3x redenen waarom dit hét perfecte verhaaltje is voor het slapen gaan

Kinderen Valéry de Voijs 14 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

Iedereen heeft zo z’n eigen ritueeltjes voor het slapen gaan. De ene ouder zingt graag een liedje, terwijl de andere ouder er liever een boekje bij pakt. Kun jij dat boek ondertussen wel dromen, en ben je toe aan wat inspiratie? Dan hebben wij wellicht hét perfecte verhaal voor jou.

Dit verhaaltje is zo bijzonder dat je kind er voorlopig nog niet op uitgekeken zal raken.

Verhaaltjes

De meeste kinderen vinden het fijn om naar een verhaaltje te luisteren voor ze naar dromenland vertrekken. Zo kunnen ze genieten van hun lievelingsboek, een mooi gedichtje of een leuk liedje. Maar wist je dat het vertellen van verhalen niet alleen als entertainment bedoeld is?

Waarom vertellen we verhalen?

Zo lang als de mensheid bestaat, worden verhalen verteld. Waarom eigenlijk?

  • Verhalen helpen ons de wereld te begrijpen.
    Onze hersenen zijn gemaakt om bepaalde patronen te herkennen. Zo zijn verhalen hele ‘herkenbare’ patronen voor onze hersenen, mits een verhaal natuurlijk logisch is opgebouwd. Dat wil zeggen: een begin, middenstuk, en een einde.
  • Een emotionele connectie
    Verhalen zijn net als muziek, eten, kunst en liefde één van de dingen wat iedereen begrijpt. Dit komt omdat er een emotionele betekenis aan verbonden is.
  • Ontwikkelen van empathie
    We herkennen onszelf in bepaalde karaktereigenschappen van de hoofdpersonen, en daardoor zullen we een bepaalde empathie ontwikkelen.

Het perfecte verhaaltje voor het slapen gaan

Jouw kids zullen gegarandeerd genieten van het verhaal over Ko het konijn. Ko woont namelijk in een boomhut midden in een groot magisch bos. Samen met mamakonijn maakt hij iedere dag weer van alles mee. Papakonijn is er wellicht ook, maar woont misschien wel in een ander boomhut. En Ko kan natuurlijk ook broertjes en zusjes hebben, die ook allemaal rondrennen door die grote boomhut. Soms is Ko heel lief , en eet hij braaf al zijn worteltjes op. Andere keren is Ko ondeugend en laat hij zijn broertjes en zusjes niet met zijn speelgoed spelen.

Je hebt hem wel door: Ko representeert jouw kind, en alles wat Ko uithaalt is geïnspireerd op het gedrag van jouw zoon of dochter. Op deze manier laat je je kind spelenderwijs de dag afsluiten, en zijn/haar gedrag op een gemoedelijke manier evalueren. Waarom dit het perfecte verhaaltje is?

1. Je kind kan zich identificeren met de hoofdpersoon

Aangezien het konijnengezinnetje van Ko precies hetzelfde is als jullie gezin, zal jouw zoon of dochter zich meteen herkennen in Ko. Daarbij heeft Ko dezelfde karaktereigenschappen en vertoont hij hetzelfde gedrag als jouw kind.

2. Je kind ontwikkelt empathie

Heeft jouw kind één van z’n broers of zussen die dag geslagen? Dan zul jij dit verwerken in het verhaal. Als jouw zoon of dochter hoort dat Ko zijn broertje heel hard schopt met z’n konijnenpoot, zal hij beseffen dat dit helemaal niet lief is.

3. Je kind leert te relativeren

Je kind leert dat iedere dag positieve én negatieve dingen kunnen gebeuren. Ook als er iets vervelends gebeurt, hoeft dat niet de rest van de dag te verpesten. Als Ko iets heel vervelends doet, kan mamakonijn daar heel hard om mopperen, maar dat betekent niet dat ze minder van Ko houdt.

4x de favoriete educatieve kinderboeken van columniste Sjors

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme