Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Persoonlijk 18 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Leonoor (36): ‘Mijn schoonmoeder en moeder strijden om de beste oma te zijn’ 

Leonoor heeft nooit grootouders gehad. Ze vond het dan ook extra leuk dat het voor haar kind anders zou worden, zij had namelijk alle grootouders nog. Helaas is het allemaal niet zo zonnig als ze het van te voren had verwacht. “Mijn schoonmoeder en moeder blijken echte rivalen te zijn en willen allebei de beste oma zijn”, vertelt ze aan Famme.

“Drie jaar geleden hadden we een etentje georganiseerd voor onze ouders en schoonouders. We hadden net een positieve zwangerschapstest gehad en wilden het direct vertellen. We kochten rompertjes met daarop opa en oma en pakten ze in. Ze moesten het cadeau tegelijkertijd uitpakken. Tranen, blijdschap, alles kwam voorbij. Het werd een bijzondere avond.

Zorgzame oma’s

Toen onze dochter met 39 weken werd geboren stonden vooral mijn schoonmoeder en moeder direct voor ons klaar. De kraamzorg was bijna overbodig. Ze deden de was, maakten schoon en hielpen met de verzorging van onze dochter. Elke dag kwam er wel één van de twee langs en op sommige dagen zelfs allebei. Ook wilden ze na twee maanden allebei een ochtend of een middag per week oppassen, zodat ik wat voor mezelf kon doen. Wat waren we blij dat onze kleine meid, naast lieve opa’s, ook twee van die leuke oma’s had.

Beginnende strijd

Een jaar lang ging dit op een leuke en harmonieuze manier. Het veranderde op het moment dat ik een baan aangeboden kreeg en drie dagen ging werken. Omdat er in onze omgeving geen plek op een kinderdagverblijf was, vroegen we onze (schoon)moeders of zij wilden oppassen. Mijn moeder gaf direct aan dat ze elke week twee dagen wilde oppassen. Toen mijn schoonmoeder dit hoorde wilde zij dit ook. Vanaf dat moment is er veel veranderd.

Starten met nieuwe baan

We hebben het uiteindelijk zo geregeld dat de ene oma de ene week twee dagen oppast en de ander één dag. De andere week is het andersom. Zo is het eerlijk verdeeld. Ik vond het een beetje kinderachtig dat het het zo moest, maar ik was blij dat ze op hun kleindochter wilden passen. Als zij ons niet zouden helpen, kon ik niet beginnen met mijn nieuwe baan. We waren ze dan ook erg dankbaar.

Strijd beste oma

Het is echter anders gelopen dan ik had verwacht. Mijn schoonmoeder en moeder blijken echte rivalen te zijn en willen allebei de beste oma zijn. Het is erg vermoeiend en kinderachtig. Als mijn schoonmoeder erachter komt dat onze dochter met mijn moeder naar een indoor speelparadijs is geweest, dan gaat zij er ook direct met haar heen. Andersom is het hetzelfde: is mijn schoonmoeder met mijn dochter naar een geitenboerderij geweest? Dan gaat mijn moeder de week erop ook. Aan alles merk ik dat de oma’s met elkaar strijden om de beste oma te zijn.

Irritaties

Ik heb het er al meerdere keren met mijn man over gehad. Hij vindt het ook kinderachtig hoe ze bezig zijn en snapt de strijd om de beste oma te zijn ook niet. Als het zo doorgaat moeten we binnenkort met z’n vieren in gesprek. We zijn wel bang dat er ruzie tussen de oma’s ontstaat, want wat als er één van de twee uitvalt? Dan hebben we een probleem met de opvang van onze dochter. Het enige wat we willen is dat er geen strijd om de beste oma meer is. We willen gewoon dat ze allebei een lieve oma zijn, meer niet.”

Goddelijk lekker: vegan romige pasta met snijbiet en tomaatjes

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme