kunst aan de muur

In plaats van dat een groot deel van de crèche en schoolkunstwerken van de kinderen in de prullenbak beland (geef toe, jij doet het ook) bewaren opa en oma alles en stallen het uit en hangen het aan de muur ware het officiële kunstwerken van Karel Appel himself.

13. Heitje voor karweitje

Ze laten hun kleinkinderen klusjes doen in en om huis en betalen er maar al te vaak een schandalig hoog bedrag voor.

14. Handwerk

Het oor van het knuffelkonijn zo naaien dat ‘ie er niet na een paar dagen weer afligt. Een vis vangen, een kastje in elkaar timmeren. Opa en oma weten nog echt wat van handwerk en leren het hun kleinkinderen maar al te graag.

15. Ziek op de bank met opa en oma

Als je kind ziek op de bank ligt, gaan ze er meer dan graag naast zitten met een deken, wat lekker om uren lang zonder brommen Teletubbies, Thomas de Trein of Spongebob te kijken.

16. Papa en mama verhalen

Ze hebben een la vol foto’s, kaarten, knipsels en plaksels van het leven van toen jij zelf klein was en kunnen daar uren over vertellen. Wat is er leuker voor een kind om te horen wat papa en mama vroeger (voor stouts) deden.

17. Uit het oog…

Zelfs als opa en oma ver weg van de (klein)kinderen wonen zullen ze enorme moeite doen om in contact te blijven. Met kaartjes, telefoontjes, cadeautjes die in de brievenbus vallen en zelfs Facebook en Skype worden geinstalleerd om maar niets te hoeven te missen van het leven van de kleinkinderen.

18. Kokkerellen

Ze kunnen als geen ander een goeie appeltaart bakken, ja volgens oma’s recept, maar weten ook goed cupcakes en brownies te bakken. En de kinderen mogen proeven, knoeien en stoeien met het deeg.

19. Ze leren graag

Zoals hierboven aangestipt willen ze graag leren hoe de nieuwe technologie in elkaar zit en leren langzaam en geduldig alles van games op de tablet, mailtjes versturen, hoe je leuke youtube filmpjes bekijkt en installeren een webcam met koptelefoon om op de beste manier in contact te blijven.

20. Opa en oma verwennen met lekkers, veel lekkers

Ze verwennen hun kleinkinderen met lekkers en gaan daar misschien soms wat te ver in, maar dat weet je ook maar al te goed en laat het toe en maakt er zelfs een geuzending van. ‘Nee, heeft oma je én een lolly én een bakje chips gegeven vandaag, dat kan toch niet waar zijn?’

En nog veel meer liefde voor opa en oma:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme