Koortsstuip bij baby of kind: zo herken je ‘m (en dit doe je eraan)

Kinderen Lizette van Loenen 14 feb 2018
Leestijd: 2 minuten

Een koortsstuip is over het algemeen minder erg dan het eruitziet. Het kan voorkomen als je kind koorts heeft en je schrikt je te pletter als het gebeurt. Vaak gebeurt het niet, want maar vijf procent van alle kinderen krijgt er één. Dit is wat je erover moet weten.

Wat is een koortsstuip?

Ten eerste is het heel belangrijk om te weten dat een koortsstuip niet gevaarlijk is. Het komt het meest voor bij baby’s of jonge kinderen tot ongeveer zes jaar. Als je kind last heeft van een koortsstuip, verstijft het hele lichaam, waarna beiden armen en benen heftig gaan schokken. Ook kan het gebeuren dat je kind eventjes stopt met ademen, dit komt door de verstijving. Dit duurt in totaal ongeveer een kwartier. Een uur na de stuip is je kind vaak nog even suf en moeilijk wakker te maken, dit is heel normaal. In Nederland hebben 2 tot 5 van de honderd kinderen ooit in hun leven een koortsstuip gehad.

Ontstaan koortsstuip

Een koortsstuip ontstaat meestal aan het begin van een koortsperiode, juist niet als je kind al hoge koorts heeft. Een koortsstuip kan zowel ontstaan bij een onschuldige infectie als bij een ernstige infectie. Je kunt een koortsstuip niet voorkomen en het kan zijn dat ze in sommige families vaker voorkomen.

LEES OOK: Griep bij je peuter: dit zijn de symptomen

Symptomen koortsstuip

– Bewusteloosheid
– Je kind wordt rood, dan blauw en gaat zweten
– Je kind kan verstijven, een holle rug opzetten
– Trekkingen met armen en benen, schokkerig lichaam, soms aan één kant van het lichaam
– Ogen kunnen wegdraaien
– Onregelmatige ademhaling, oppervlakkig of stotend. Je kind kan zelfs even stoppen met ademhalen.

Wat moet je doen als je kind een koortsstuip heeft?

– Probeer rustig te blijven.
– Maak met een vinger de mond van je kind leeg, zodat hij goed kan ademen.
– Leg je kind op de zij zodat hij zich niet kan verslikken.
– Zorg dat je kind niet kan vallen en zich niet kan stoten of bezeren.
– Bel dan direct de huisarts, ook al is het schokken misschien al gestopt. Als de huisarts bij je is, is de koortsstuip negen van de tien keer al gestopt. Zo niet, kan de dokter een medicijn geven om de aanval te stoppen. Hier wordt je kind slaperig van. Let op: paracetamol helpt niet om een koortsstuip te voorkomen of te stoppen.
– Kijk of je kind aan beiden armen en benen of alleen aan één arm of been trekkingen heeft.

Belangrijk om te weten

Het kan geen schade aan de hersenen van je kind veroorzaken. Sommige ouders zijn ook bang dat hun kind overlijdt tijdens een stuip, maar dit kan in geen enkel geval. Ook is een koortsstuip geen teken van epilepsie. Kinderen die vaker last hebben van een koortsstuip, hebben wel een lichte verhoogde kans op het krijgen van epilepsie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme