Zo herken je een oververmoeide baby (en dit kun je eraan doen)

Baby en slapen Laurien Bleeker 23 dec 2023
Leestijd: 3 minuten

Je zou denken: een baby die erg moe is, gaat meteen lekker slapen. Helaas werkt dat niet helemaal zo… Als je baby oververmoeid is, kan het zelfs zo zijn dat je kleintje te moe is om rustig in slaap te vallen.

Met als resultaat dat je in een cirkeltje terecht komt van weinig tot geen slaap, onrustige slaapjes, vroeg wakker en een baby die prikkelbaar is (en jij als ouder waarschijnlijk ook).

Daarom zetten we de signalen van oververmoeidheid bij je baby op een rij en natuurlijk ook tips om uit dat cirkeltje te komen.

Dit merk je aan een baby die té moe is

Het kan gewoon gebeuren zonder dat je er erg in hebt: je baby is oververmoeid en komt moeilijk in slaap. Slaapt je kleintje dan eindelijk, dan is dat maar van korte duur. Dit merk je aan een baby die oververmoeid is:

Huilerig en prikkelbaar

Wanneer een baby moe is, gaat hij of zij huilen. Dit kan verwarrend zijn voor ouders, omdat huilen bij een baby van alles kan betekenen. Het is immers het enige communicatiemiddel van je kleintje. Bedenk of je baby honger kan hebben of een schone luier nodig heeft. Is het rond slaapjestijd? Dan is de kans groot dat je baby huilt vanwege de moeheid. Vaak gaat dit gepaard met andere, fysieke signalen.

Fysieke signalen

In de oogjes wrijven, aan de oortjes friemelen, wegkijken, niet meer willen spelen, rode oogjes: allemaal signalen van oververmoeidheid bij je baby, vaak (maar niet altijd) in combinatie met huilen.

Moeilijk in slaap vallen

Valt je baby moeilijk in slaap terwijl je ziet dat hij of zij moe is en het bedtijd is? Huilt je kindje in bed? Dan is de kans groot dat je baby oververmoeid is. Waarschijnlijk pak je je kindje weer uit bed en probeer je het daarna weer, maar dit maakt je baby vooral vermoeider.

Onrustig slapen en/of snel wakker

Hazenslaapjes en/of snel weer wakker zijn, kan er ook op duiden dat je baby oververmoeid is. Vooral in combinatie met bovenstaande signalen.

Dit kun je doen als je baby oververmoeid is

Gelukkig kun je uit die cirkel van weinig slaap en humeurige baby en verzorger komen met de volgende tips.

Signalen van slaap herkennen

Leer de signalen van jouw baby herkennen wanneer het tijd is om te gaan slapen. Door daarop in te spelen, en ze het liefst al voor te zijn, zal je baby minder snel oververmoeid raken.

Tijden opschrijven

Houd een paar dagen in de gaten wanneer je baby begint met signalen van vermoeidheid en schrijf die tijden op. De dagen erna leg je je kindje steeds een kwartier of half uur vóór de opgeschreven tijd in bed. Haal het er niet meer uit, maar troost in het bedje als dit nodig is. Na een tijdje zou je kindje makkelijker in slaap moeten vallen en gaat de oververmoeidheid bij je baby weg.

Wakkertijden aanhouden

Een regelmatige slaaproutine zorgt voor rust, zowel voor je baby als jezelf. Houd geen slaaptijden aan als dit zorgt voor oververmoeidheid, maar houd juist wakkertijden aan. Dat is dus de tijd dat je baby wakker (en vrolijk, mits er verder niets met je kindje aan de hand is) is. Lees hier meer over wakkertijden per leeftijd.

Slaaproutine

Baby’s houden van voorspelbaarheid en routines. Zorg dan ook voor een slaaproutine die je keer op keer kan uitvoeren. Bijvoorbeeld: vertellen dat het bedtijd is, een schone luier, instoppen, een liedje zingen, even aaien en dan de kamer uit lopen. Dit heeft even tijd nodig, maar wijk niet af van de routine. Op een gegeven moment weet je baby precies wat de bedoeling is.

Help, mijn peuter valt ’s avonds niet meer in slaap! Alles over slaapschuld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme