Voor eens en altijd: waarom houdt je hond zijn kop schuin als je hem wat vraagt?

Algemeen Rachelle Abbas 4 jul 2019
Leestijd: 2 minuten

Allereerst: hoe fijn zou het zijn als honden terug konden praten? Het is natuurlijk niet zo dat ze geen andere manieren hebben om ons duidelijk te maken wat ze willen en voelen, zoals hun kop schuin houden als je tegen ze praat. Maar weet je wel wat je hond daarmee probeert te vertellen?

Spoiler alert: je gaat smelten als je weet wat de reden hiervoor is:

Geen woorden nodig

Honden zijn een ster in non-verbale communicatie (nu kunnen ze natuurlijk ook niet anders), ze redden het prima zonder woorden. De staart gaat heen en weer als ze blij zijn, ze grommen als ze zich niet op hun gemak voelen. Wat je misschien nog niet wist, is dat je hond met de stand van zijn kop je iets probeert te vertellen. Pak de tissues maar, want wanneer je hond zijn kop scheef houdt wanneer je tegen hem praat of hem iets vraagt, betekent dat hij je belangrijk vindt en geïnteresseerd is in wat je te vertellen hebt. En tuurlijk werkt het mee als je woorden zegt als eten, spelen, wandelen en meer. Dat zijn namelijk de woorden die je hond uit onze taal kan verstaan en waarnaar ‘ie zal zoeken als je tegen hem praat.

Psst, wist je wel dat honden beter luisteren naar vrouwen dan naar mannen? Hier lees je er alles over! 

Ook handig

Naast het feit dat ze je willen aangeven dat je belangrijk bent en dat ze geïnteresseerd zijn in wat je te vertellen hebt, is het ook simpelweg handig om hun kop schuin te houden. Op die manier proberen ze hun ogen en oren naar de bron van geluid te draaien. En nu horen we je denken, ehhhh dan kun je toch beter recht blijven kijken? Nee, want de neus van je hond zit normaal gesprekken recht voor hun ogen, door zijn kop schuin te houden kan je hond beter kijken naar de uitdrukking van je gezicht. En daardoor begrijpt je hond je nog beter.

Er zijn ook tekenen die erop wijzen dat je hond last heeft van verlatingsangst. Alle 6 tekenen vind je hier

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme