Het idee dat je in een gat valt terwijl je in slaap valt: dit is de reden

Je ligt lekker op bed, valt bijna in slaap en ineens schrik je wakker omdat je het gevoel hebt dat je in een zwart gat valt. Iedereen heeft dit al eens meegemaakt. De een wat vaker dan de ander. Hoe komt het toch dat je soms ineens dat gekke gevoel krijg en het idee hebt dat je in een gat valt?

We vertellen het!

Schok

Het gevoel dat je valt terwijl je in slaap dommelt heet een hypnagoge schok. Er wordt gezegd dat mensen die oververmoeid zijn hier vooral last van hebben, maar dat hoeft niet het geval te zijn. Het heeft vooral te maken met je hersenen. Allereerst: in slaap vallen gebeurt in stapjes, niet in één keer. Niet alleen je spieren vallen in gedeeltes in slaap, ook je hersenen doen dat.

En zo kan het gebeuren dat de hersengebieden jou het gevoel geven dat je wakker bent, terwijl het gedeelte van je brein dat je spieren aanstuurt al slaapt. Het wakkere gedeelte denkt daardoor dat je valt en als reflex span je al je spieren aan om je overeind te houden. Say what?! Het heeft dus alles te maken met een misverstand vanuit je hersenen. Een andere oorzaak is een mini REM-slaap. Tijdens de mini REM-slaap droom je al licht en daar reageert je lichaam op.

Meer lezen?

Mens en Gezondheid

Reageer op artikel:
Het idee dat je in een gat valt terwijl je in slaap valt: dit is de reden
Sluiten