Sliep je baby altijd goed, maar opeens niet meer? Waarschijnlijk zit je mini in een slaapregressie

Baby en slapen Laurien Bleeker 6 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

Is je schone slaper opeens veranderd in een nachtbraker? Wellicht zit je baby in een ander slaapritme: een slaapregressie. Dat is kort gezegd een verandering van slaapritme. Zelfs baby’s die al tijdenlang een stabiel slaapritme hadden, kunnen opeens in een slaapregressie terecht komen.

Hoe dit komt en wat het precies inhoudt lees je hier.

Wat is een slaapregressie?

Tijdens zo’n regressie slaapt je kindje tijdelijk slechter dan normaal. Vaak gaat het gepaard met een groeispurt of mentale ontwikkeling bij je baby. Daardoor verandert het slaapritme voor even. Dit heeft weer als gevolg dat jullie als ouders ook minder slaap krijgen en dat kan best frustrerend zijn. Vooral als je gewend was aan een betere nachtrust.

Gelukkig is dit, net als zoveel dingen in het leven van en met een baby, een fase die ook weer over gaat.

Op welke leeftijden vindt een slaapregressie plaats?

Er zijn verschillende slaapregressieperiodes die zich vaak voordoen bij baby’s op de volgende leeftijden:

4 maanden slaapregressie

Rond de leeftijd van vier maanden treden vaak slaapveranderingen op. Dit kan te maken hebben met de ontwikkeling van de hersenen en veranderingen in slaapritme. Je baby kan nu vaker wakker worden ‘s nachts, moeilijker in slaap vallen of kortere dutjes doen overdag.

6 maanden slaapregressie

Rond een half jaar kunnen baby’s ook een slaapregressie ervaren. Het kan nu voorkomen dat je kindje ‘s nachts vaker wakker wordt of juist moeilijk in slaap valt in de avond.

Rond de 8 tot 10 maanden

Ook op deze leeftijd kan je baby weer een slaapregressie doormaken en ook deze gaat weer voorbij. Waarschijnlijk valt deze regressie samen met het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden zoals kruipen, staan en de wereld om zich heen steeds meer ontdekken.

Bij 12 maanden

Je kindje leert lopen en dat kan een behoorlijke impact hebben op het slaapritme.

Slaapregressie bij 18 maanden

Je kindje komt ‘s avonds nog maar lastig in slaap en is overdag huileriger dan normaal: welkom bij de regressie van achttien maanden. Doet je kindje twee dutjes overdag? Probeer eens of het lukt om van twee naar een slaapje te gaan. Je baby is dan in de avond weer moe. Houd liever wakkertijden dan slaaptijden aan.

Hoe herken je een slaapregressie bij je baby?

Vaak zie je de eerste tekenen aan veranderingen in het slaappatroon. Zo kan het voorspelbare slaapritme van je kindje opeens veranderen naar onvoorspelbare momenten van moeheid en wakkertijden (vooral ‘s nachts). Het kan dus gebeuren dat je baby normaal altijd de hele nacht sliep en nu opeens vaak wakker is gedurende de nacht. Het kan ook zijn dat je mini de volgende ochtend weer heel vroeg wakker is.

Een ander teken van slaapregressie is moeilijk in slaap vallen, meer huilen of onrustig zijn bij het naar bed brengen. Ten slotte kan het zijn dat je baby overdag kortere dutjes wil doen, ondanks de moeheid. Hierdoor kan je kindje huilerig en humeurig worden.

Wat kun je het beste doen?

Wat je moet doen bij een slaapregressie is meestal niet zo veel, behalve wachten tot het overgaat. Wel is het fijn voor je baby en jezelf om dezelfde slaaproutine aan te houden. Zorg altijd voor een rustige slaapkamer of slaapomgeving en breng je kindje steeds op dezelfde manier naar bed.

Het belangrijkste: onthoud dat het een fase is die maar even (een paar dagen tot een paar weken) duurt. Daarna slaap je baby waarschijnlijk weer als een roosje.

Waarom je deze drie woorden niet tegen je kind wilt zeggen voor het slapengaan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme