Waarom gebarentaal aan je kind leren zo leuk kan zijn

Opvoeden Laurien Bleeker 3 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Wist je dat je baby van zo’n zes maanden oud al zou kunnen delen wat er in hem omgaat? Natuurlijk kan je mini op dat moment nog niet praten, maar hij kan zich wel op andere manieren duidelijk gaan maken. Bijvoorbeeld door gebarentaal

Eerst is dat alleen via huilen of lachen, maar ook met gebaren kunnen baby’s aangeven waar ze behoefte aan hebben. Denk aan zwaaien!

Gebarentaal

Ook voor kindjes die misschien wat achterlopen met praten of zich wel duidelijk willen maken, maar daar verbaal nog niet sterk genoeg voor zijn, is gebarentaal prachtig om te leren. Daarnaast zorgt het voor nog meer verbinding tussen jou en je kind.

Waarom zou je gebarentaal aanleren bij kind?

Gebarentaal is praten met je lichaam en dat kan heel fijn zijn voor kinderen die zich nog niet communicatief duidelijk kunnen maken. Ook maak je verbinding met je kind als je praat via gebarentaal, waardoor je kindje zich gezien en begrepen voelt. Je kijkt elkaar even aan en zorgt voor connectie. Je maakt woorden zoals ‘eten’, ‘slapen’ en ‘spelen’ tastbaar waardoor je kindje niet alleen het woord hoort (want je praat er wel bij), maar het ook ziet en zelfs kan voelen. Zo worden alle zintuigen geprikkeld en dat is super leerzaam voor je kind.

Signalen bij je eigen baby

Natuurlijk lees je zelf al de signalen (gebaren) bij je baby af als ze net geboren zijn. Wil mijn kind eten, slapen of een schone luier? Als je kindje ouder wordt, doe je eigenlijk precies hetzelfde, maar dan stel je de vraag hardop aan je kind en maak je er een gebaar bij. Je zal zien dat je kind dit snel overneemt en zijn handje naar zijn mond zal brengen als hij honger heeft bijvoorbeeld.

Praten zal makkelijker gaan

Door veel tegen je baby te praten en alles te benoemen zal hij niet alleen de gebaren snel oppikken, maar ook een grote woordenschat ontwikkelen, ook al kan hij zelf nog niet praten. Tegen de tijd dat hij leert praten, zal dat een stuk makkelijker en sneller gaan. Op Youtube vind je vele filmpjes met gebaren voor kinderen.

Dit is de impact van een kind op onze relatie (en zo overleef je dat samen)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme