Deze relatiegewoontes lijken normaal, maar kunnen funest zijn

Relatie Maaike van de Graaf 23 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Een relatie is uiteraard niet alleen maar rozengeur en maneschijn, maar wist je dat veel stellen ook gewoontes hebben die goed lijken maar eigenlijk funest zijn voor de band? Het zijn relatiegewoontes die normaal voelen in onze samenleving, maar vaak juist alleen maar de liefde schaden…

Het is dan ook goed om je bewust te zijn van die gewoontes, zodat ze niet je relatie beïnvloeden.

Deze relatiegewoontes lijken normaal, maar kunnen funest zijn

1. Van je partner verwachten dat hij of zij jouw emotionele problemen kan oplossen

Het is een onderwerp waar veel stellen weleens ruzie over hebben: het feit dat je partner je niet genoeg steunde in een moeilijke tijd óf even niet meewerkte op de dag dat je niet lekker in je vel zat. En hoewel het begrijpelijk is om het fijn te vinden dat je partner je steunt, moet je niet verwachten dat hij of zij daadwerkelijk je emotionele problemen kunt oplossen. Jullie zouden elkaar juist moeten aanvullen zónder dat jullie het idee hebben afhankelijk van elkaar te zijn.

2. Je partner zien als je ‘second half’

Uiteraard is het goed als jij en je partner zich met elkaar verbonden voelen, maar ervan uitgaan dat hij of zij op ieder vlak aanvult, kan funest zijn. Het kan namelijk zorgen voor gevoelens van onzekerheid en controlerend gedrag. Het is dus beter als je je partner ziet als een verrijking in je leven, in plaats van een aanvulling.

3. Hints laten vallen

Het kan grappig zijn, af en toe een hint laten vallen over bijvoorbeeld die ene paar schoenen die je wel héél graag wil. Toch is het goed om daar mee op te passen. Het betekent namelijk – vaak onbewust – dat jij en je partner niet goed en open kunnen praten over jullie verlangens en gevoelens. En dat terwijl openheid en communicatie juist zou belangrijk zijn in een relatie.

4. Geloven in termen als ‘soulmate’

Hoewel het natuurlijk een droom is om je soulmate tegen te komen, zijn velen er ook van overtuigd dat mensen die in die termen geloven, altijd bedrogen uitkomen. Er bestaat nou eenmaal geen prins op het witte paard en dus kan het – wanneer je het perfecte plaatje van een soulmate voor je ziet – zijn dat je altijd teleurgesteld bent in je partner. Je bent simpelweg dan te veel aan het kijken naar wat hij of zij niet heeft, in plaats van wel.

Meer lezen over relatiegewoontes?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Everygirl

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen