Rifka: ‘Ik wil nooit meer een relatie’

Relatie Janneke Juffermans 28 sep 2021
Leestijd: 4 minuten

Rifka (36) wil nooit meer een relatie. “Het was echt helemaal op”

Ik ben nu 36 jaar en ik heb het wel gehad met relaties. Ik zeg dat bijna nooit hardop omdat mensen het niet geloven. Ze denken dan: ‘Jaja, wacht maar af tot er weer een leuke man voorbij komt.’

De liefde mag mijn deur voorbijlopen

De enkele keer dat ik het wél zeg, krijg ik altijd een ongelovige reactie. ‘Dit kun je toch niet menen? Je hebt het wel over de liefde. Die wil je toch niet uitbannen in je leven?’ Maar om eerlijk te zijn: dat wil ik juist wél.

Serieuze relaties

Begrijp me niet verkeerd: het is niet zo dat ik nooit relaties heb gehad. Ik ben een leuke, aantrekkelijke, intelligente vrouw en ik heb een paar serieuze relaties gehad. Ik ben zelfs vijf jaar getrouwd geweest. Dus als ik nee zeg tegen een relatie in de toekomst, weet ik waar ik nee tegen zeg.

Mijn eerste serieuze relatie had ik toen ik 19 was. Het duurde vier jaar, daarvan hebben we er 1 samengewoond. Op het moment dat we gingen samenwonen, ging het mis. We zaten elkaar te veel op de huid, het was veel te intens. Ik had al snel het gevoel alsof ik geen adem meer kon halen.

Dolverliefd

Na ongeveer een jaar samenwonen stopten we er daarom mee. Ik was toen nog jong, ik snapte amper wat er eigenlijk mis was gegaan. Ik denk dat ik dat pas nu ben gaan begrijpen.

Mijn tweede serieuze relatie begon op mijn 26e en met deze man ben ik een jaar later getrouwd. Ik was dolverliefd en ik wist op dat moment zeker: dit is mijn grote liefde.

Intens persoon

Inmiddels heb ik over mezelf geleerd: ik ben een heel intens persoon. Als ik iets doe, ga ik er vol in. Ik geef al mijn energie, al mijn liefde. Ik ben nooit een beetje verliefd, ik ga er helemaal voor. Onenightstands of los-vaste relaties zijn niets voor mij: als ik verliefd ben, geef ik me compleet aan deze persoon. Ik wil véél praten, véél seks, véél romantiek, véél samen doen.

Dat zorgt ervoor dat de relatie intens is, maar ook dat het verstikkend kan worden. Dat is ook precies wat er gebeurde in mijn huwelijk. Niet alleen ik was intens, mijn ex was uit hetzelfde hout gesneden. We praatten over alle onderwerpen die op ons pad kwamen, maar we pluisden het soms zo tot in detail uit dat het ook uitputtende gesprekken waren.

Leegzuigen

Ik ben iemand die enorm houdt van vrijheid, van alleen zijn. Het is dus ook niet zo dat ik perse een relatie wilde, dat kwam gewoon op mijn pad. Maar toen we besloten om uit elkaar te gaan omdat we elkaar anders zouden leegzuigen, realiseerde ik me wel: bij mij raakt de balans totaal zoek op het moment dat ik een relatie heb.

Ik ga daar volledig in op, terwijl ik het nodig heb om alleen te zijn. Bovendien kost samenzijn me heel veel energie: ik wil zelf kunnen bepalen hoe ik mijn dag invul, ik wil geen rekening houden met de plannen van iemand anders, ik wil me niet plooien naar de wensen of de plannen van een ander.

In de knel

Toen ik voor de derde keer iemand ontmoette, was ik daar totaal niet op uit. Ik had er eigenlijk al vrede mee dat ik nooit meer met iemand samen zou leven, maar ineens ontmoette ik hem tijdens een reis die ik maakte.

We hebben een geweldige tijd gehad samen, maar weer gebeurde hetzelfde in de relatie. Ik genoot van de momenten die we samen hadden, maar ik voelde tegelijkertijd dat ik zelf steeds meer in de knel kwam te zitten.

Genoeg geweest

Toen de relatie uit ging – deze keer om heel andere redenen – was ik aanvankelijk heel verdrietig, maar ik realiseerde me dat ook deze relatie me moeite had gekost. Ik had me aangepast, ik had alles van mezelf gegeven, ik was helemaal op.

Elke keer was ik helemaal leeg achtergebleven na een relatie en elke keer was de les dat het me te veel kostte. Ik wist toen: het is nu genoeg geweest. Op dat moment heb ik besloten: ik ga alleen verder. Ik hoef geen partner, geen kinderen, ik heb genoeg aan mezelf. Het lijkt wel alsof dat een taboe is, alsof een relatie een must is. Maar ik heb eindelijk vrede: ik hoef me niet meer overmatig in te spannen, ik hoef mezelf niet meer te plooien, ik kan gewoon zijn wie ik wil zijn.”

Gescheiden moeder: ‘Ik vind het vreselijk om single te zijn’

Happy single of juist in een lange relatie: je hebt het waarschijnlijk van je moeder

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme