We’ve got you! Zo reken je af met schuldgevoel

Kinderen Redactie 2 sep 2021
Leestijd: 4 minuten

Sinds ik een kindje heb, voel ik me schuldiger dan ooit. Als ik haar naar de crèche breng bijvoorbeeld. Als ik erachter kom dat het vier uur geleden is dat haar luier is verschoond. Of die ene keer dat ik heel even wegliep, en ze van het kleine trappetje in de hal viel. Hoi bult, hoi schuldgevoel. Tja, maar wat doe je eraan…?

‘Help!’ veel te veel schuldgevoelens. Met deze tips zeg je er ‘tabee’ tegen.

Schuldgevoel

Het is normaal. Het is er. Soms met woede, soms met tranen. Je kunt er niet zoveel aan doen. Menselijk. Maar het gevoel van schuld zit me soms hopeloos in de weg. Het begint al tijdens de zwangerschap (damn it, per ongeluk rauwmelkse kaas gegeten), daarna krijg je het ‘borstvoedingsonderwerp’ en eigenlijk stopt het nooit meer. Logisch, je aandacht wordt verdeeld, er komt veel op je af en je kunt niet aan alle verwachtingen tegelijkertijd voldoen. Vrienden zie je niet zo vaak als vroeger (schuldgevoel), op werk ben je niet meer die tijger (schuldgevoel) en ook kan de spontaniteit omtrent seks veranderen (schuldgevoel).

1. Verleden tijd = geweest

Wat is gebeurd, kun je niet meer terugdraaien. Maar hé! Niemand is perfect en we maken allemaal fouten. Daarbij wil iedereen het beste voor zijn kinderen, dus bedenk dat welke keus je ook maakt, de intenties altijd goed zullen zijn. En mocht je je toch niet helemaal zeker voelen bij een beslissing uit het verleden, verander het dan. Nu. Nu het nog wél kan.

2. Wees realistisch over ‘werken’

Het is verschrikkelijk lastig om het schuldgevoel te erkennen wanneer je werkt, terwijl je eigenlijk ook bij je kinderen wil zijn. Accepteer het en vraag je af waarom je werkt. Wees realistisch. Is het om financiële redenen? Doe je het voor jezelf? Leg je neer bij je keus, want je wordt er sowieso niet een minder goede moeder door.

3. Je kunt niet altijd alle ballen in de lucht houden

Wees niet teleurgesteld als er een keer iets scheef loopt. Dat hoort nou eenmaal bij het leven. Je bent moe, je geduld raakt op en dan barst er wel eens een bom, ja. Hoi schuldgevoel! Lukt tot vijf tellen echt niet? Move on.

4. Vertrouw op jezelf

Ik zal de ‘tjakka-momenten’ even achterwege laten, maar als er veranderingen optreden, is het zaak niet bang te zijn. Als je voor nieuwe keuzes komt te staan, is je verantwoordelijkheidsgevoel enorm. Geloof in jezelf en vertrouw erop dat je deze ervaringen met beide handen aanpakt.

5. Tijd voor jezelf = goed

Voel je je schuldig over het feit dat je hunkert naar me-time? Niet doen! Tijd voor jezelf is juist heel goed. Zelf vind ik het, vreemd genoeg, prettig om tien dingen op een dag te plannen om vervolgens een boek te lezen. Je zorgt goed voor je kinderen, dus waarom niet voor jezelf? Om alles draaiende te houden, is het heel effectief om even uit je moederrol te stappen. Dat creëert weer nieuwe energie.

6. Focus op de beste versie van jezelf

Dus niet op de perfecte ouder. Die bestaat niet. Schotel jezelf doelen voor die mogelijk en realistisch zijn. Een beetje teleurstelling is menselijk, maar compleet verward raken, omdat je niet aan bepaalde verwachtingen kunt voldoen, is onnodig.

7. Niet aan de verwachtingen van je kinderen voldoen is niet erg

Natuurlijk vinden kinderen het leuk om een hele dag met mama te spelen. Alleen heeft mama hier niet altijd zin in of tijd voor. Ik vind het best leuk om heel even een kat voor te tekenen, of een pop aan te kleden, maar om nou twee uur op de grond te gaan zitten? Come on. Kinderen moeten beseffen dat je al veel voor ze doet. Zo staat er iedere dag eten op tafel en slapen ze in een schoon bed, om maar iets te noemen. Daarbij vinden ze het vast net zo leuk om ‘ridder en prinses’ met papa te spelen. Of opa.

8. Even iets minder seks is ook oké

Zolang je elkaar maar niet verliest. De agenda’s bij elkaar leggen om een date te plannen, zorgen voor leuke momenten. Of je nu uit eten gaat of iets bestelt als de kinderen in bed liggen; intiem zijn hoeft niet per definitie seks te betekenen. Ga niet uit van kwantiteit, maar richt je op kwaliteit. Als je merkt dat jij of je partner beginnen te klagen over de hoeveelheid seks die jullie hebben, kunnen jullie twee dingen doen: praten over oplossingen of niet zeuren maar gewoon doen.

9. Je staat er niet alleen voor

Hoe schuldig je je af en toe ook kunt voelen, bedenk dat je er niet alleen voor staat. In de meeste gevallen (respect voor degenen die het alleen doen!), deel je de zorg voor je kinderen met een partner. Ouders. Of vrienden. Onthou dat alle ouders te kampen hebben met schuldgevoelens. Ook hierin sta je dus niet alleen.

40 dingen waarvan het mij 40 jaar kostte om ze te leren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme