40 dingen waarvan het mij 40 jaar kostte om ze te leren

Ben ik een ander persoon dan toen ik achttien was? Zeker weten. Sterker nog: nu ik in de veertig ben, leek dit me een mooi moment om terug te kijken naar hoe ik mezelf de afgelopen jaren heb ontwikkeld. Wat heb ik nou eigenlijk geleerd?

[STAP stap=”1″]

Laat kleine dingen niet groot worden in je hoofd

Ik was er een ster in – om van een mug een olifant te maken – maar inmiddels weet ik dat het niets uithaalt. Niet dat je alles wat mensen tegen je zeggen en alles wat er gebeurt, maar van je af moet laten glijden. Het heeft meer te maken met het accepteren van mensen en gebeurtenissen en wat klein is, niet groot maken.

[STAP stap=”2″]

Niemand is perfect

Jij dus ook niet. En dat hoeft ook niet.

[STAP stap=”3″]

Als jij niet in jezelf gelooft, zullen anderen dat ook niet doen

Een dooddoener? Wellicht, maar analyseer deze maar eens. Het is zo. Het begint allemaal met in jezelf geloven. Echt.

[STAP stap=”4″]

Je intuïtie heeft altijd gelijk

Alle keren dat ik intuïtief dacht: dit zit niet goed. Dan klopte dat naderhand ook. En inderdaad, ik luisterde ook niet altijd naar mijn buikgevoel. Maar ben dit met de jaren wel vaker gaan doen. Tot grote tevredenheid van mezelf. Het heeft me behoed voor heel wat vervelende ervaringen. En van de keren dat ik mijn buikgevoel negeerde, daar heb ik ook weer van geleerd.

[STAP stap=”5″]

Als je niet blij bent met jezelf, kun je ook niet blij zijn in een relatie

[STAP stap=”6″]

Iedereen gaat anders om met de dood – en de dood is elke keer anders

Helaas heb ik al meerdere keren in mijn leven afscheid moeten nemen van dierbaren. Het gaat elke keer weer anders: hoe je op hun dood reageert, hoe ze heengaan en hoe je afscheid neemt.

[STAP stap=”7″]

Jaloezie is een bitch

Gelukkig bezit ik zelf het jaloezie-gen niet (althans, niet in extreme mate), maar ik heb om me heen gezien dat het meer kapot kan maken dan je lief is. Laat het geen bezit van je nemen, want als het je eenmaal te pakken heeft, is er weinig moois meer aan je te ontdekken.

[STAP stap=”8″]

Laat een vriendschap liever doodbloeden dan ‘m te verbreken via mail/app/post

Ik spreek uit ervaring. Een vriendin verbrak – totaal onverwachts – onze hechte vriendschap per kaart. Het is inmiddels al honderd jaar geleden, maar als ik eraan terugdenk, kan ik dat verdriet wat ik toen voelde, zó terughalen. Niet doen dus.

[STAP stap=”9″]

Het verleden is het verleden met een reden. Laat het daar

Het is vooral vermoeiend om te blijven hangen in negatieve emoties. Met de jaren lijkt het loslaten van het verleden makkelijker te gaan. Ik heb ervaren wat het doet als ik blijf hangen in het verleden en weet dus dat het nergens toe leidt. Onze energie en tijd zijn kostbaar. Als je nog steeds stilstaat bij vervelende momenten uit het verleden; het is nooit te laat om het los te laten.

[STAP stap=”10″]

Ouders van kleine kinderen die zeggen dat ze gemiddeld twee keer per week seks hebben, liegen

Heb ik ongelijk? Vertel me jullie geheim.

[STAP stap=”11″]

Als je gaat vliegen met een dreumes en kleuter, neem dan niet alleen reservekleren voor je dreumes mee, maar ook voor je kleuter

Want je kleuter kan chocomel knoeien op het vliegveld waardoor je vervolgens nog 10 uur (in ons geval) in het vliegtuig zit met een kind dat een vieze, stinkende broek draagt…

[STAP stap=”12″]

Als je van jezelf houdt, dan is de kans groot dat anderen dat ook doen

En andersom: als je niet van jezelf houdt, waarom zouden anderen dan wél van je houden?

[STAP stap=”13″]

Doe moeite om gezond te leven

Drink veel water. Slaap elke nacht zeven tot acht uur. Doe elke dag iets aan lichaamsbeweging. Als je de sportschool liever niet bezoekt, zijn er nog genoeg andere dingen die je kunt doen. En hé: fietsen naar je werk en de trap nemen op je werk, tellen ook mee. Probeer zo min mogelijk fast food te eten of andere voorgeproduceerde maaltijden. Eet veel groente. En onthoud: zitten is het nieuwe roken, dus probeer zitten zoveel mogelijk te vermijden – of in elk geval wat vaker op te staan en lopen dan je voorheen deed.

[STAP stap=”14″]

Als je in een te krappe parkeergarage rijdt en je vermoedt al dat je met je auto langs de muur gaat schuren, stap dan uit en laat iemand anders rijden

[STAP stap=”15″]

Rijd nooit een parkeergarage uit terwijl je naar een komische ochtendshow op de radio luistert

Want nee: die uitgang is niet ‘ineens’ krapper geworden, ik was gewoon totaal niet aan het opletten omdat ik om de grap aan het lachen was…

[STAP stap=”16″]

Vergelijk jezelf niet met iemand anders

Of zoals de briljante Loesje-quote ‘Wees jezelf, er zijn al zoveel anderen’. Ik weet niet wat het geheim naar geluk is, maar als je jouw leven continu vergelijkt met dat van anderen, word je zeker niet gelukkig. In deze tijd van social media probeert iedereen zijn of haar leven spannender voor te doen dan het is (ik maak me daar ook weleens schuldig aan). Daar kun je behoorlijk van in de put raken omdat het lijkt alsof iedereen maar aan het feesten is de hele tijd en jij gewoon op de bank Tony’s Chocolonely zit weg te snaaien. Onthoud dat je nooit het hele plaatje ziet: je ziet wat mensen je laten zien. De enige persoon met wie je jezelf moet vergelijken ben je zelf. Word elke keer beter dan de persoon die je vorig jaar was.

[STAP stap=”17″]

Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg

Waarom zou je gewoon doen? Spring uit de band. Doe gek. Loop niet alleen maar binnen de gebaande baden, maar af en toe daarbuiten. En als mensen daar niet tegen kunnen, dan kijken ze maar lekker de andere kant op.

[STAP stap=”18″]

Het uitstellen van klusjes is heel verleidelijk

En ik kan hier best zeggen dat je dat niet moet doen. Pak het meteen op! Waarom uitstellen, je moet er uiteindelijk toch aan geloven. Maar goed, ik weet dat dus. En ik presteer het ondertussen nog steeds om dingen uit te stellen. Aard van het beestje?

[STAP stap=”19″]

Vakanties rule!

Dus plan ze lekker vaak in. Kies een bestemming waar je echt van houdt, waar je tot rust kan komen en geniet!

[STAP stap=”20″]

Drink na twee wijntjes een glas water of fris

Het heeft mij jaren gekost om erachter te komen dat dit voor mij de manier is om de avond ongeschonden door te komen. Een slimme meid drinkt haar fris op tijd, zou ik bijna willen zeggen. Het scheelt een hoop gênante momenten, zwarte gaten in je geheugen en katers in het bijzonder.

[STAP stap=”21″]

Schenk geen wijn in zonder de dop van de fles te halen.

Twee keer achter elkaar…

[STAP stap=”22″]

Als je bij voorbaat al denkt dat die baan niets voor jou is, dan heb je het waarschijnlijk bij het juiste eind

En dan moet je dus God op je blote knieën danken wanneer als donderslag bij heldere hemel je contract niet wordt verlengd. Echt. Het komt allemaal goed, heus.

[STAP stap=”23″]

Een weekend thuis op de bank zitten, kan ook heel fijn zijn

[STAP stap=”24″]

Loop nooit kwaad weg van een geliefde/familielid

Ga in elk geval nooit met ruzie uit elkaar. Ik kreeg ooit ruzie met mijn vader, maar dat is nooit uitgepraat. De ruzie bleef een jaar bestaan. Tot ik twee dagen na mijn zeventiende verjaardag hoorde dat mijn vader die nacht was overleden. Je begrijpt dat schuldgevoel overheerste. En dat ik de tijd maar wat graag had teruggedraaid om het goed te maken. Dus: ruzie met een dierbare oké, maar maak het (snel) weer goed.

[STAP stap=”25″]

Zeg geen dingen in de buurt van een 5-jarige waarvan je niet wil dat ze worden herhaald

[STAP stap=”26″]

Het leven is kort en kan zó over zijn. Haal er dus alles uit wat erin zit

Jij weet net zo goed als ik dat mensen zó uit het leven kunnen verdwijnen. Elke dag telt. Probeer levenslessen mee te nemen, leer ervan en leef elk moment zo intens dat je geen spijt hoeft te hebben als het op een dag plots afgelopen is. Misschien is een bucketlist een goed idee?

[STAP stap=”27″]

Sta klaar voor anderen

Niet in de laatste plaats omdat zij er dan ook voor je zullen zijn als je hen een keer nodig hebt. Toch handig. Maar in de eerste plaats natuurlijk omdat het fijn is iets voor anderen te doen.

[STAP stap=”28″]

Ga ‘s avonds niet liggen nadenken over dingen die niet goed gaan in je leven

Gebruik die tijd liever om te slapen en energie op te doen voor de volgende dag. De volgende dag waarop je de dingen weer anders kunt aanpakken. Want als iets eenmaal is gebeurd, heeft erover piekeren niet zoveel zin. Vooral niet ‘s avonds omdat ‘s avonds op de een of andere manier de dingen altijd erger lijken dan overdag (herkenbaar?).

[STAP stap=”29″]

Kinderen zijn geen volwassenen

Als je boos wordt op je kind kun je soms met ‘volwassen’ argumenten op de proppen komen. Alsof dat helpt! Het is een kind! Die argumenten zijn veel te ingewikkeld voor je kleuter.

[STAP stap=”30″]

Probeer elk weekend minstens één buitenactiviteit te plannen

Helemaal als je kids hebt. En ja, soms is de bank zo verleidelijk. Maar bedenk ook dat de buitenlucht heel goed voor je kinderen is. Ga naar het strand, de hei of het bos. Laat je kids lekker uitrazen en wandel met je gezin door de natuur. Echt. Dit soort momenten zijn goud!

[STAP stap=”31″]

Wees aardig voor anderen

Een lach naar die vriendelijke meneer in de tram. Een begripvol knikje naar die zwangere dame op de fiets die het duidelijk zwaar heeft. Of gewoon die jongens voor je in de Albert Heijn die net te weinig geld bij zich hebben meteen even 20 cent toestoppen. Het werkt allemaal mee. Karma noemen we dat. Dus dames, ook deze dingen doen we dus niet meer naar elkaar hè?

[STAP stap=”32″]

Campings zijn wél leuk

Als je tenminste in een luxe caravan/huisje zit. Hier vind je leuke tips!

[STAP stap=”33″]

Als je kinderen hebt, betekent het niet dat je (uitgaans)leven ophoudt

Etentjes, borrels, festivals, weekendjes weg. Natuurlijk ben ik daar nog steeds voor te porren. Misschien iets minder frequent dan in het kinderloze tijdperk, maar juist daarom geniet ik er dubbel en dwars van als ik wél een avondje weg ben.

[STAP stap=”34″]

Neem jezelf niet te serieus

Een portie zelfspot op z’n tijd heeft nog nooit iemand kwaad gedaan. Sterker nog: mensen worden er vaak alleen maar sympathieker van.

[STAP stap=”35″]

Iemand die je kan laten huilen van het lachen, is onbetaalbaar

Ik weet inmiddels dat het super is om iemand te hebben die je zó hard kan laten lachen dat je ervan moet janken. Ik ben zo’n mazzelaar dat ik mijn liefde heb gevonden en ik heb ook nog het geluk dat hij humor heeft om te lachen. Hard te lachen. Soms moet ik zelfs hardop lachen aan alleen de herinnering van een grap. Ik bedoel maar.

[STAP stap=”36″]

Ben geen vrienden met iemand die onbeschoft is tegen de ober

Knippen met je vingers als je aandacht wil. ‘Vergeten’ fooi te geven. Of voor mijn neus de serveerster heel minderwaardig behandelen. Dan heb je een slechte aan me. En dat zal je weten ook. Sukkel.

[STAP stap=”37″]

Laat je baby die regelmatig spuugt niet vlak na z’n melk op schoot zitten bij je leidinggevende die op kraamvisite is

Neem. Het. Risico. Niet.

[STAP stap=”38″]

Zoek naar het goede in iedereen

Maar goed. Sommige mensen zijn gewoon klootzakken. Dat houd je toch.

[STAP stap=”39″]

Geef niet meer geld uit dan je hebt

Want rood staan sucks.

[STAP stap=”40″]

Humor is een goed medicijn

Feitelijk tegen alles. Gebruik het dan ook.

Ben je dol op dit soort lijstjes? Dan hebben we er hier eentje voor je met 55 lessen in het opvoeden van kleine kinderen.>

Reageer op artikel:
40 dingen waarvan het mij 40 jaar kostte om ze te leren
Sluiten