10x dingen die je wél en juist beter niet zegt als iemand een miskraam heeft gehad

Zwanger Demi de Boer 18 mei 2023
Leestijd: 4 minuten

Bijna één op de vijf vrouwen krijgt in haar leven een miskraam, toch wordt er niet veel gepraat over dit onderwerp. Het is dan ook niet raar dat sommige mensen niet goed weten hoe zij moeten reageren als iemand een miskraam heeft gehad. Wij vertellen je daarom wat je wél en juist beter niet kunt zeggen.

Met deze tips weet je hoe je op je familielid, beste vriendin of collega moet reageren als zij dit verdrietige nieuws met je delen.

Dit zeg je wanneer iemand een miskraam heeft

Er zijn een aantal tips waaraan je kunt denken wanneer iemand vertelt dat zij een miskraam heeft gehad.

1. Houd het algemeen

Je kunt de situatie niet oplossen of goed praten, dus: less is more. Houd het algemeen en laat je eigen gevoel buiten wegen. Laat de persoon weten dat je meeleeft, er voor haar bent en bied je hulp aan. Het is ook niet erg om uit te spreken dat je geschrokken bent en even niet weet wat je moet zeggen.

2. Luisteren

Sommige mensen hebben de neiging om het onderwerp te ontlopen, uit ongemak. Probeer dit niet te doen, dan zal de persoon zich namelijk niet gehoord of geliefd voelen. Het belangrijkste is om te luisteren, advies te geven als zij dit vragen en gevoelens te erkennen.

3. Vragen als je denkt dat er iets niet klopt

Sommige koppels zullen pas vertellen dat zij een miskraam hebben gehad als zij opnieuw zwanger zijn. Als je merkt dat jouw naaste niet goed in zijn of haar vel zit, vraag wat er aan de hand is en bied een luisterend oor en eventueel ondersteuning. Koppels hebben vaak het gevoel dat zij dit samen moeten verwerken, het is daarom misschien juist een opluchting als iemand ziet dat het niet goed gaat.

Wanneer je wel weet dat iemand een miskraam heeft gehad, kun je extra goed op haar letten. Als haar gedrag erg verandert, bied dan opnieuw een luisterend oor en eventueel ondersteuning.

4. Hoe gaat het met de rest?

Het is logisch dat je aan de persoon die zwanger was vraagt hoe het gaat. Maar vergeet hierbij zeker de partners niet, zij rouwen namelijk ook om het verlies. Je wilt hen het gevoel geven dat ze allebei op dit moment belangrijk zijn.

5. Let op bij toekomstige zwangerschappen

Veel mensen die een miskraam hebben gehad, worden opnieuw zwanger. Maar het verlies kan ervoor zorgen dat zij geen behoefte heeft aan een babyshower of gender reveal, uit angst dat het opnieuw zal gebeuren. De naasten moeten dan hun eigen verwachtingen, tradities of plezier opzij zetten om de zwangere persoon te kunnen ondersteunen.

Dit zeg je niét wanneer iemand een miskraam heeft

Er zijn ook een aantal uitspraken, waar je beter ver van uit de buurt kunt blijven als iemand dit heftige nieuws met je deelt.

1. “Het was nog geen echte baby”

Veel vrouwen voelen al vroeg in hun zwangerschap een band met de aanstaande baby. Er worden plannen gemaakt, dromen gevormd over het gezinsleven en nagedacht over praktische zaken. Zeg dus nooit dat de baby nog niet ‘echt’ was, want dat was de baby wel voor de zwangere vrouw en haar partner.

2. “Je was in ieder geval nog niet zo ver”

Deze uitspraak zal de pijn alles behalve verzachten, je laat hiermee lijken alsof het niet verdrietig is om je baby in het eerste trimester te verliezen. De pijn is, in ieder trimester, hartstikke logisch.

3. “Het had zo moeten zijn”

Deze uitspraak kan worden opgevat alsof de persoon niet geschikt is voor het ouderschap, hiermee gooi je nog een schepje bovenop de pijn en het verdriet dat zij al ervaren.

4. “Je kunt tenminste zwanger worden”

Veel mensen ervaren problemen om zwanger te worden, ook dat brengt pijn en verdriet met zich mee. Maar dat betekent niet dat een miskraam opeens minder pijnlijk is, omdat je wel zwanger kunt worden. Iemand wordt beroofd van het ouderschap, dat is pijnlijk en verdrietig. Je kunt deze situaties niet met elkaar vergelijken.

5. “Het overkomt zoveel mensen”

Deze uitspraak is verschrikkelijk om te horen voor mensen die steun zoeken. Een miskraam komt vaak voor, we know, maar dan heeft iemand nog wel behoefte aan steun, liefde, medeleven en ruimte om te rouwen.

Dankjewel! Bas start platform voor mannen na een miskraam

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme