Geen zin in seks? Misschien beïnvloedt dit libido

Relatie Chiara Izelaar 2 jul 2019
Leestijd: 2 minuten

Als je minder zin hebt in seks dan normaal gesproken is er geen reden tot paniek. Je kunt je partner even leuk vinden, maar misschien heeft je fysieke of mentale gemoedstoestand wel invloed op je libido. Deze factoren kunnen je libido namelijk drastisch beïnvloeden:

1. Je dieet

“Je bent wat je eet.”, wordt niet voor niets gezegd. Veranderingen in je voeding hebben veel invloed op je lichaam en geest. En dus ook op je libido. Om je seksuele verlangen on top te houden, moet je voldoende energie hebben. Als je niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt kan het wel ‘s zo zijn dat je minder zin hebt in seks.

Lees ook: Zo krijg je als jonge moeder weer meer zin in seks

2. Verdriet

Wanneer je intense emoties ervaart is één van je verdedigingsmechanismen om je gevoelens en lichaam los te maken van je dagelijks leven. Je kunt niet de hele dag in verdriet of rouw leven, dus je doet je uiterste best om jezelf af te sluiten van de buitenwereld. Wanneer je je emoties afsluit, doet je lichaam automatisch mee. Verdriet kan je libido doen afnemen en zelfs stopzetten.

3. Wrok

Ben je boos, gefrustreerd of teleurgesteld in je partner? Als je wrok koestert kun je je zowel emotioneel als fysiek terugtrekken. Misschien heb je wel het gevoel dat je je – weer – open wil stellen, maar het lukt je simpelweg niet. De enige remedie is tijd, om je partner weer te vertrouwen en je emoties een plekje te kunnen geven.

4. Schermtijd

Jazeker, je schermtijd heeft wel degelijk invloed op je libido. Lekker scrollen door je feed zorgt niet alleen voor de nodige afleiding en entertainment, maar het kan er ook voor zorgen dat je het bewustzijn van je lichaam kwijtraakt. Zet de tv uit en leg je telefoon weg, zodat je écht oog hebt voor je lover.

Lees ook: 9 Redenen waarom hij geen zin heeft in seks (+ hoe je dit samen kunt oplossen)

5. Medicatie

Er zijn veel medicijnen die invloed hebben op je hormonen, dus ook je libido. Denk bijvoorbeeld aan anticonceptiemiddelen of antidepressiva. Lees de bijsluiter, maar stop nooit zomaar met je medicatie. Overleg eerst met je arts over eventuele mogelijkheden!

6. Sport

Je hebt sporten én je hebt sporten… Als je een echte fitgirl bent en flink wat uurtjes in de sportschool spendeert is het logisch dat je energieniveau op een gegeven moment laag is. Je lichaam verbruikt namelijk alle energie om te herstellen, waardoor je weinig energie overhoudt in de slaapkamer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Bustle

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen