Dit is waarom rollen zo belangrijk is voor baby’s

Baby Sanne Verweij 17 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Bijna, het lukte ‘m bijnaaa! Je kunt wel uren kijken naar je baby en je zit al dagen te wachten op die eerste draai. Dat is namelijk meer dan een mijlpaal, rollen is ook nog eens erg belangrijk voor de fysieke ontwikkeling van een baby.

Je baby zien rollen is niet alleen hartstikke schattig, het is dus ook nog eens erg goed voor de ontwikkeling. Rond de vier tot zes maanden begint een baby met rollen.

Voordelen

Er zitten verschillende voordelen aan het rollen, bijvoorbeeld de ontwikkeling van de spieren in hun buik, rug, schouders en nek. Die zijn erg belangrijk, omdat ze over een tijdje moeten zitten, kruipen en lopen en daarbij helpen die spieren.

Het helpt ook met perceptie. Door het rollen worden baby’s zich bewust van hun lichaam en waar dat zich bevindt in de ruimte. Dit is dan weer belangrijk voor balans en coördinatie. Verder is het, niet totaal onbelangrijk, ook heel leuk voor baby’s om te doen. Zeker als jij hem daarbij aanmoedigt.

Zo help jij je baby met rollen

  • Plaats je baby op zijn rug op een stevig oppervlak.
  • Help hem zijn knieën omhoog te halen naar zijn borst, je kunt je handen gebruiken als ondersteuning.
  • Als beide benen in de goede positie liggen, laat er dan één los en laat je baby zijn been langzaam weer naar beneden brengen.
  • Moedig hem aan om zijn been in dezelfde positie te houden en herhaal de vorige oefening met het andere been.
  • Als hij meer gewend raakt met de oefening, kan je hem helpen op zijn zij te rollen. Leid hem zachtjes door zijn arm en schouder over zijn lichaam te duwen.

Als je baby zich gefrustreerd of niet blij voelt terwijl hij zich probeert te draaien, is dat helemaal niet erg. Laat hem even rusten en jullie kunnen het later weer proberen. Want zoals we allemaal weten: oefening baart kunst.

Andere manieren om toch dezelfde spieren te ontwikkelen

  • Kruipen (je baby gebruikt veel spieren met kruipen, onder andere die in zijn buik en het helpt hem zijn coördinatie en balans te verbeteren).
  • Rechtop gaan zitten (de spieren in de rug en nek worden aangespannen).
  • Therapie bal (de bal is niet in evenwicht, waardoor hij zijn balans moet oefenen en het helpt met de spieren in de voeten, benen en buik).
  • Water therapie (dit kan in een badkuip of in het zwembad. Het helpt je baby dat hij ergens tegenaan kan duwen en zo kracht op kan bouwen).

Deze slaaphouding is het veiligst voor je baby

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme