Deze 10 dingen hebben alle écht zelfverzekerde mensen met elkaar gemeen

Mind Anne Broekman 16 okt 2017
Leestijd: 3 minuten

Kan jij ook weleens vol bewondering (en misschien een beetje jaloers) kijken naar mensen die altijd zelfverzekerd overkomen? Zelfvertrouwen is een groot goed, en als je oplet, merk je dat zelfverzekerde mensen deze 10 dingen heel goed beheersen.

Mensen met zelfvertrouwen

Doe er je voordeel mee:

1: Ze praten met zekerheid

Een écht zelfverzekerd persoon zul je niet snel horen aarzelen en dingen zeggen als: ‘Ehm’, ‘Ik geloof dat…’ of ‘Ik weet het niet zeker’. Ze praten op een rustige maar assertieve manier omdat ze weten dat hun boodschap dan beter overkomt.

2: Ze zoeken kleine overwinningen

Mensen met veel zelfvertrouwen zullen zichzelf geen onrealistische doelen stellen. Juist niet: ze houden ervan om zichzelf uit te dagen, maar houden hun beoogde overwinningen klein.

Dus niet: een hele marathon lopen, maar elke avond vijf kilometer. Het gedeelte in de hersenen dat gaat over beloning en motivatie wordt hierdoor geactiveerd.

Hierdoor wordt meer testosteron aangemaakt, waardoor het zelfvertrouwen toeneemt. Kleine overwinningen kunnen je zelfvertrouwen een maandenlange boost geven.

Dít kunnen we leren van zelfverzekerde vrouwen

3: Zelfverzekerde mensen sporten

Volgens onderzoek van de Eastern Ontario Research Institute voelen mensen die tien weken lang twee keer per week sporten zich sociaal, intellectueel en fysiek sterker. Ook geven ze hun lichaam en zelfbeeld hogere cijfers.

4: Ze zoeken geen aandacht

Niets zo vervelend als wanhopige aandachttrekkers. Zelfverzekerde mensen weten dat het veel belangrijker is om jezelf te zijn, dan om alle ogen op je gericht te hebben. Per se willen laten zien hoe ‘belangrijk’ je bent komt nep over, daar prikken anderen zo doorheen.

Voorbeeldje: als een zelfverzekerd persoon een compliment krijgt voor een prestatie, dan zal diegene de credits delen met mensen die hem geholpen hebben. Hun zelfvertrouwen komt van binnenuit, daar hebben ze geen lof of goedkeuring voor nodig.

5: Ze oordelen niet

Iemand die goed in z’n vel zit en vertrouwt op zichzelf, heeft het niet nodig om anderen af te kraken om zichzelf beter te voelen. Jezelf continu met anderen vergelijken werkt beknellend. Zelfverzekerde mensen verdoen hun tijd niet met het oordelen over anderen.

6: Hun geluk komt vanbinnen uit

Geluk is een belangrijk onderdeel van zelfvertrouwen. Om zelfverzekerd door het leven te gaan, moet je blij zijn met wie je bent. Mensen met veel zelfvertrouwen zijn trots op zichzelf om wie ze zijn, en niet om wat anderen van hen vinden.

7: Ze luisteren goed

Let er maar eens op: zelfverzekerde mensen luisteren meer dan ze zelf praten. Dat komt omdat zij niet het gevoel hebben dat ze iets moeten bewijzen.

Ze weten dat ze door het oprecht luisteren naar anderen en interesse tonen in hen, meer kunnen leren. Ze zien gesprekken niet als een middel om zelf graag aan het woord te zijn, maar richten zich echt op het gesprek zelf.

Moeder zijn heeft dít effect op je zelfvertrouwen (volgens onderzoek)

8: Zelfverzekerde mensen nemen risico

Als ze een kans zien, pakken ze ‘m. Ze maken zich niet druk over wat er allemaal mis kan gaan (hallo beren op de weg) maar vragen zich af: waarom zou ik dat niet kunnen? Ze laten zich niet door angst weerhouden, want ze weten: niet geschoten is altijd mis.

9: Ze zijn niet bang om het fout te hebben

Ze zijn niet bang om het mis te hebben en zeggen dus gewoon wat ze denken. Dit omdat ze juist leren van de keren dat ze het mis hadden. Ze zien fouten maken als een kans om te groeien en vatten een misser niet op als een persoonlijke aanval.

6 dingen die goede moeders doen, maar ik niet meer

10: Zelfverzekerde mensen zijn blij voor anderen

Onzekere mensen twijfelen aan zichzelf, waardoor ze anderen naar beneden halen of hun spotlight stelen om zichzelf te bewijzen.

Zelfverzekerde mensen richten zich naar buiten, waardoor ze meer oog hebben voor de prestaties van een ander. Complimenten geven en anderen het beste gunnen kost hen geen enkele moeite.

8 dingen die gelukkige stellen iedere ochtend doen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Huffington Post

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme