Saskia (31): ‘Mijn moeder nodigde 13 mensen uit in mijn kraamweek’ 

Persoonlijk Valéry de Voijs 17 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

Saskia (31) had haar kraamweek heel anders voorgesteld. In plaats van een rustige week met haar man en pasgeboren baby, had ze opeens dertien mensen op bezoek. Saskia’s moeder had namelijk het initiatief genomen om een grote vriendengroep uit te nodigen. 

“Ik heb geen fijne zwangerschap gehad. De eerste vijf maanden ben ik heel misselijk geweest. Daarna werd het mentaal heel zwaar. Ik voelde me heel opgeblazen en door alle hormonen zat ik totaal niet lekker in mijn vel. Door alle kwaaltjes heb ik veel tijd op bed doorgebracht en is mijn sociale leven er behoorlijk bij ingeslopen. Kortom: het was een hele nare periode. 

We hebben de babyshower geannuleerd

Hoewel het mij altijd heel leuk leek om een babyshower te krijgen, had ik daar tijdens mijn zwangerschap helemaal geen zin in. Ik wist dat mijn beste vriendinnetje iets wilde organiseren, maar ik heb haar nadrukkelijk gevraagd om dit te cancelen. ‘Na de bevalling hebben we genoeg tijd om alles in te halen’, was mijn duidelijke boodschap. Mijn vriendin respecteerde dit en heeft het hele feestje afgeblazen. 

Met 39 weken ben ik bevallen van mijn zoontje. Helaas verliep mijn bevalling niet zoals ik had gehoopt. Ik heb urenlang weeën opgevangen, en heb veel energie verloren tijdens het persen. Uiteindelijk leek de hartslag van mijn baby zwakker te worden en moest ik een spoedkeizersnede krijgen. 

Keizersnede

De keizersnede maakte het herstel heel lastig. Niet alleen fysiek duurde het lang voor ik weer op de been was; ook mentaal heeft het veel met mij gedaan. Ik had de meest gekke nachtmerries en bleef de dag van de bevalling telkens afspelen in mijn hoofd. Van die bekende ‘roze wolk’ was dan ook niets te merken in mijn kraamweek. Ik lag vooral op bed en heb na twee weken pas een luier kunnen verschonen. Verschrikkelijk vond ik dat. 

Na een maand voelde ik me iets beter. Het herstel van mijn buik ging goed en ik begon steeds meer te genieten van onze baby. Mijn moeder zag dat ik weer lekker in mijn vel zat en ze wilde iets leuks voor mij organiseren. Ze heeft contact opgenomen met mijn beste vriendin en samen hebben ze een groep vriendinnen bij elkaar getrommeld. 

Opeens stonden dertien vriendinnen in de woonkamer

Hoewel mijn moeder het lief heeft bedoeld, was het één grote verschrikking. Ik kwam nog maar net onder de douche uit en zat in een joggingbroek op de bank. Mijn zoontje had net een flinke huilbui achter de rug en ik was blij dat ik hem eindelijk in slaap had gekregen. Op dat moment vloog de voordeur open en stond mijn moeder met dertien vriendinnen in de woonkamer. Mijn baby schrok weer wakker en begon keihard te huilen. 

Natuurlijk vond ik het leuk om mijn vriendinnen weer te zien, maar ik had het leuker gevonden als ze één voor één waren langsgekomen. Dan had ik meer tijd en energie gehad. Daarbij wilde iedereen mijn baby even aanraken en vasthouden. Kortom: het was één chaotische bende. Ik vond het asociaal om iedereen naar huis te sturen, dus heb twee uur lang met tegenzin op de bank gezeten.”

10x dingen waar je echt van wil genieten tijdens je kraamweek

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme