Samen op vakantie als co-ouders, dat gaat toch niet goed?

Relatie Laura Saija 11 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Als gescheiden ouders samen op vakantie gaan ‘voor’ de kinderen. Is dat een goed idee? Volgens relatie- en scheidingsexpert Roos Boer gaat dat eigenlijk nooit goed.

Kinderen gaan zich namelijk afvragen waarom het op vakantie allemaal wel goed kan gaan en thuis niet. Ze vragen zich af waarom hun ouders dan zo moeilijk zitten te doen.

Samen op vakantie als co-ouders

“Op lange termijn is het gewoon niet handig om samen op vakantie te gaan”, legt Boer uit. “Omdat het verwarrend is voor de kinderen. Kinderen onder de zeven jaar zitten nog in het magische denken. Als papa en mama met elkaar op vakantie gaan, dan kunnen ze ook wel met elkaar wonen.

Iets oudere kinderen, ongeveer vanaf groep 7 tot aan de puberteit, vragen zich af of het dan aan hen ligt. Dat ouders het door hun niet trekken om op normale dagen bij elkaar te zijn. Ook voor pubers is het verwarrend. ‘Doe even normaal, je bent uit elkaar of je bent het niet’, zullen zij denken.

Onduidelijk

Boer benadrukt dat het voor kinderen gewoon hartstikke onduidelijk is. “Op vakantie zelf kunnen ze last krijgen van een loyaliteitsconflict. Slapen jullie bijvoorbeeld in aparte accommodaties? Bij wie ga je dan slapen als kind zijnde?

Ten tweede is er nog een ander probleem. Misschien zijn jullie inderdaad goed uit elkaar gegaan en kunnen jullie samen op vakantie. Dit is allemaal hartstikke leuk en het gaat jaren goed, maar dan komt er een ‘nieuwe’. Die nieuwe partner wil ook op vakantie en dan komen er fricties. Die nieuwe krijgt dan de schuld, want toen ging het mis. Totaal onterecht, want het ligt niet aan die nieuwe. Het ligt eraan dat ouders emotioneel niet van elkaar gescheiden zijn, ze zijn alleen situationeel gescheiden.

Situationeel gescheiden

Boer legt uit dat er een aantal dingen zijn die je als co-ouders logischerwijs wél samen doet. “Je hebt maar één diploma uitreiking en één eindmusical in groep 8. Hier kun je natuurlijk prima samen heen. Op het moment dat je als ouders teveel samen blijft doen, zoals het vieren van verjaardagen en samen op vakantie dan kan het verwarrend worden voor de kinderen.

Daarom kun je beter meteen de pleister eraf trekken en alles los van elkaar gaan doen. Anders ben je als ouders nét niet uit elkaar. De klap komt dan pas als papa opeens verkering krijgt met Petra en alles dan niet meer samen kan. Dan gaan de ouders voor het gevoel pas echt gescheiden.

Rekening houden andere co-ouder

Natuurlijk kun je als ouders wel rekening houden met elkaar bij het plannen van de vakanties. Je wil natuurlijk voorkomen dat de kinderen net terugkomen uit Frankrijk en de volgende dag de hele reis weer moeten maken. Dan kun je afspreken om de wissel op een strategische plek in het buitenland te doen.

Als gezin samen met (schoon)ouders op vakantie? ‘Ik vond het verschrikkelijk’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen