Bewuste aandacht – de basis voor een gelukkige relatie? Deze relatiecoach deelt tips

Relatie Eva ten Wolde 11 feb 2021
Leestijd: 4 minuten

Iedereen droomt van een relatie die op rolletjes loopt, maar soms vergeten we dat daar ook tijd en aandacht voor nodig is.

Relatiecoach Astrid Landman vertelt dat momenten van bewuste aandacht dé basis voor een goede relatie zijn. De verbinding die je op deze manier met elkaar aangaat, kan je relatie met de dag sterker maken.

Dit hoeft dus ook helemaal niet ingewikkeld te zijn – zelfs niet tijdens de spitsuren waarin je het druk hebt met het werk of de kinderen. Landman deelt gelukkig ook nog een aantal tips waarop je dit, samen met je partner, zo voor elkaar krijgt.

5 simpele manieren om je partner bewuste aandacht te geven – dag in, dag uit

De magie vind je in de dingen die iedere dag pal voor je neus staan!

1. Geef elkaar aandacht tijdens alledaagse momenten

De tijd en aandacht voor elkaar schiet er makkelijk bij in, want we zijn allemaal druk, druk, druk. Het kan zijn dat je dit geen issue vindt, omdat je weet dat het goed zit tussen jullie. Het is fantastisch dat je zoveel vertrouwen in je relatie hebt, maar je moet voorkomen dat jullie uit elkaar groeien. Ieder mens heeft namelijk behoefte aan waardering en aandacht – zeker van zijn of haar geliefde.

Het is om deze reden belangrijk om oog te blijven hebben voor elkaar! Dat is makkelijker dan je denkt – er is geen weekendje weg of een fancy diner voor nodig. De magie vind je in de dingen die iedere dag pal voor je neus staan! Dat koffiemomentje in de vroege ochtend kan je beter met je partner dan je telefoon delen, toch?

8 vragen die je jezelf zou moeten stellen in een relatie

2. Geef elkaar regelmatig een kus

Een zoen kan wonderen doen! De intimiteit zorgt namelijk voor meer verbondenheid met je partner. Wat dacht je ervan om je partner in ieder geval elke ochtend en avond een kus te geven? (En meer mag natuurlijk al-tijd, hè!) Op het moment dat je hier een gewoonte van maakt, kom je al snel uit op 730 bewuste, waardevolle momenten per jaar.

En als je dan toch zo goed bezig bent, kan je ook proberen om de zoen minimaal 6 seconden vast te houden. Dit is namelijk genoeg tijd om de verliefdheidshormonen door je lichaam te laten razen.

3. Klets met elkaar – maar dan op een andere manier

De tijd met elkaar blijft bij veel stellen beperkt tot het avondeten en bankhangen. Dit zijn ook momenten die je goed kan gebruiken om elkaar bewust aandacht te geven, maar daar moet je wel je best voor doen – en je telefoon voor aan de kant gooien.

Denk aan de eettafel bijvoorbeeld eens na over andere vragen dan de ‘hoe-was-je-dag-klassieker’. Het gesprek stopt 9 van de 10 keer namelijk met ‘goed, hoor.’ Het is beter om vragen te stellen waar de ander even over moet nadenken, want daardoor krijg je een ander gesprek dan normaal. Je kan bijvoorbeeld aan je partner vragen wat vandaag een succes of een struggle was. Toon interesse en vraag door! Dit maakt dat je meer de diepte in gaat en ontdekt wat er leeft in het hoofd van de ander.

5 fouten die je niet moet maken als je op een goede manier wil blijven communiceren met je partner

4. Zoek elkaar op tijdens het bankhangen

Tijdens het bankhangen kan je elkaar al bewuste aandacht geven door elkaars hand vast te houden of tegen elkaar aan te kruipen. Het is belangrijk om deze momenten bewust te beleven, want op deze manier krijgen ze nog meer betekenis.

Laat je partner weten dat je hem of haar ziet – met een zacht kneepje in de hand of een blik in de ogen. Dit soort dingen kunnen er al voor zorgen dat je weer anders naar elkaar gaat kijken. Het is goed om even stil te staan bij hetgeen dat je samen hebt, want het is en blijft iets bijzonders.

Het belang van lichamelijk contact in een relatie

5. Ontdek de liefdestaal van je partner

De momenten van bewuste aandacht kan je nog intenser maken door de liefdestaal van je partner te ontdekken. Hecht je partner meer waarde aan positieve woorden, tijd en aandacht, cadeaus, dienstbaarheid of lichamelijke aanraking?

Het is prachtig als je je wederhelft iedere dag een stukje liefde in zijn of haar taal kan geven. Dit is een manier om de basis van je relatie nog sterker te maken. Als iemand iets doet in de liefdestaal die jij spreekt, voel je je gezien en gewaardeerd. Dat is een fantastisch gevoel – waar ieder mens diep van binnen naar snakt.

Ben je op zoek naar nog meer tips om je relatie te verbeteren? Het gratis e-book van relatiecoach Astrid Landman kan daar vast en zeker bij helpen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen