Dit is hoe social media ons brein beïnvloedt (en dat is best schokkend)

Body Sterre Touw 15 feb 2018
Leestijd: 2 minuten

Social media is bij de meeste mensen niet meer uit hun leven weg te denken. Het is superhandig om 24 uur per dag toegang te hebben tot familie, vrienden en belangrijk nieuws. Toch is de constante toegang tot informatie is helemaal niet zo goed voor ons brein.

Social media is van een nieuwe ontwikkeling uitgelopen tot een obsessie voor veel mensen. Het werd meer dan alleen entertainment, want het begon echt bij je leven te horen. Nu pas zien we hoe de talloze apps niet alleen ons leven beheersen, maar ook onze brein beïnvloeden.

LEES OOK: Moeder valt in slaap langs de lijn en wordt een in één klap een internetheld

Social media verslaving

Likes hebben het zelfde effect als suiker. Het is verslavend en je wil alleen maar meer. Je hersenen creëren een soort beloningssysteem dat alleen gerustgesteld is als je genoeg likes hebt ontvangen. Vooral kinderen en tieners zijn wel eens teleurgesteld als ze voor een bepaalde foto of een bericht maar weinig likes hebben gekregen. De behoefte aan aandacht groeit, dus de behoefte aan social media ook. We besteden dan ook een behoorlijk groot deel van ons leven aan het scrollen door sociale media. Volgens een infographic van Social Media Today besteedt een gemiddeld persoon dagelijks ongeveer twee uur aan social media. Uiteindelijk zal dit uitdraaien op vier tot vijf jaar van je leven. Uhhh, het ik-heb-geen-tijd-excuus is vanaf nu officieel de wereld uit.

Het brein

Social media is voor veel mensen een belangrijke bron van interactie geworden en dat kan een negatieve invloed hebben op hoe je hersenen zich ontwikkelen. Dr. John Richey, universitair hoofddocent psychologie op Virginia Tech, vertelde aan Collegiate Times: ‘Mensen moeten face-to-face met elkaar kunnen communiceren om ervoor te zorgen dat de hersenen zich goed ontwikkelen. Door het praten te vervangen door typen, wordt het voor ons brein moeilijk om sociale, maar ook non-verbale signalen op te pikken die normaal gesproken aan iemands lichaam of gezicht te zien waren.

LEES OOK: Waarom likes en tags op Instagram heel belangrijk zijn voor je tiener

Hersenpauze

We denken vaak dat we onszelf een pauze gunnen door even door social media te scrollen, maar het tegendeel is waar. TIME meldt dat je hersenen 15 tot 25 minuten de tijd nemen om na het lezen van een Facebook-bericht te hergroeperen en weer te focussen op waar je mee bezig was. Je brein heeft dus tijd nodig heeft om alle informatie te absorberen en daarna weer op het goede spoor te komen. Laat dus je telefoon ook tijdens het werk even wat vaker links liggen. Het antwoord op social media is net zoals met alcohol ‘doe het met mate’. Jezelf wat strenger aanpakken als het om social media gaat, zal jou en je brein een stuk beter op weg helpen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme