Saskia
Saskia Columns 19 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Single Sas #26: ‘Zelfmedelijden zal ik na deze avond niet meer hebben’

“Het is toch een dingetje hoor. Medelijden. Van zelfmedelijden na mijn scheiding tot aan troostende ogen wanneer ik als vrijgezel op een kinderfeestje aan kom. Terwijl ik mezelf totaal niet zielig vind, krijg ik nog regelmatig de opmerking dat ‘mijn tijd nog wel zal komen.’ Alsof mensen er vanuit gaan dat je niet gelukkig kan zijn in je eentje.

Ik zal eerlijk toegeven dat ik in het begin ook jaloers was op getrouwde stellen. Vanaf mijn balkonnetje in de binnenstad zag ik gezinnetjes gezamenlijk voorbij struinen. Vader aan de kinderwagen, moeder met een draagzak, en dan allemaal met een grote glimlach van hun ijsjes likkend. Uiteraard is het beeld van zo’n gezinnetje jaloersmakend  en natuurlijk kan ik mezelf zielig vinden dat ik in mijn uppie een Valentijnsdiner zit uit te zoeken op Thuisbezorgd.nl.

Medelijden

Mijn vriendinnen zullen het nooit toegeven, maar het medelijden droop ervan af toen ik het nieuws van de scheiding deelde. ‘Het komt wel goed’, ‘je bent nog jong’, ‘je vindt wel iemand’ zijn de standaard opmerkingen die ik toentertijd te horen kreeg. Uiteraard gepaard met schouderklopjes en troostende oogjes.

Nu we ruim een jaar verder zijn, voel ik dat er iets veranderd is. Op de laatste zomerdag zat ik met een paar vriendinnen te borrelen op het terras. Op het begin van de avond werden de politiek gewenste antwoorden gegeven, en werden vragen als ‘hoe is het op je werk?’ of ‘alles goed met manlief?’ heel positief beantwoord. Naarmate de avond vorderde, en het aantal lege wijnglazen opliepen, kwam de aap uit de mouw.

Aap uit de mouw

Want eerlijk: Anne vindt het stiekem helemaal niet zo geweldig om eigen baas te zijn, kampt met financiële struggles en slaapt slecht door de stress. Bij die andere twee vriendinnen bleek het thuis helemaal niet zo geweldig te zijn zoals zij dat op hun Insta-stories pretenderen. Na de nodige alcohol legde één van m’n vriendinnen zelfs uit dat haar seksleven non existing was. Ook die ander gaf toe dat ze in een andere slaapkamer sliep.

Ik kan dan wel een rottige scheiding achter de rug hebben, het geheugen van mijn telefoon opvullen met apps als Tinder en Hinge en in mijn eentje in een volle bioscoopzaal zitten: zelfmedelijden zal ik na deze avond niet meer hebben.”

Single Sas

Iedere maandag lees je op Famme een column van de 33-jarige Saskia. Na tien jaar kwam er een einde aan het huwelijk van Saskia. Nu woont ze al ruim een jaar alleen in de grote stad met haar twee kinderen, Loua (4) en Liam (2). Ze is klaar voor een nieuwe man in haar leven en schrijft over het daten als single moeder.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme