Een relatie met een echte Dagobert Duck? Zo ga je daar mee om

Algemeen Susan Dalstra 11 mei 2018
Leestijd: 2 minuten

Krenterig, gierig, vrekkig: hoe je het ook wil noemen, een relatie hebben met een echte Dagobert Duck kan behoorlijk vermoeiend zijn. Zeker wanneer je zelf bent geboren met een bescheiden gat in je hand. 

Hij schuimt supermarkten af naar de goedkoopste producten, koopt nooit iets zonder dat hij zeker weet dat hij de beste deal heeft en snapt niet waarom je gelukkiger wordt van een mooi veldboeket dan een bosje van de pomp. In plaats van proberen hem te veranderen, scheelt het je een boel frustratie als je hem ergens in het midden tegemoet komt. Zo pak je dat aan, volgens experts.

1. Toon interesse

Waarschijnlijk komt die zuinigheid ergens vandaan – en dikke kans dat het met zijn jeugd te maken heeft. Het nest waar hij uitkomt zegt veel over hoe hij tegen financiën aankijkt. Vraag hem hoe hun financiële situatie thuis vroeger was, wat zijn ouders hem hebben geleerd over geld, wat zijn grootste financiële angsten en -doelen zijn. Als je eenmaal ziet waar hij vandaan komt, is het een stuk makkelijker hem te begrijpen. Misschien dat je door begripvol te zijn hem uiteindelijk wel kan overtuigen een keer voor die koffie to go te gaan en dat de wereld niet vergaat als je niet je eigen snacks naar de bioscoop smokkelt.

2. Wees open – niet aangevallen – over je eigen uitgaven

Mensen die zenuwachtig doen over geld, doen dat vaak omdat ze denken dat ze het uitgavepatroon van hun partner moeten compenseren. Draait hij elke stuiver om omdat hij denkt dat jij teveel uitgeeft? Voordat je in een strijd verwikkeld raakt waarin ieder bonnetje onder de loep wordt genomen en je kledingaankopen gaat verstoppen, gooi je de discussie open. Hoeveel geld geven jullie maandelijks uit aan echt leuke dingen? Hou je een paar maanden aan dat bedrag om zijn vertrouwen te winnen en jouw financiële vrijheid te behouden.

3. Doe met hem mee

Door er een wedstrijdje van te maken, kan op je geld letten zomaar leuk worden. Speur samen online naar de beste stofzuiger voor de beste prijs, rijd samen naar de andere kant van de stad om groot in te slaan bij de goedkoopste supermarkt, boek die vlucht met overstap omdat het honderden euro’s scheelt. Die kleine dingen wegen uiteindelijk vaak veel zwaarder dan het grote plaatje. Als je van sparen een gezamenlijk project maakt voor een groter doel, wordt je relatie alleen maar sterker.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme