Waarom je Sinterklaas niet als dreigmiddel in moet zetten bij kinderen

Sinterklaas Laurien Bleeker 3 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

We denken dat elke ouder wel eens heeft gezegd dat Sinterklaas niet langskomt met cadeautjes als de peuter of kleuter weer eens niet naar je luistert. Dreigen met Sinterklaas is alleen niet te oplossing natuurlijk, iets wat je waarschijnlijk zelf ook wel weet.

Vaak is het onmacht en zodra de beste man in het land is, halen we hem er allemaal wel eens bij als dreigmiddel naar je kind. Probeer het toch niet meer te doen, want Sinterklaas moet een leuk feest zijn en blijven voor elk kind.

Dreigen met Sinterklaas

Je krijgt alleen cadeautjes als je lief bent, de Luisterpiet hoort alles, dus je kan maar beter lief zijn en luisteren, of (de allerergste als je het ons vraagt) Piet neemt je mee in de zak naar Spanje als je stout bent. Voor ons volwassenen betekent dit misschien weinig, maar voor kinderen kunnen deze uitspraken heel dreigend overkomen. Vooral gevoelige kinderen kunnen hier erg van schrikken en nog lang mee bezig zijn. Het kan het hele Sinterklaasfeest, zowel thuis als op school, bederven voor een kind.

De periode en alle gebeurtenissen rondom Sinterklaas en het Sinterklaasjournaal kan al stressvol zijn voor je kind. Het is allemaal spannend ‘komen de pakjes wel op tijd’, ‘Luisterpiet hoort alles’: je kind kan overprikkeld raken en juist dan is het fijn als je er bent voor je kind, in plaats van het te belasten met nog meer spanning. En daarbij: hoe zou je het zelf vinden als er tegen je wordt gezegd dat iemand de hele dag met je meeluistert en alles hoort wat je zegt…

Waarom Sinterklaas geen dreigmiddel is

Gedrag komt altijd ergens vandaan, bijvoorbeeld dus door de spanning van het sinterklaasfeest of omdat je kind moe is of honger heeft. Als je dan ook nog gaat dreigen met Sinterklaas die niet komt of cadeautjes die je kind niet krijgt, dan zorgt dat voor nog meer onwenselijk gedrag. Het kan zelfs uiten tot jaloezie tussen broertjes en zusjes, omdat de een liever is dan de ander. En de liefde naar je kind toe is niet meer onvoorwaardelijk als je Sinterklaas als dreigmiddel gebruikt. Je kind voelt dit en dat maakt de situatie er niet beter op.

Wat kan je wel doen?

Verplaats je in je kind en weet dat het gedrag voortkomt uit iets anders zoals moeheid, te veel prikkels, verdriet, spanning, honger of een combinatie. Erken de gevoelens van je kind en leef je in zodat je kind zich gehoord voelt. En laat je kind weten dat Sint en Piet elk kind lief vinden, ook kindjes die af en toe een beetje stout zijn.

Dit zijn fouten die elke ouder wel eens maakt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme