Zonde! Deze smoesjes houden je van jouw doel af

Lifestyle Redactie 2 sep 2021
Leestijd: 4 minuten

Je leest er vaak over in kranten en tijdschriften. Oudere mensen hebben op late leeftijd maar spijt van één ding: dat wat ze NIET hebben gedaan in hun leven. Houd jezelf dus niet langer voor de gek en stop met het bedenken van smoesjes. Heb je een doel voor ogen? Begin vandaag nog en laat deze 10 smoesjes (eindelijk) varen. 

Zo. Als dat geen motiverende woorden zijn weet ik het ook niet meer

Ga op je doel af

Wat je doel ook is, laat deze smoesjes voor wat het is:

1. Maar het is zó moeilijk

Die kennen we maar al te goed. Maar hard werken loont echt! Je krijgt die topfunctie of dat droomhuis niet zomaar cadeau. Het woord ‘moeilijk’ remt je onnodig af en moet je eigenlijk niet te veel in de mond nemen. Heb geduld en blijf proberen (#5). Zie jouw doel als een lange-termijn-project en breek problemen op in behapbare stukjes.

2. Zo ben ik nou eenmaal niet

Uhm hoezo niet? Blijkbaar plaats je jezelf in een bepaald hokje. Als we dit bij anderen nooit mogen doen, waarom doe je het dan wel bij jezelf? Je karakter de schuld geven is nooit een goed plan. Je praat jezelf eigenschappen aan die niet kloppen: zit het niet in jouw aard om dingen te ondernemen? Vast wel, maar het zijn waarschijnlijk tijdelijke angsten (#7) die je dwarszitten, niet je karakter.

3. Ik ben er niet klaar voor

Als je niet tevreden bent, moet je als volwassene zelf de verantwoordelijkheid nemen om iets te veranderen. Je kunt wachten op een wonder, maar zeg nou zelf: zijn we niet een beetje te oud voor sprookjes? Wachten lijkt een goed plan, maar helpt je geen stap verder. Geloof in jezelf en kies eens niet voor meest veilige optie.

4. Ik heb niet genoeg…

Geld, tijd, ruimte? We hebben het hier over een oneindige lijst dingen die je ‘mist’. Leg eens niet de focus op problemen, want dat werkt ontzettend verlammend. Succesvolle mensen denken in mogelijkheden en focussen op de dingen die ze wél hebben: kennis, steun van familie én ambitie. Verander je mindset en er zullen dingen gaan veranderen!

5. Ik heb het al geprobeerd

Probeer het nog een keer! Het leven is gewoon vallen en opstaan. Een genie zoals Thomas Edison (1847-1931) vond ook niet in één keer de gloeilamp uit. Over zijn mislukte pogingen zei hij:

Deze quote is wereldberoemd. En terecht! Geeft nooit te snel op en, even héél cliché, leer van je fouten. Het heeft Edison geen windeieren gelegd.

6. Ik heb dit nooit goed zien gaan

Aha, vrees voor het onbekende! Dat er mensen uit jouw directe vriendenkring of familie niet in hun plannen slaagden, wil niet zeggen dat jij ook zult falen. Jij bent uniek en jouw wensen zijn ook uniek. Alleen jij weet waar je gelukkig van wordt, dus pak plannen altijd op jouw manier aan. Succesverhalen zijn altijd prettig, maar mogen nooit bepalen of jij iets wel of niet doet.

7. Ik ben bang

Bang zijn we allemaal. Maar veel mensen hebben moeite om uit hun comfortzone te stappen. En dát is precies waar je het het verschil kan maken. Doe iets waar anderen bang voor zijn en je zult de concurrentie altijd voorblijven. Angst is allesomvattend: het belemmert je geest én je acties. Zorg dus dat je nooit te lang blijft piekeren. Confronteer jezelf met je angsten en verplaats jezelf van het denk- naar het doe-stadium.

8. Het gaat ten koste van anderen

‘Als ik weer ga werken, komen m’n kinderen dan niets tekort?’ Wij vrouwen zijn altijd doodsbang om anderen teleur te stellen! Maar praat jezelf eens geen schuldgevoel aan. Een blije moeder is toch een goede moeder? Je inspireert je kinderen juist om hun dromen na te jagen. Omring je met mensen die je steunen en praat met hen over je gevoelens. Wedden dat zij jou dat geluk gunnen?

9. Wat zullen anderen wel niet van me denken?

On a personal note: ikzelf heb kunstgeschiedenis gestudeerd, maar wilde niet in een museum werken. Nee, ik wilde de media in, de redactievloer op. Veel mensen verklaarden me voor gek: ‘daar heb je de papieren niet voor’, ‘de concurrentie is moordend hoor.’ In het begin trok ik me dit enorm aan, maar de praktijk heeft me genezen. Ik ga elke dag met plezier naar m’n werk, iets dat (helaas) niet iedereen kan zeggen!

10. Ik ben anders dan anderen

Precies! Maar dan op een goede manier! Je karakter (#2) de schuld geven is lekker makkelijk. Verlies jezelf nooit in doemdenken: ‘ik heb nooit geluk’, ‘dat succes overkomt mij niet’. Jij bent niet enkel een pechvogel. Tel je zegeningen en vertel jezelf nooit dat je minder [vul zelf aan] bent dan anderen. Dat is zelfsabotage en staat jou geluk onnodig in de weg.

Kortom: stop met deze 10 smoesjes en ga recht op je doel af. ‘Het leven is kort. Als er een moment komt waarop je je passie kunt volgen en iets kunt doen dat jij belangrijk vindt, is dat moment nu.’

Wanneer ben je te oud voor een baby?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme