Influencer Ruby Franke van 8 passengers gearresteerd wegens kindermishandeling

Nieuws Valéry de Voijs 14 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

Wie social media de laatste maanden in de gaten heeft gehouden, zal gehoord hebben van Ruby Franke. De moeder, beter bekend als de 8 passengers-moeder werd bekend door haar eigen kanaal op YouTube. Het kanaal won aan populariteit, maar Franke werd een paar weken geleden aangeklaagd; dit is de reden.

Voor wie geen idee heeft waar we het over hebben: Ruby en haar man Kevin Franke lieten in hun YouTube kanaal alle ins en outs zien over hun opvoeding van zes kinderen. Het YouTube kanaal, genaamd 8 passengers heeft zo’n 2.5 miljoen abonnees en was populair onder de kijkers. Niets mis mee, zou je denken. Toch blijkt de vork nét even anders in de steel te zitten.

8 passengers

In 2015 werd het YouTube kanaal opgericht, omdat allebei de ouders graag meer over hun leven met zes kinderen wilden laten zien. In een interview met een lokale krant vertelde de vader destijds dat hij ouders met pasgeboren baby’s een hart onder de riem wilde steken: “Aan alle ouders die het zwaar hadden en ’s nachts niet sliepen, wilde ik laten zien dat het allemaal goed zou komen.”

Binnen no-time had het kanaal de eerste miljoen volgers binnen. De meeste kijkers waren dan ook enthousiast en de eerste jaren kwamen er voornamelijk positieve reacties binnen. Trouwe volgers vonden het leuk om een kijkje te krijgen in de opvoeding van de Franke familie. Zo liet de familie bijvoorbeeld zien hoe en waarom zij één van hun kinderen thuisonderwijs gaven.

Veel opspraak over de opvoeding

De laatste jaren werd het echter steeds minder gezellig in de reacties onder de video’s op het 8 passengers-kanaal. Veel kijkers hadden kritiek op de opvoedstijl van de ouders. In 2020 postte de familie een video, die veel negatieve aandacht trok. In deze video kreeg Chad, één van de zonen, een nogal bijzondere straf. Omdat Chad zijn jongere broertjes had gepest, werd als straf zijn bed afgepakt. De zoon moest vervolgens op een zitzak slapen. Later bleek dat hij hier meer dan zeven maanden op heeft geslapen. Dit is voor het eerst dat kijkers het woord ‘kindermishandeling’ voor het gebruiken.

Een ander voorbeeld waar veel ophef over was, was een video waarin de moeder haar dochter van zes jaar zonder lunch naar school liet gaan. De dochter was namelijk vergeten om haar lunch in haar tas te doen. De moeder appt vervolgens met de lerares en zegt haar dat haar dochter geen eten mag aannemen van andere kinderen.

Kijkers vonden dat de kinderbescherming moest ingrijpen en verzamelden uiteindelijk zo’n 17.000 handtekeningen. Je zult je natuurlijk afvragen hoe de ouders hierop reageerden? Door simpelweg een nieuw YouTube kanaal te starten. Samen met een vriendin van de familie, Jodi Nan Hildebrandt, werd in 2022 het nieuwe kanaal ConneXions opgericht. Ook hier werden bijzondere video’s op gepost. De vriendinnen zeiden bijvoorbeeld in één video dat alle vrouwen die verkracht zijn wel degelijk een keuze hadden. In een andere video zeiden zij dat kinderen geen privacy of onvoorwaardelijke liefde verdienden.

De ouders werden aangeklaagd

Afgelopen 30 augustus kreeg de lokale politie een verontrustend telefoontje. Eén van de kinderen zou zijn gezien: ‘ondervoed, met open wonden en tape om de benen.’ Uiteindelijk heeft de politie zowel de ouders, als de vriendin Hildebrandt gearresteerd.

De volgers van 8 passengers werden wellicht eerst als bemoeizuchtige kijkers neergezet, maar uiteindelijk hadden zij het (wellicht) bij het rechte eind. De uitspraak moet uiteraard nog volgen.

Dit programma geeft een bijzonder beeld over moeders die vastzitten in huiselijk geweld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme