Dit is de impact van een kind op onze relatie (en zo overleef je dat samen)

Persoonlijk Manon Sikkel 5 apr 2017
Leestijd: 4 minuten

Bijna alle ouders van jonge kinderen maken een relatiedip door na de geboorte van hun kind. De impact van een kind op je relatie is enorm. Dat zegt de Amerikaanse psycholoog John Gottman. De fout die ouders volgens Gottman maken is dat ze gaan twijfelen aan hun relatie.

De impact van een kind

De meeste mensen onderschatten de impact die de komst van een kind heeft. Slaapgebrek, extra huishoudelijke taken en nieuwe financiële verplichtingen zorgen voor zo veel stress, dat tweederde van de stellen met jonge kinderen relatieproblemen heeft.

80 procent van de moeders en 30 procent van de vaders heeft bovendien last van depressieve gevoelens in het eerste jaar na de geboorte van hun kind. De meeste ouders schamen zich daar voor, zo zegt Gottman. Hoe kunnen ze nou niet blij zijn met het kind dat ze zo graag wilden?

Waarom grenzen stellen in je relatie belangrijk is (maar hoe doe je dat?)

Nieuwe taakverdeling

Geen wonder misschien dat een op de drie relaties eindigt voor het eerste kind drie jaar is. Ruzie, irritaties en chronische vermoeidheid, daar blijken veel relaties niet tegen bestand. Tel daar hormonale veranderingen, nieuwe taakverdelingen en nieuwe familieverplichtingen bij op en je bent beland een explosieve situatie.

Wie geen kinderen heeft, zal zich op dit moment afvragen wat al die ouders dan bezielt. Is het alleen maar ellende? Nee joh. Kinderen brengen ongelooflijk veel liefde in een relatie. Ze geven liefde en ze brengen liefde naar boven bij hun ouders.

Met die liefde als energiebron kom je met een beetje geluk die eerste jaren ongeschonden door. Maar hoe goed je als ouders ook bent, je blijft ook partners.

Bewuste aandacht – de basis voor een gelukkige relatie? Deze relatiecoach deelt tips

Partnerrelatie vs. ouderrelatie

Sommige mensen hebben een bedrijf dat loopt als een geoliede machine. Ze hebben leuk werk, sporten, een sociaal leven en zijn allebei gericht op de kinderen. Het gemis van de liefde zie je dan niet meteen.

Maar als je niet ondertussen bijpraat, aan elkaar vraagt wat je belangrijk vindt – wie je bent geworden – dan raak je elkaar onderweg kwijt. Dat zie je niet omdat de ouderrelatie die je met elkaar hebt zo goed is. Gevolg is dat je dan pas uit elkaar gaat als de kinderen een stuk zelfstandiger zijn of het huis uit.

11 manieren om voortdurend aan je relatie te schaven

Love Lab

Gelukkig kan het ook anders. Gottman weet het antwoord. De Amerikaanse psycholoog die al decennia lang onderzoek doet naar het geheim van gelukkige stellen, heeft namelijk een zogenaamd Love Lab waar hij al jarenlang verschillende stellen observeert. Hij filmde stellen en ging er van uit dat stellen die uit elkaar zouden gaan veel ruzie maakten en gelukkige stellen weinig of geen ruzie maakten.

Ook interessant: 7 geheimen van een gelukkige relatie, volgens liefdesexperts

Nadat hij duizenden uren videomateriaal had bekeken en stellen langdurig had gevolgd, bleek er niets van zijn hypothese te kloppen. Hij besloot om het filmmateriaal opnieuw te bekijken en ontdekte wat gelukkige stellen onderscheidde van ongelukkige. Het resultaat was zelfs zo overduidelijk dat hij inmiddels met 95 procent zekerheid kan voorspellen of een stel bij elkaar blijft of niet.

Kleine gebaren, grote gevolgen

Waar hem dat in zit? Niet in de grote gebaren, niet in de diamanten ringen, bossen rozen of weekendjes Parijs. Het geheim van een gelukkige liefdesrelatie zit in hele kleine dingen. Elke dag weer een paar keer per dag aan elkaar laten blijken dat je interesse in elkaar hebt en dat je rekening met elkaar houdt.

Een man die aan zijn vrouw een kopje koffie geeft, een vrouw die haar man vraagt hoe zijn dag was, twee geliefden die elkaar op rare tijdstippen appen om te zeggen dat ze aan die ander denken. Met al die kleine gebaren wordt de liefde gevoed.

Dit zijn de 13 tekenen van een gezonde relatie volgens een psycholoog

All you need is waardering

Misschien is dat wel de reden waarom de impact van een kind die liefde zo op de proef stelt. Een kind vraagt aandacht en energie. Slapeloze nachten putten je uit, je ziet elkaar ineens als ouders en minder als minnaars.

Veel jonge ouders zijn in de veronderstelling dat de liefde te onderhouden is door op vrijdagavond samen uit eten te gaan, of door samen een weekend naar Parijs te gaan, of een week te gaan skiën zonder kinderen.

Natuurlijk is dat leuk, maar het geheim zit er in dat je elke dag een paar keer aan elkaar laat weten dat je de ander ziet en waardeert. De liefde, zo blijkt, zit in een heel klein hoekje. En dat is eigenlijk best een geruststellende gedachte.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme