Speelgoed? Welnee, hiermee speelt je peuter veel liever

Dreumes Valéry de Voijs 6 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Manden vol. Overal en in elk hoekje. We hebben het over speelgoed. Van verantwoordelijk tot pluche, van educatief tot een hoop kabaal, peuters zijn vaak toch het meest blij met de verpakking. Zucht…

Oh nee, we zeggen niet dat speelgoed niet ergens goed voor is. We zeggen alleen dat kleine kinderen hun eigen vermaak bepalen.

Speelgoed

Dus, haast je niet naar de speelgoedwinkel, maar laat je kind lekker zijn gang gaan. En vraag voor zijn of haar volgende verjaardag een kartonnen doos. Zijn de onderstaande 10 speelgoedalternatieven ook herkenbaar bij jou thuis? Komen ze:

1. Lampen

En dan vooral de aan/uit-knop. Bereid je voor op het avondriedeltje: alle lampen moeten aan en uit voordat ze gaan slapen. Natuurlijk doen ze dat wel zelf. Pas wel op met tafellampen. Plastic exemplaren zijn niet eens zo’n slecht idee.

2. Het speelgoed met een eigen wil: jouw huisdier

Mocht je in het bezit zijn van een huisdier, dan is de kans daar dat je kind dit als een knuffel herkent. Ze gaan er in ieder geval net zo nonchalant mee om. Goed nieuws: er zijn 12 redenen waarom elk kind bijvoorbeeld een hond zou moeten hebben. Iets minder goed nieuws: je kind kan de gewoonten van je huisdier overnemen. Dit betekent dat er geregeld een hap kattenvoer naar binnen gaat.

3. Jouw tas

Vraag je je af waar je tas is? Die wordt nu naar binnen gesleept door je kind. Mocht je je afvragen waar-ie je privé-eigendom vandaan heeft? Volg dan heel even het spoor van je agenda, lippenstift en huissleutels.

4. Deuren

Denk je eindelijk heel even rustig naar de wc te kunnen, dan volgt er een licht gedribbel richting dezelfde kant. Ha, we hebben wederom een spel te pakken! Je kleine wacht net zolang totdat je klaar bent en houdt de deur stevig dicht. Nu is het spel pas echt begonnen, want hoe harder jij duwt, hoe meer kracht er aan de andere kant wordt gezet. Heb je je eindelijk door een kier van 20 centimeter weten te persen, dan wil ie opnieuw de deur dichtdoen.

5. Viezigheid

Alle kruimels, vetspetters en andere ondefinieerbare micro-organismen op de straat en keukenvloer zijn minimaal honderd keer door de vingers van een peuter gegaan. Die hij vervolgens naarstig naar zijn mond brengt. Ze vinden het enorm intrigerend wat er zich allemaal op de grond afspeelt. Vroeg jij je nou net ook af, wat je kind aan je liet zien?

6. De prullenbak

Over vuilheid gesproken. Dat ze zelf hun luiers in de prullenbak willen gooien, passe encore. Maar dat ze met hun hele hebben en houwe in die vuilnisbak willen hangen (inclusief beker en knuffels?) Wij begrijpen het niet.

7. De wasmachine (en eventueel, de droger)

Komt het weleens voor dat je sinds vanmorgen een kledingstuk kwijt bent? Neem eens een kijkje in de wasmachine of droger. Het is ook bijzonder imposant, zo’n groot apparaat met een enorm gat erin, waar-ie makkelijk zelf in kan. Het bromt, het draait, het is zoveel interessanter dan een elektrische speelgoedtrein.

8. Alles van papier

Het betreft hier de krant, een magazine, maar ook de belastingpapieren, de rekening van die webshop en de nieuwsbrief van de crèche. Papier is er om te worden verscheurd, verfrommeld en te worden opgegeten. Kijk je uit dat er geen pennen naast liggen? Grote kans dat je dan niet meer weet wanneer de ‘schoolfotograaf’ op bezoek komt.

9. Een pak rijst

Of een pak hagelslag, of een pak linzen. Als het maar klein is, uit een harde substantie bestaat en geluid maakt. Leuk en goedkoop, alleen kijk wel alsjeblieft uit dat je het kartelrandje van de opening dicht plakt. Komen we gelijk bij het volgende punt.

10. Het beste speelgoed van allemaal: de stofzuiger

Wow, het is een levensgrote speelgoedauto! Peuters hebben een haat-liefdeverhouding met dit huishoudapparaat. Eerst vinden ze het een beetje eng en rennen ze weg als-ie aan gaat. Als je kind eenmaal gewend is, ben je gedoemd de hele dag te stofzuigen.

Zo richt je de babykamer efficiënt in zodat deze ook nog mee kan in de peuter- en kleuterfase

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen