Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Persoonlijk 11 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Dilemma: ‘Mijn vrouw wil de eerste verjaardag van ons kind groots vieren, moet ik daarin meegaan?’

Regelmatig krijgen we bij Famme vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Sander (30) zijn dilemma voor: “Mijn vrouw wil de eerste verjaardag van ons kind groots vieren, moet ik daarin meegaan?”

“Onze dochter Julia wordt in januari 1 jaar. Het afgelopen jaar ging enorm snel en naast de slapeloze nachten hebben we er heel erg van genoten. Nu we langzaam richting de kerstdagen gaan, komt ook de verjaardag van Julia steeds dichterbij. Waar mijn vrouw en ik meestal op één lijn zitten als we keuzes moeten maken over onze dochter, hebben we hier toch een puntje van discussie. Mijn vrouw wil namelijk een groot feest geven, maar van mij hoeft dat niet zo.

Een groot feest

Mijn vrouw houdt sowieso erg van feestjes en gezelligheid en dat is ook hartstikke leuk. Nu wil ze voor Julia een groot feest houden met familie, vrienden en collega’s, omdat het haar eerste verjaardag is. Volgens haar moet je dat groots vieren, met een grote taart, veel versieringen, grote cadeaus en veel mensen, want, haar woorden: ‘dat verdient Julia’.

Ik vind dat allemaal maar onzin. Julia is nog zo klein, zij merkt helemaal niks van wat er die dag gebeurt, laat staan dat ze begrijpt dat het voor haar is. Van mij hoeft al die poespas niet, doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Daarnaast is het allemaal enorm duur als je optelt wat mijn vrouw allemaal wil: een zaaltje huren, een grote taart laten maken, heel veel cadeaus geven, een springkussen neerzetten en catering regelen. Ik vind dat zonde van het geld.

Een klein groepje

Ik zou veel liever de eerste verjaardag van Julia vieren met een kleiner groepje, met de mensen die het dichtst bij ons staan. Ik denk dan aan onze ouders, broers en zussen en misschien nog twee goede vrienden van ons. Dat grote feest komt dan later wel een keer, als Julia oud genoeg is om dat ook daadwerkelijk te begrijpen. Als ik dat tegen mijn vrouw zeg, zie ik dat ze teleurgesteld is. Ze zag het al helemaal voor haar en was in haar hoofd het hele feest al aan het plannen.

Ik wil haar ook weer niet teleurstellen, daarom twijfel ik hier dus over. Ik ben benieuwd wat jullie vinden: vinden jullie dat ik me aanstel en mijn vrouw dat grote feest gewoon moet gunnen? Of snappen jullie mij en vinden jullie zo’n groot feest ook overdreven voor een meisje van 1 jaar? Ik hoor graag wat jullie gedachtes zijn.”

Dilemma: ‘Zal ik na de bevalling doorgaan met nachtdiensten op mijn werk?’ 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme