Soma (29) maakt moedermelksieraden: ‘Ik beloofde mijn moeder dat ik haar alles zou teruggeven’

Persoonlijk Lisa van den Akker 4 mei 2023
Leestijd: 4 minuten

Ze had al langere tijd een juwelierszaak, maar besloot een tijd geleden om zich ook te specialiseren in moedermelksieraden. Met haar bedrijf Mama Jewels richt de 29-jarige Soma zich hier nu volledig op. Famme sprak met haar en vroeg haar alles over deze bijzondere juwelen.

Wist jij dat je met moedermelk veel meer kan dan alleen je kind voeden? Zo kun je er niet alleen taart, maar ook sieraden van maken. Soma vertelt ons er alles over.

Hoe ben je op het idee gekomen om moedermelksieraden te maken?

“In mijn cultuur, ik ben Koerdisch, zijn sieraden heel belangrijk. Bruidsgoud wordt door families verzameld en doorgegeven. Op mijn vierde werd er bij ons ingebroken en werden alle sieraden en al het goud dat mijn vader had verzameld gestolen. We hadden niets meer over. Mijn moeder was toen net bevallen van mijn zusje en had door dit voorval moeite met het geven van borstvoeding. Nog altijd vindt ze het erg dat die periode zo snel voorbij is gegaan en ze er niet van heeft genoten. Ik denk dat daar het eerste zaadje is geplant voor mijn liefde voor moedermelksieraden.

Tien jaar later werd er opnieuw bij ons ingebroken en werd weer ons hele huis geleegd. Opnieuw was al het goud dat mijn vader in de tussentijd had verzameld weg, en het was mijn schuld. Ik had namelijk tegen iemand gezegd dat we die avond niet thuis zouden zijn. Ik voelde me zo schuldig. Ik beloofde mijn moeder dat ik haar alles zou teruggeven. Dat is altijd een drijfveer geweest.”

Had je ervaring met het maken van sieraden?

“Niet echt, ik studeerde af aan de International Business School in Utrecht, ging naar Summer School in New York en Business School in Parijs. Ik dacht altijd dat ik zou gaan werken bij één van de big four en zag mezelf al rondlopen op Wall Street. Maar op een gegeven moment zijn een goede vriend tegen mij, wat wil je nu echt? Hij stelde me kritische vragen en zo kwam ik op het sieraden maken.

Het was toen nog een hobby, iets waar ik mee was begonnen nadat er voor het eerst bij ons was ingebroken. Ik ging toen zelf kralensieraden maken om mijn moeder te troosten en om te verkopen op de vrijmarkt met Koninginnedag.

Toen ik dat gesprek had met die vriend was ik al een klein eigen bedrijf begonnen in het maken van sieraden. Ik besloot dat ik dat wilde doorzetten en heb uiteindelijk vijf jaar geleden een juwelierszaak overgenomen en werd opgeleid tot juwelier.”

Hoe kwam je vervolgens op het maken van moedermelksieraden?

“Ik vind het zelf heel mooi om moeders te helpen aan een blijvende herinnering, iets wat ze altijd bij zich kunnen dragen. We maakten al veel op maat gemaakte sieraden, dus moedermelksieraden pasten daar perfect bij.

Zo’n tien jaar geleden zijn de eerste moedermelksieraden gemaakt in New York en zo’n drie jaar geleden ben ik er zelf actief mee aan de slag gegaan. We werken samen met partners uit Nederland en Amerika en zijn door hen opgeleid.”

Is er veel vraag naar moedermelksieraden?

“Het is een opkomende markt. Een paar jaar geleden kenden de meeste vrouwen het nog niet, ze kwamen dan bij ons voor een mooi sieraad ter ere van hun kind bijvoorbeeld. Als ik dan vertelde over moedermelksieraden waren ze eerst heel verbaasd, maar vaak kwamen ze toch terug om er eentje te laten maken.”

Hoe gaat het in zijn werk?

“Moeders krijgen een klein miniatuur melkflesje van ons om de melk in aan te leveren. Zodra we de melk ontvangen kloppen we het op samen met hars. Hiervoor hebben we een eigen gemaakte mini klopper. Dat ziet er heel grappig uit. Vervolgens gaat het onder een speciale uv-lamp en wordt de steen door en door wit. Of eigenlijk off-white, want moedermelk is nooit spierwit.

Vervolgens wordt de steen geplaatst in het sieraad. Soms voegen we op verzoek nog extra dingen toe tijdens het proces. Zoals een haarlokje of stukje navelstreng of placenta, maar soms ook as, bij een overleden kindje bijvoorbeeld.”

En dan is de moedermelk echt een steen geworden?

“Ja, maar het is wel een kwetsbare steen. Je moet het zien als een half-edelsteen, het is geen diamant. Je moet er dus ook niet mee onder de zonnebank of mee naar het strand. Als je dat niet doet, blijft hij voor altijd goed.”

Welke vraag stellen mensen het meest over moedermelksieraden?

“Hoeveel melk je nodig hebt en of het uitmaakt hoe oud de melk is. We hebben maar 1 milliliter nodig, dat is ongeveer twee theelepels. Heel weinig dus. En het maakt niet uit hoe oud de melk is, het is immers niet voor consumptie. Ook als de melk lang ingevroren is geweest bijvoorbeeld, kunnen we het prima gebruiken.”

Wat is je advies bij het kiezen van een moedermelksieraad?

“Veel mensen willen graag een ring of armband, dat snap ik, maar daar is de steen eigenlijk minder voor geschikt. Hij raakt dan namelijk sneller beschadigd. Het beste kun je daarom kiezen voor een hangertje. Dan blijft de steen het mooiste.”

Wil jij ook een moedermelksieraad van Mama Jewels winnen? Famme verloot voor Moederdag vier zilveren magic drop hangertjes van Mama Jewels. Wil je kans maken? Stuur een mailtje naar [email protected] of reageer onder onze Instagrampost.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme